Jump to content

Guinness Draught clone (z ekstraktów)


Recommended Posts

Panowie! (edit: i Panie! :)). Potrzebna pomoc... problem:  receptura na klona Guinnessa.. W oryginalnym przepisie mamy składnik (płatki jęczmienne) "flaked barley".... rodzi się więc problem.... zwykłe? błyskawiczne? W recepturze jest jeszcze  "English pale ale malt" i zacieranie 45 minut w 66C (aby zapewnie płatki się 'zatarły'....)

 

Z góry dzięki za wskazówki!

 

receptura:

https://byo.com/recipes-tag/item/3024-guinness-draught-clone

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

W Irlandii sklepy piwowarskie sprzedają płatki zwykłe (z błyskawicznymi się nie spotkałem, albo przegapiłem) zarówno osobno jak i w zestawach surowców, a instrukcje dołączane do tego pomijają kleikowanie. Na ile znam ich mentalność robią to po prostu ze wstrętu do utrudniania sobie życia. Kleikując pewnie zwiększysz ciut wydajność, albo po prostu dodaj błyskawicznych i będzie ten sam efekt bez kleikowania.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.