Skocz do zawartości

Termometr analogowy, a poprawka temperaturowa.


Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam termometr Allafrance, którzy jak się okazało zaniża temperaturę o jakieś 1,5°C. Myślę, że tutaj leżał klucz do wydajności mojego zacierania, ale to nieistotne. Moje pytanie brzmi, czy ktoś ma informację, czy taka odchyłka jest liniowa? Tzn, czy w różnych temperaturach po prostu wystarczy dodać te 1,5°C? Sprawdzałem termometrem lekarskim wodę w szklance i równocześnie allafrance. Co do lekarskiego nie mam wątpliwości, mierzy do dwóch miejsc po przecinku i generalnie ma istotne zastosowanie więc nie kosztował 50zł. Lekarski ma zakres bodajrze 30-40, coś takiego dlatego nie mam jak zweryfikować w innym zakresie temp.

 

PS pisałem do allfrance czekam na odpowiedź, o ile przyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacząłbym od sprawdzenia temperatury wrzenia wody (nawet z poprawką na ciśnienie) i topiącego się lodu, ale to raczej będzie mniej miarodajne. 

Możesz też poświęcić trochę spirytusu 96% - temperatura wrzenia 78°C. Pomysł z termometrem lekarskim dobry, tylko upewnij się że mierzysz tę samą temperaturę, bo lekarski pokazuje maksymalną.

 

Generalnie, dobry, laboratoryjny, rtęciowy termometr byłby najlepszy. Sam nie wykalibrujesz do dobrej dokładności. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Laboratoryjne w związku z ceną niestety nie wchodzą w grę. Myślę, że w miarę dobry miernik z termoparą byłby ok. Kalibrację zrobię we wrzącej wodzie, i w temperaturze punktu potrójnego wody, w przybliżeniu dla moich celów jestem w stanie to w miarę dobrze odwzorować. Niestety wciąż nie będę miał pewności pomiaru. Wiem, że te 1,5°C to mało, ale jestem chyba trochę pedantyczny (do perfekcjonisty jeszcze trochę mi brakuje), piwo wciąż robię mocno średnie, przynajmniej ja nie jestem zadowolony i wiem, że ta odchyłka nie sprawi, że z warki na warkę będzie bosko, ale chcę wiedzieć, że zrobiłem wszystko jak najlepiej i wtedy ma motywacje, do szlifowania warsztatu i umiejętności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie.

Czy aby te 1,5° zrobi różnicę. Trzeba pamiętać że optimum pracy enzymów jest jednak dość szerokie, ba, nawet reakcje chemiczne wymagające kontroli temperatury nie potrzebują takiej dokładności. Nie mówiąc już o różnicach w temperaturze pomiędzy obszarami w kadzi zaciernej.

 

Jeśli tak bardzo zależy Ci na dokładnych pomiarach to chyba lepiej będzie zainwestować w kalibrowany termometr. Ale to tylko moja opinia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten allafrance jest do bani, w zależności od głębokości zanurzenia (sam zbiorniczek lub na całą długość słupka cieczy wskazującej temperaturę) zmieniał mi wskazania nawet o 5°C. Sprawdź sobie, Twój pewnie też tak ma. Kup sobie z IKEI lub na czujniku ds18b20 z sondą wodoodporną i będziesz miał o dwa nieba dokładniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten allafrance jest do bani, w zależności od głębokości zanurzenia (sam zbiorniczek lub na całą długość słupka cieczy wskazującej temperaturę) zmieniał mi wskazania nawet o 5°C. Sprawdź sobie, Twój pewnie też tak ma. Kup sobie z IKEI lub na czujniku ds18b20 z sondą wodoodporną i będziesz miał o dwa nieba dokładniej.

No ale to nic dziwnego - przy analogowym mierzysz z grubsza punkt w cieczy, a temperatura przy powierzchni może się znacznie różnić od tej głębiej.

