Gnom Posted January 20, 2017 Share Posted January 20, 2017 (edited) Witam zacne Grono piwowarów! Na wstępie ogromne podziękowania za dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. Bardzo często szukając wiedzy w necie lądowałem w jakimś wątku z tego Forum - i to właśnie skłoniło mnie do decyzji o zarejestrowaniu się Bardzo cenię rzemieślnicze piwa jak i wszelakie inne wyroby - sam również uprawiam rzemiosło - jestem kowalem, zainteresowanych zapraszam na blog http://lipinskimetalart.blogspot.com/ Zajmuje się też winiarstwem i nalewkarstwem, a piwo warzyłem już 10 lat temu, ale potem na dłuuugie lata przestałem i teraz wracam do tematu Pozdrawiam Wszystkich Krzysztof Edited January 20, 2017 by Gnom Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 Witaj. Z warzeniem jest jak z jazdą na rowerze, tego sie nie zapomina Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 21, 2017 Share Posted January 21, 2017 Zajmuje się też winiarstwem i nalewkarstwem, I tego też nie odrzucaj. Mam wrażenie, że skądś kolegę kojarzę . Niemniej jednak, jeśli to moje deja vu, dystrofia czy inna przypadłość-względnie doskonała pamięć, to witamy. Co ciekawego uwarzyłeś po tych 10 latach przerwy? Jakie piwa lubisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gnom Posted January 21, 2017 Author Share Posted January 21, 2017 Nie zapomina się, ale rozwijać umiejętności można w nieskończoność ;P Bogi. Może się skądś znamy, może z realu, a może z innych forów... A piwa lubię dobrej jakości. Różne gatunki, typy, style. Lubię IPA, lubię APA, lubię stouty, pilsy i (dobre) lagery. Dziś zabutelkowałem PIPA niby IPA. Takie moje wariacje na temat. Póki co nie kopiuje żadnego stylu w 100%, warzę w oparciu o główne zasady dla danego stylu z tego, co mam. Obecnie jadę na gęstwie US-05. Eksperymentuję z technologią, którą kiedyś polecił kolega Bnp na podstawie wiedzy z pierwszej poł. XIXw. Zacieranie, chmielenie, bez gotowania. I eksperymentuję, kiedy pojawia się dms, a kiedy nie. Bo niby trzeba gotować, żeby się go pozbyć Ale może da się nie dopuścić do jego zdominowania w nutach aromatycznych przy nieprzekraczaniu pewnych temperatur. Myślę tez o własnym chmielniku. Mam już 3 odmiany dzięki uprzejmości Zbynka, i mam nadzieję na rozwój mojego ogródka Pozdrawiam Gnom Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted January 22, 2017 Share Posted January 22, 2017 Witam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now