Jancewicz Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 (edited) Panowie! (edit: i Panie! ). Potrzebna pomoc... problem: receptura na klona Guinnessa.. W oryginalnym przepisie mamy składnik (płatki jęczmienne) "flaked barley".... rodzi się więc problem.... zwykłe? błyskawiczne? W recepturze jest jeszcze "English pale ale malt" i zacieranie 45 minut w 66C (aby zapewnie płatki się 'zatarły'....) Z góry dzięki za wskazówki! receptura: https://byo.com/recipes-tag/item/3024-guinness-draught-clone Edited January 15, 2017 by Jancewicz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post dori Posted January 15, 2017 Popular Post Share Posted January 15, 2017 Co prawda pytanie nie do mnie, ale... Płatki - teoretycznie nie ma znaczenia, czy zwykłe czy błyskawiczne, ale jeśli masz wybór to weź błyskawiczne. Słód pale ale w recepturze faktycznie jest po to, aby płatki się zatarły, czyli enzymy ze słodu rozłożyły skrobię z płatków i oczywiście swoją własną przy okazji Możesz użyć w tym celu jakiegokolwiek słodu pale ale lub pilzneńskiego. Udanego piwa życzę Jancewicz, Maciejeq, Ralphinistrator and 2 others 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 W Irlandii sklepy piwowarskie sprzedają płatki zwykłe (z błyskawicznymi się nie spotkałem, albo przegapiłem) zarówno osobno jak i w zestawach surowców, a instrukcje dołączane do tego pomijają kleikowanie. Na ile znam ich mentalność robią to po prostu ze wstrętu do utrudniania sobie życia. Kleikując pewnie zwiększysz ciut wydajność, albo po prostu dodaj błyskawicznych i będzie ten sam efekt bez kleikowania. Pozdrawiam Jancewicz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Temperatura kleikowania jęczmienia to 60-65C, wiec nie ma potrzeby ich kleikowania przed zacieraniem! Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted January 15, 2017 Share Posted January 15, 2017 Temperatura kleikowania jęczmienia to 60-65C, wiec nie ma potrzeby ich kleikowania przed zacieraniem! I czasami płatki (instant) są już kleikowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 15, 2017 Author Share Posted January 15, 2017 Dziękuję za pomoc. P.S. rzeczywiście, zapomniałem o istnieniu płci pięknej na tym forum.... już poprawione.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts