damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Witam na stronie zielonogórskiego browaru domowego, który warzy na 6 piętrze w bloku! Zamierzam tutaj notować swoje postępy w warzeniu. O mnie: piwo lubię odkąd pamiętam. Tym dobrym piwem zainteresowałem się rok temu. Od początku pojawiła się myśl o samodzielnym warzeniu. Po dłuższym czasie czytania, przeglądania forum, oglądania filmów i skompletowaniu sprzętu postanowiłem spróbować swoich sił! Nadal poświęcam dużo czasu na czytanie forum i książek poświęconych warzeniu, staram się doskonalić swój warsztat i sprzęt a robienie piwa w domu stało się moją pasją. Sezon 2016/2017 #001 - American Pale Ale #002 - Pacific Pale Ale #003 - Polish Pale Ale #004 - American India Pale Ale #005 - American Pale Ale Single Hope Cascade #006 - American Wheat #007 - Special Bitter #008 - American Amber Ale #009 - Grodziskie #010 - Resztkowiec na koniec sezonu Sezon 2017/2018 #011 - American Pale Ale #012 - Polish Hops Ale #013 - Oatmeal Stout #014 - Mandarina Pale Ale #015 - Bitter #016 - Amerykańska Pszenica #017 - White IPA #018 - Witbier #019 - Belgian Pale Ale (warka eksperymentalna w worku BIAB) #020 - Jasny Ale (BIAB) #021 - Pale Ale #022 - Black IPA #023 - Hefeweizen #024 - Kveik IPA Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) #001 - American Pale Ale (receptura własna) - srebrny kapsel Data warzenia - 08.10.2016 Data rozlewu - 30.10.2016 Parametry piwa: 14.5blg, alk. ok 6,2%, 18l Zasyp: * słód pale ale - 3,6kg * słód pszeniczny - 04kg Zacieranie: * 60min - 67°C * mash-out - 78°C Wysładzanie: * około 15l do wysładzania * wysładzanie do objętości 20l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 55min - citra 17gr, amarillo 17gr * 30min - citra 10gr, amarillo 10gr * 0min - citra 10gr, amarillo 10gr * chmielenie na zimno - citra 10gr, amarillo 10gr Fermentacja: * drożdże suche US-05 * objętość brzeczki w fermentorze - 16l * fermentacja burzliwa - 15 dni w lodówce styropianowej * fermentacja cicha - 7dni * ekstrakt brzeczki nastawnej - 16blg * ekstrakt po fermentacji - 2,5blg * przy zlewaniu na cichą dolano 2l wody - otrzymano około 14,5blg Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 100gr (syrop) * rozlew do butelek (kapsle srebrne) * wyszło łącznie 18l, 14,5blg Uwagi i problemy: * mocne zbrylanie słodu przy wsypywaniu (prawdopodobnie spowodowane zbyt mocnym ześrutowaniem słodów) * problemy z pomiarem temperatury zacierania - różne wskazania (następnym razem przed pomiarem temperatury wymieszać dokładnie zacier!) * problemy z filtracją (prawdopodobnie spowodowane zbyt mocnym ześrutowaniem słodów) * czas warzenia i sprzątania - ok. 7h 30min Edytowane 11 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) #002 - Pacific Pale Ale (zestaw surowców z www.alepiwo.pl) - czerwony kapsel Data warzenia - 31.10.2016 Data rozlewu - 13.11.2016 Parametry piwa: 12blg, alk. ok 4,9%, 18,5l Zasyp: * słód pale ale - 3.8kg * słód karmelowy jasny - 0.3kg Zacieranie: * 60min - 67°C * mash-out - 78°C Wysładzanie: * około 14.5l do wysładzania * wysładzanie do objętości 20.5l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 50min - Wimea 12gr * 15min - Rakau 20gr * 0min - Rakau 30gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 11.5blg, 20.5l * brzeczka po gotowaniu - 13.5blg, 16.5l (straty po gotowaniu i chmieleniu - 4l) * brzeczka nastawna - 12blg, 18.5l (dolano 2l wody) * ekstrakt po fermentacji - 2.5blg * wydajność zacieru - 79.1% * wydajność