Jump to content

Nie święci żelazo kują, więc i z piwem dam radę :)

Gnom

Recommended Posts

Witam zacne Grono piwowarów!

Na wstępie ogromne podziękowania za dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. Bardzo często szukając wiedzy w necie lądowałem w jakimś wątku z tego Forum - i to właśnie skłoniło mnie do decyzji o zarejestrowaniu się :)

Bardzo cenię rzemieślnicze piwa jak i wszelakie inne wyroby - sam również uprawiam rzemiosło - jestem kowalem, zainteresowanych zapraszam na blog http://lipinskimetalart.blogspot.com/

Zajmuje się też winiarstwem i nalewkarstwem, a piwo warzyłem już 10 lat temu, ale potem na dłuuugie lata przestałem i teraz wracam do tematu :)

Pozdrawiam Wszystkich

Krzysztof

Edited by Gnom

Zajmuje się też winiarstwem i nalewkarstwem,

I tego też nie odrzucaj. Mam wrażenie, że skądś kolegę kojarzę :D . Niemniej jednak, jeśli to moje deja vu, dystrofia czy inna przypadłość-względnie doskonała pamięć, to witamy. Co ciekawego uwarzyłeś po tych 10 latach przerwy? Jakie piwa lubisz?

Nie zapomina się, ale rozwijać umiejętności można w nieskończoność ;P

Bogi.

Może się skądś znamy, może z realu, a może z innych forów... :D

A piwa lubię dobrej jakości. Różne gatunki, typy, style. Lubię IPA, lubię APA, lubię stouty, pilsy i (dobre) lagery. Dziś zabutelkowałem PIPA niby IPA. Takie moje wariacje na temat. Póki co nie kopiuje żadnego stylu w 100%, warzę w oparciu o główne zasady dla danego stylu z tego, co mam. Obecnie jadę na gęstwie US-05. Eksperymentuję z technologią, którą kiedyś polecił kolega Bnp na podstawie wiedzy z pierwszej poł. XIXw. Zacieranie, chmielenie, bez gotowania. I eksperymentuję, kiedy pojawia się dms, a kiedy nie. Bo niby trzeba gotować, żeby się go pozbyć :) Ale może da się nie dopuścić do jego zdominowania w nutach aromatycznych przy nieprzekraczaniu pewnych temperatur.

Myślę tez o własnym chmielniku. Mam już 3 odmiany dzięki uprzejmości Zbynka, i mam nadzieję na rozwój mojego ogródka :)

Pozdrawiam

Gnom