W przypadku termopary w metalowej obudowie przewodnictwo jest na tyle duże, że sygnał jest uśredniony, zwłaszcza jeśli sonda ma kilka centymetrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn ten allafrance jest tzw. total immersion, czyli musisz go zanurzyć tak głeboko jak głęboko sięga czerwony płyn w kapilarze, tzn jeżeli mierzysz temperaturę około 40°C to musisz zanurzyć termometr w mierzonym medium aż do podziałki oznaczającej 40°C. Są jeszcze tzw termometry partial immersion, czyli takie na których jest narysowana linia, do której trzeba zanurzyć termometr i wtedy odczytać wartość. Wersja total jest dokładniejsza, ale nieco bardziej kłopotliwa, jeżeli chodzi o pomiar.

Eydta: pierwszy z brzegu link na yt: https://www.youtube.com/watch?v=3yd0IboA3LE

 

http://allegro.pl/termopar-k-j-t-e-r-n-s-cyfrowy-miernik-temperatury-i6604217506.html

 

Tutaj termopara^^^^^ w temperaturze około 70°C będzie miała bład +/- 0,7°C i to już mnie urządza. Rozważam zakup, ktoś ma jakieś zdanie na temat urządzenia?

 

Btw mat159 robisz w zawodzie? Technologie chemiczną na polibudzie we Wrocku kończyłem :)

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ten allafrance jest do bani, w zależności od głębokości zanurzenia (sam zbiorniczek lub na całą długość słupka cieczy wskazującej temperaturę) zmieniał mi wskazania nawet o 5°C. Sprawdź sobie, Twój pewnie też tak ma. Kup sobie z IKEI lub na czujniku ds18b20 z sondą wodoodporną i będziesz miał o dwa nieba dokładniej.

No ale to nic dziwnego - przy analogowym mierzysz z grubsza punkt w cieczy, a temperatura przy powierzchni może się znacznie różnić od tej głębiej.

W przypadku termopary w metalowej obudowie przewodnictwo jest na tyle duże, że sygnał jest uśredniony, zwłaszcza jeśli sonda ma kilka centymetrów.

 

Piszesz z doświadczenia? U mnie w zacierze, gdzie inne termometry pokazują temperaturę jednolicie, allfrance w zależności od zanurzenia ma błąd kilka stopni. Pewnie to wynika z tego co belglover napisał. Co do termometru z sondą - na pewno będzie dużo dokładniejszy, a w zacierze aż tak strasznych gradientów temperatury nie ma, żeby kilka centymetrów sondy i wynikające z tego uśrednienie robiło jakikolwiek wpływ.

 

Kup sobie to:

http://allegro.pl/panelowy-miernik-temperatury-dla-ds18b20-zielony-i6628596955.html

plus to:

http://allegro.pl/czujnik-temperatury-mikrokontrolera-ds18b20-1m-i6267873154.html

i masz dokładność 0.5°C lub nawet lepszą, w rozsądnych pieniądzach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj termopara^^^^^ w temperaturze około 70°C będzie miała bład +/- 0,7°C i to już mnie urządza. Rozważam zakup, ktoś ma jakieś zdanie na temat urządzenia?

Takie urządzenie ma przynajmniej jasno określoną niepewność, w przeciwieństwie do tanich czujników. 

Prawda jest taka, że dostaniesz taką dokładność, za jaką jesteś w stanie zapłacić.

 

 

 

Btw mat159 robisz w zawodzie? Technologie chemiczną na polibudzie we Wrocku kończyłem

Ja kończyłem chemię na UAM, i dalej tam działam :)

 

 

 

Piszesz z doświadczenia?
 

Mam kilka termometrów rtęciowych, laboratoryjnych, z różną skalą, które dają dość spójne pomiary. 

Mam też całkiem porządną termoparę która była używana jako regulator kriostatu i dla niej pomiar jest zaniżony względem rtęciowych, dodatkowo stabilizowanie trwa dość długo. 

