Beer Makers Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Witam, Ma może ktoś doświadczenia z sadzeniem sadzonek chmielu w styczniu do doniczek i wystawianiem ich na zewnątrz do momentu kiedy ziemia w doniczkach się ogrzeje do kilkunastu stopni i wtedy zacznie wypuszczać kiełki, mam 40 roślin różnych odmian i nie chcę tego zepsuć. Sprzedawca z UK przekonywał mnie że tak się robi... Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zadołuj w chłodnej piwnicy i poczekaj do wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Witam, 7-9 C wystarczy? zapakowałem to pojedyńczo w doniczki 12 l z ziemią będzie ok? Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Tak to wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Może w UK się robi, bo tam nie ma zimy i ziemia nie jest zamarznięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 17 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Masz rację nie będę ryzykował ale spróbuje jedną roślinę wrzucić na zewnątrz zobaczymy co będzie a reszta wyląduje w 7-9 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Szkoda tej jednej, zamarznie. W temperaturze 7-9 C mogą rozpocząć wegetację. Jeśli wyjdą z ziemi świeże pędy, musisz je doświetlać. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Witam, Jaka była by bezpieczna temperatura? Doświetlać mogę bez problemu ale po co? Będę jeszcze wysiewał Citrę, Amarillo i Calypso tak ze 4500 za jakieś 2 tygodnie. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Witam, Jaka była by bezpieczna temperatura? Doświetlać mogę bez problemu ale po co? Będę jeszcze wysiewał Citrę, Amarillo i Calypso tak ze 4500 za jakieś 2 tygodnie. Piotr Citrę? Z ciekawości pytanie, skąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 usa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zacznij od poczytania jakiejś pozycji z zakresu ogólnej uprawy roślin (wystarczy podręcznik do ZSZ rolniczej lub ogrodniczej), odejdzie Ci problem zadawania pytań podstawowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beer Makers Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 mam już odpowiedzi na swoje pytania no ale niestety nie z tych podręczników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Chmiel do prawidłowego rozwoju wymaga procesu jarowizacji, polegającej na działaniu niskiej temperatury przez pewien okres. Warunkuje to dobry rozwój pędów o odpowiedniej grubości, zdolnych do asymilacji i co istotne, przy pozyskiwaniu sadzonek, do utworzenia silnego systemu korzeniowego. W warunkach naturalnych jarowizacja odbywa się na plantacji w okresie zimowym. Sadzonki wymagające zimowania wynoszone są na zewnątrz, na specjalnie przygotowane podłoże, zabezpieczając je jednocześnie przed nadmiernym spadkiem temperatury w bryle korzeniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się