adassko Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym przedstawić Wam moje propozycje receptur na SH IPA z użyciem następujących chmieli: Simcoe, Jaryllo, Azacca, Vic Secret. Wiem, że może podążam utartym już szlakiem ale jednak chcę sprawdzić te chmiele na własnej skórze. Kilka warek już uwarzyłem w poprzednim roku, lecz były to gotowe zestawy surowców na bazie słodów. Czas na stworzenie własnych receptur stąd ten post. Proszę Was o ocenę poszczególnych receptur, ocenę zasypu, a przede wszystkim chmielenia (wszelkie uwagi i sugestie będą mile widziane). Poniżej receptury. Zakładam uwarzenie 4 warek po 10L każda: SINGLE HOP IPA - Warki 10l - 14,1 BLG Baza słodowa: Słód pale ale 5.5-7.5 EBC Weyermann® - 2200g (83%) Słód Caraamber® 60-80 EBC Weyermann® - 200g (8%) Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann® - 250g (9%) Zacieranie na wytrawnie 66oC – 60min (lub do negatywnej próby jodowej) w 10l wody Podgrzanie zacieru do 76oC (mash out) Filtracja, wysładzanie do około 13l ( przyjęto 2l na odparowanie podczas gotowania) Gotowanie/chmielenie: I WARKA Chmielenie – SIMCOE – IBU ok. 54 (wg. Brewtarget) 60’ – 8g Simcoe 30’ – 8g Simcoe 15’- 10g Simcoe 0’ – 15g Simcoe Chmielenie na zimno (fermentacja cicha) – 2 tygodnie przed rozlewem – 30g Simcoe II WARKA Chmielenie Jaryllo –IBU ok. 56 (wg. Brewtarget) 60’ – 7g Jaryllo 30’ – 7g Jaryllo 15’- 10g Jaryllo 0’ – 15g Jaryllo Chmielenie na zimno (fermentacja cicha) – 2 tygodnie przed rozlewem – 30g Jaryllo III WARKA Chmielenie Azacca – IBU ok. 52 (wg. Brewtarget) 60’ – 7g Azacca 30’ – 7g Azacca 15’- 10g Azacca 0’ – 15g Azacca Chmielenie na zimno (fermentacja cicha) – 2 tygodnie przed rozlewem – 30g Azacca IV WARKA Chmielenie Vic Secret – IBU ok. 52 (wg. Brewtarget) 60’ – 7g Vic Secret 30’ – 7g Vic Secret 15’- 10g Vic Secret 0’ – 15g Vic Secret Chmielenie na zimno (fermentacja cicha) – 2 tygodnie przed rozlewem – 30g Vic Secret Fermentacja burzliwa - 7 dni Fermentacja cicha – 14 dni Refermentacja 2-3 tygodnie (70g glukozy na 10L – 3,5g na butelkę) Drożdże piwowarskie Fermentis Safale US-05 - pół saszetki PYTANIA: 1. Czy zasyp jest ok? Nie lepiej zrobić tylko na słodzie Pale Ale? Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii? 2. Czy chmielenie dla poszczególnych chmieli jest odpowiednie? 3. Czy 30g chmielu na zimno to nie za dużo dla Warki 10L? może dać 20g? 4. Czy połowa saszetki drożdży US-05 wystarczy czy dać może całą? Przeważnie całą saszetkę dawałem na Warki 20L więc zakładam, że połowa wystarczy na 10L warke. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i sugestie. Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zamieniłbym fermentację na 2 tyg burzliwej i tydzień cichej - jeśli już musisz zakładać długość fermentacji - powinno starczyć. Do tego chmielenie na zimno to 3 max 5 dni. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Nie zgadzam się. Chmieliłem na zimno 6, a nawet 7 mi się zdarzało. Żadnych niepożądanych efektów typu trawiastość, łodyga nie zaobserwowałem. Z tego co wiem, to zależne jest to też od temperatury w jakiej chmielimy na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Nie zgadzam się. Chmieliłem na zimno 6, a nawet 7 mi się zdarzało. Żadnych niepożądanych efektów typu trawiastość, łodyga nie zaobserwowałem. Z tego co wiem, to zależne jest to też od temperatury w jakiej chmielimy na zimno. Z kolei ja się nie zgodzę, dla mnie optymalne chmielenie na zimno to 3 max 4 dni. Po 5 dniach miałem już wyraźnie wyczuwalną łodygę, a chmieliłem w rożnych temperaturach, niższych też. Wydaje mi się że ilość chmielu na zimno też ma znaczenie, im więcej tym szybciej wychodzi łodyga, bardzo ważna jest też dokładna filtracja. Na forum spotkałem się też z opiniami, że trawiastość w to mit, być może zależy to również od percepcji na poszczególne smaki i część piwowarów tego smaku po prostu nie czuje. Wniosek jest prosty, przy pierwszych warkach należy wyciągnąć średnią z różnych porad i doświadczeń innych by na podstawie tego wypracować swoje własne mechanizmy chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adassko Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Ok, chmielenie na zimno zrobie na 4-5 dni przed zakończeniem cichej. A co do chmielenia macie jakieś uwagi? 30g na zimno dla warki 10L nie będzie za dużo? Pół saszetki drożdży wystarczy czy całą wsypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Po co dodatkowe drożdże przed butelkowaniem takich sh? 30g chmielu na 10 litrów nie będzie za duzo, sam dałbym z 50 Wysłane za pomocą mTalk E: Mozliwe ze zle zrozumiałem i uznałem ze juz jest na burzliwej. Pol saszetki uciagnie 10l Edytowane 19 Stycznia 2017 przez kondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się