warzelni - 64.2% Fermentacja: * drożdże suche Mangrove Jack's US West Coast M44 * objętość brzeczki w fermentorze - 18.5l * fermentacja burzliwa - 7 dni w lodówce styropianowej * fermentacja cicha - 7dni Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 100gr (syrop) * rozlew do butelek (kapsle czerwone) Uwagi i problemy: * problemy z pomiarem temperatury zacierania - różne wskazania (następnym razem przed pomiarem temperatury wymieszać dokładnie zacier!) * czas warzenia i sprzątania - ok. 6h 45min Edytowane 11 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) #003 - Polish Pale Ale (zestaw surowców z www.piwnykraft.pl) - zielony kapsel Data warzenia - 27.11.2016 Data rozlewu - 17.12.2016 Parametry piwa: 12blg, alk. ok 5,2%, 18l Zasyp: * słód pilzneński - 4.2kg * słód karmelowy - 0.25kg * słód pszeniczny - 0.25kg Zacieranie: * 60min - 68°C * mash-out - 78°C Wysładzanie: * około 15l do wysładzania * wysładzanie do objętości 20l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 60min - Marynka 30gr * 10min - Lubelski 15gr * 0min - Lubelski 20gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 12.5blg, 20l * brzeczka po gotowaniu - 13blg, 16.5l (straty po gotowaniu i chmieleniu - 3,5l) * brzeczka nastawna - 12blg, 18l (dolano 1,5l wody) * ekstrakt po fermentacji - 2blg * wydajność zacieru - 68.7% * wydajność warzelni - 56.4% Fermentacja: * drożdże suche US-05 * objętość brzeczki w fermentorze - 18l * fermentacja burzliwa - 14 dni w lodówce styropianowej * fermentacja cicha - 7dni Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 100gr (syrop) * rozlew do butelek (kapsle zielone) Uwagi i problemy: * problemy z pomiarem temperatury zacierania - różne wskazania trzech różnych termometrów - analogowy, z Ikei i oparty na czujniku ds18b20 (następnym razem przed pomiarem temperatury wymieszać dokładnie zacier!) * brzeczka po fermentacji mętna (wyklarowała się w butelkach) * czas warzenia i sprzątania - ok. 5h 30min Edytowane 11 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) #004 - American India Pale Ale (zestaw surowców z www.homebrewing.pl) - złoty kapsel Data warzenia - 07.01.2017 Data rozlewu - 06.02.2017 Parametry piwa: 14blg, alk. ok 5,8%, 25l Zasyp: * słód pale ale Weyermann - 5kg * słód monachijski typ I Weyermann - 0.7kg * słód Cara Crystal 120EBC Brewferm - 0.3kg Zacieranie: * 35min - 65°C * 30min - 72°C * mash-out - 78°C * woda 18l Wysładzanie: * około 25l do wysładzania * wysładzanie do objętości 32l Gotowanie: * 90min Chmielenie * 60min - Cascade 6,8% 25gr * 30min - Cascade 6,8% 25gr, Willamette 4,7% 30gr * 0min - Willamette 4,7% 30gr * chmielenie na zimno - Cascade 6,8% 40gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 12.8blg, 32l * brzeczka po gotowaniu - 14blg, 25l (straty po gotowaniu i chmieleniu - 7l) * brzeczka nastawna - 14blg, 25l * ekstrakt po fermentacji - 2,7blg * wydajność zacieru - 78,2% * wydajność warzelni - 61,6% Fermentacja: * drożdże suche US-05 * objętość brzeczki w fermentorze - 25l * fermentacja burzliwa i cicha - 12 dni w piwnicy * fermentacja cicha - 30dni Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 120gr (syrop) * rozlew do butelek Uwagi i problemy: * warka "kooperacyjna" i pokazowa u Maćka w Zawadzie:-) * czas warzenia i sprzątania - ok. 6h Edytowane 19 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) #005 - American Pale Ale Single Hope Cascade (receptura własna) - żółty kapsel Data warzenia - 14.01.2017 Data rozlewu - 03.02.2017 