Skocz do zawartości

Drożdże płynne WLP051 i zgniłe jajo...


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Nastawiłem takiego cienkusza z ekstraktu płynnego: 10l. 9,5Blg na drożdżach płynnych White Labs WLP051 California Ale V

właściwie tylko dla gęstwy na nast. warkę AIPA 16Blg, ponieważ nie mam mieszadła uznałem że będzie lepsza gęstwa.

Temp. zadania drożdży 19st. temp. otoczenia 17-18. 

Pierwsze 2 dni było ok, piana ładna, fermentacja w miarę spokojna bez rozsadzania rurki, ładny zapach fermentującej brzeczki. Natomiast dzisiaj 3 dzień fermentacji zaczął się wydzielać zapach siarkowodoru (zgniłe jajo) z rurki  :eusathink:

Skoków temp. nie było, fermentacja utrzymuje się cały czas na poziomie 19 stopni,

1. czy te drożdże tak mają?

2. czy taka gęstwa będzie się nadawać na nast piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.