Beer Makers Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Witam, Ma może ktoś doświadczenia z sadzeniem sadzonek chmielu w styczniu do doniczek i wystawianiem ich na zewnątrz do momentu kiedy ziemia w doniczkach się ogrzeje do kilkunastu stopni i wtedy zacznie wypuszczać kiełki, mam 40 roślin różnych odmian i nie chcę tego zepsuć. Sprzedawca z UK przekonywał mnie że tak się robi... Pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Zadołuj w chłodnej piwnicy i poczekaj do wiosny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Witam, 7-9 C wystarczy? zapakowałem to pojedyńczo w doniczki 12 l z ziemią będzie ok? Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Tak to wygląda Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Może w UK się robi, bo tam nie ma zimy i ziemia nie jest zamarznięta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted January 17, 2017 Author Share Posted January 17, 2017 Masz rację nie będę ryzykował ale spróbuje jedną roślinę wrzucić na zewnątrz zobaczymy co będzie a reszta wyląduje w 7-9 C Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 (edited) Szkoda tej jednej, zamarznie. W temperaturze 7-9 C mogą rozpocząć wegetację. Jeśli wyjdą z ziemi świeże pędy, musisz je doświetlać. Edited January 18, 2017 by anmar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted January 18, 2017 Author Share Posted January 18, 2017 Witam, Jaka była by bezpieczna temperatura? Doświetlać mogę bez problemu ale po co? Będę jeszcze wysiewał Citrę, Amarillo i Calypso tak ze 4500 za jakieś 2 tygodnie. Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Witam, Jaka była by bezpieczna temperatura? Doświetlać mogę bez problemu ale po co? Będę jeszcze wysiewał Citrę, Amarillo i Calypso tak ze 4500 za jakieś 2 tygodnie. Piotr Citrę? Z ciekawości pytanie, skąd? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted January 18, 2017 Author Share Posted January 18, 2017 usa Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Zacznij od poczytania jakiejś pozycji z zakresu ogólnej uprawy roślin (wystarczy podręcznik do ZSZ rolniczej lub ogrodniczej), odejdzie Ci problem zadawania pytań podstawowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beer Makers Posted January 20, 2017 Author Share Posted January 20, 2017 mam już odpowiedzi na swoje pytania no ale niestety nie z tych podręczników Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 Chmiel do prawidłowego rozwoju wymaga procesu jarowizacji, polegającej na działaniu niskiej temperatury przez pewien okres. Warunkuje to dobry rozwój pędów o odpowiedniej grubości, zdolnych do asymilacji i co istotne, przy pozyskiwaniu sadzonek, do utworzenia silnego systemu korzeniowego. W warunkach naturalnych jarowizacja odbywa się na plantacji w okresie zimowym. Sadzonki wymagające zimowania wynoszone są na zewnątrz, na specjalnie przygotowane podłoże, zabezpieczając je jednocześnie przed nadmiernym spadkiem temperatury w bryle korzeniowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts