Skocz do zawartości

Nie święci żelazo kują, więc i z piwem dam radę :)


Gnom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zacne Grono piwowarów!

Na wstępie ogromne podziękowania za dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. Bardzo często szukając wiedzy w necie lądowałem w jakimś wątku z tego Forum - i to właśnie skłoniło mnie do decyzji o zarejestrowaniu się :)

 

Bardzo cenię rzemieślnicze piwa jak i wszelakie inne wyroby - sam również uprawiam rzemiosło - jestem kowalem, zainteresowanych zapraszam na blog http://lipinskimetalart.blogspot.com/

 

Zajmuje się też winiarstwem i nalewkarstwem, a piwo warzyłem już 10 lat temu, ale potem na dłuuugie lata przestałem i teraz wracam do tematu :)

 

Pozdrawiam Wszystkich

Krzysztof

Edytowane przez Gnom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zajmuje się też winiarstwem i nalewkarstwem,

I tego też nie odrzucaj. Mam wrażenie, że skądś kolegę kojarzę :D . Niemniej jednak, jeśli to moje deja vu, dystrofia czy inna przypadłość-względnie doskonała pamięć, to witamy. Co ciekawego uwarzyłeś po tych 10 latach przerwy? Jakie piwa lubisz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zapomina się, ale rozwijać umiejętności można w nieskończoność ;P

 

Bogi.

Może się skądś znamy, może z realu, a może z innych forów... :D

A piwa lubię dobrej jakości. Różne gatunki, typy, style. Lubię IPA, lubię APA, lubię stouty, pilsy i (dobre) lagery. Dziś zabutelkowałem PIPA niby IPA. Takie moje wariacje na temat. Póki co nie kopiuje żadnego stylu w 100%, warzę w oparciu o główne zasady dla danego stylu z tego, co mam. Obecnie jadę na gęstwie US-05. Eksperymentuję z technologią, którą kiedyś polecił kolega Bnp na podstawie wiedzy z pierwszej poł. XIXw. Zacieranie, chmielenie, bez gotowania. I eksperymentuję, kiedy pojawia się dms, a kiedy nie. Bo niby trzeba gotować, żeby się go pozbyć :) Ale może da się nie dopuścić do jego zdominowania w nutach aromatycznych przy nieprzekraczaniu pewnych temperatur.

Myślę tez o własnym chmielniku. Mam już 3 odmiany dzięki uprzejmości Zbynka, i mam nadzieję na rozwój mojego ogródka :)

 

Pozdrawiam

Gnom

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.