 

Cały czas jestem zdania, że bardzo dużo zależy od mieszania. W tak niejednorodnej cieczy, jaką jest zacier, mamy tak dynamiczny układ że ciężko mówić o wiarygodnym pomiarze. Staram się zwykle mierzyć dokładnie w środku geometrycznym gara, po porządnym zmieszaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Że sobie pozwolę wkleić:

http://cdn.sparkfun.com/datasheets/Sensors/Temp/DS18B20.pdf

 

±0.5°C accuracy from -10°C to +85°C

 

Wg tego bardzo mądrego postu:

http://www.piwo.org/topic/493-elektroniczna-kontrola-temperatury-w-moim-browarze/page-4?do=findComment&comment=175206

taka dokładność jest wiarygodna. I nie zależy od układu pomiarowego, bo czujnik jest półprzewodnikowy i wysyła sygnał cyfrowy. Czyli masz turbo dokładność jak na warunki zacieru (który jak sam piszesz nie jest jednorodny temperaturowo) za śmieszne pieniądze. Jak masz trochę zacięcia "zrób to sam" to nawet za okolice 20zł http://www.wiki.piwo.org/Cyfrowy_pomiar_temperatury_w_browarze

 

 

 

bart3q czy taką sondę wkładasz bezpośrednio do zacieru ?? czy to jest faktycznie wodoszczelne ??

Używam do zacieru innego termometru, ds18b20 używam przy sterowniku temp fermentacji, przyklejając go na zewnątrz fermentora. Kilka razy testowo wkładałem do zacieru i było ok, chociaż wg tego tematu:

http://www.piwo.org/topic/3646-czujnik-ds18b20-jak-go-zabezpieczyliscie-przed-wrzatkiem/page-2?do=findComment&comment=416538

lepiej kupić wersję "czerwoną" niż tą "czarną" wodoszczelną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już o termometrach to się wtrącę. Co sądzicie o tym sprzęcie bo zastanawiam się nad kupnem? Wydaje się być całkowicie wodoodporny bo ten z IKEI mnie w tym względzie nie przekonuje. Poza tym wydaje się uniwersalnym sprzętem bo ma wymienne sondy itd. Warty tych 80zł? http://allegro.pl/termometr-led-destylator-browar-wedzarnia-ds18b20-i6673304041.html

Edytowane przez udarr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem w pracy taki termometr:

 

https://www.carlroth.com/pl/pl/Sprz%C4%99t-laboratoryjny/Urz%C4%85dzenia-pomiarowe/Termometry-cyfrowe/Termometry-P300-410/Thermometry-P300-410%2C-zestaw-kompletny-P410/p/00000009000085d700020023_pl

 

Wraz z protokołem kalibracyjnym, więc chyba najbardziej wiarygodny.

Postaram się jakoś niedługo posprawdzać swoje termometry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam polską firmę - http://www.termoprodukt.com.pl/produkty/rejestratory-temperatury-wilgotnosci/termio-2

 

Mam jego starszą wersję termio-25 wraz z portem usb, fajna zabawka,zwłaszcza możliwość zrobienia wykresu temperatury fermentacji, pamięc 32 tys wpisów).

Za dopłatą zlecą wzorcowanie w jednostce akredytowanej przez PCA (jeśli ktoś chce być pewny pomiarów w 100% ;)).

Jedyny minus jaki znalazłem to niewymienialny przewód (nie można stosować różnych sond) oraz nietypowa bateria. 

Soft darmowy więc nie będę się czepiał. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla potomnych, odpowiedź z allafrance: No, the correction would not be linear. Tłumaczenie: nie, poprawka nie jest liniowa.

Jeżeli chodzi o rozwiązanie problemu, zastanawiam się nad dwoma opcjami:

  1. Olać sprawę i zacierać jak zwykle,
  2. Kupić proponowany przez bart3q zestaw z postu #8.

 

Droższe rozwiązanie niestety jest poza moim zasięgiem. Na koniec dodam jeszcze złotą myśl zasłyszaną wczoraj na chat'cie: masz taką dokładność za jaką jesteś gotów zapłacić. Ja chyba nie potrzebuję, aż tak dobrej :)

 

Edyta: czcionka się rozjechała.

Edytowane przez Gość
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
W dniu 15.01.2017 o 21:52, bart3q napisał:

Kupiłem sobie zestaw z cytatu, sonda czerwona (ta lepsza, premium :) ) i niestety mam wrażenie, graniczące z pewnością, że źle podaje temperaturę. Porównywałem go z certyfikowanym termometrem i wyniki były różne o około 4°C (nie pamiętam, w górę czy w dół, ale dałem im bardzo dużo czasu więc spokojnie powinny się wyrównać). Pytanie brzmi, sonda jest wadliwa? Miał ktoś podobnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.