Jancewicz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie! (edit: i Panie! ). Potrzebna pomoc... problem: receptura na klona Guinnessa.. W oryginalnym przepisie mamy składnik (płatki jęczmienne) "flaked barley".... rodzi się więc problem.... zwykłe? błyskawiczne? W recepturze jest jeszcze "English pale ale malt" i zacieranie 45 minut w 66C (aby zapewnie płatki się 'zatarły'....) Z góry dzięki za wskazówki! receptura: https://byo.com/recipes-tag/item/3024-guinness-draught-clone Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. dori Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Co prawda pytanie nie do mnie, ale... Płatki - teoretycznie nie ma znaczenia, czy zwykłe czy błyskawiczne, ale jeśli masz wybór to weź błyskawiczne. Słód pale ale w recepturze faktycznie jest po to, aby płatki się zatarły, czyli enzymy ze słodu rozłożyły skrobię z płatków i oczywiście swoją własną przy okazji Możesz użyć w tym celu jakiegokolwiek słodu pale ale lub pilzneńskiego. Udanego piwa życzę Jarzyn_waleczny, Jancewicz, BretBeermann i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 W Irlandii sklepy piwowarskie sprzedają płatki zwykłe (z błyskawicznymi się nie spotkałem, albo przegapiłem) zarówno osobno jak i w zestawach surowców, a instrukcje dołączane do tego pomijają kleikowanie. Na ile znam ich mentalność robią to po prostu ze wstrętu do utrudniania sobie życia. Kleikując pewnie zwiększysz ciut wydajność, albo po prostu dodaj błyskawicznych i będzie ten sam efekt bez kleikowania. Pozdrawiam Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Temperatura kleikowania jęczmienia to 60-65C, wiec nie ma potrzeby ich kleikowania przed zacieraniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Temperatura kleikowania jęczmienia to 60-65C, wiec nie ma potrzeby ich kleikowania przed zacieraniem! I czasami płatki (instant) są już kleikowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Dziękuję za pomoc. P.S. rzeczywiście, zapomniałem o istnieniu płci pięknej na tym forum.... już poprawione.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się