Parametry piwa: 12blg, alk. ok 4,9% Zasyp: * słód pale ale - 3,5kg * słód karmelowy 30 - 0.3kg * słód pszeniczny - 0.3kg Zacieranie: * 60min - 68-66°C * mash-out - 78°C * woda 15l Wysładzanie: * około 13.5l do wysładzania * wysładzanie do objętości 22l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 50min - Cascade 20gr * 30min - Cascade 20gr * 10min - Cascade 20gr * chmielenie na zimno - Cascade 40gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 11.5blg, 22l * brzeczka po gotowaniu - 13.5blg, 17l (straty po gotowaniu 3,8l i chmieleniu - 1,2l) * brzeczka nastawna - 12blg, 20,5l (dolano 2,3l wody) * ekstrakt po fermentacji - ballingometr 2.5blg, refraktometr 6,2brix (po korekcie 2,6brix) * wydajność zacieru - 81.9% * wydajność warzelni - 64.5% Fermentacja: * drożdże suche US-05 * objętość brzeczki w fermentorze - 20.5l * fermentacja burzliwa i cicha - 20 dni w lodówce styropianowej w temp. 16-18,5°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 100gr (syrop) * rozlew do butelek 38x0,5l (kapsle żółte) Uwagi i problemy: * kontrola temperatury ogarnięta! * przed pomiarem refraktometrem zamieszać brzeczkę! * nietypowy przebieg fermentacji - niewielka ilość piany * czas warzenia i sprzątania - ok. 6h * chmielenie na zimno bez przelewania na cichą * przy zlewaniu do butelek dość mętne Edytowane 11 Lutego 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 ,,od przełomu roku, nikogo na widoku tylko dźwięki bulkania na szóstym piętrze w bloku Tak między nami, sam na sam z wiadrami Nikt mi nie da tego, co to właśnie da mi Badam temperaturę pod schodami, gdzie mi ku&$#a z koncerniakami To jak reklam szepty słyszane za uszami...'' Pfk. Tak jakoś mi się skojarzyło ;-) A tak na poważnie to witam. Można się kiedyś zgadać na jakąś wymianę piwem, co prawda mam ponad 40km, ale czasem tam bywam. W ZG piwnego depozytu niestety nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 ,,od przełomu roku, nikogo na widoku tylko dźwięki bulkania na szóstym piętrze w bloku Tak między nami, sam na sam z wiadrami Nikt mi nie da tego, co to właśnie da mi Badam temperaturę pod schodami, gdzie mi ku&$#a z koncerniakami To jak reklam szepty słyszane za uszami...'' Pfk. Tak jakoś mi się skojarzyło ;-) A tak na poważnie to witam. Można się kiedyś zgadać na jakąś wymianę piwem, co prawda mam ponad 40km, ale czasem tam bywam. W ZG piwnego depozytu niestety nie ma. Witam Darinho, Paktofonika "Nie ma mnie dla nikogo" - dobry kawałek:-) Jak będziesz w ZG to daj znać, chętnie się wymienię na jakieś piwka:-) Niestety ja w Twoim okolicach bywam rzadko. To prawda, przydałby się jakiś depozyt piwny, byłoby łatwiej się wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 No to jak coś to będę pisał już wtedy na pw co do szczegółów. Niedługo dam Ci znać jakie piwka mam w ..ofercie" pod moim postem masz link do moich zapisków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) #006 - American Wheat (receptura własna) Data warzenia - 11.02.2017 Data rozlewu - 03.03.2017 Parametry piwa: 11,6blg, alk. ok 4,5% Zasyp: * słód pilzneński Strzegom - 2,0kg * słód pszeniczny Strzegom - 2,0kg * słód karmelowy 30 Strzegom - 0.2kg Zacieranie: * 60min - 67-66°C * mash-out - 78°C * woda 15l z kranu Wysładzanie: * około 15l do wysładzania * wysładzanie do objętości 25l, 2,8blg * otrzymano 25l brzeczki, 10,8blg * dolano 2l wody i otrzymano 10,2blg Gotowanie: * 60min Chmielenie * 45min - Citra 12gr * 15min - Citra 12gr * chmielenie na zimno - Citra 26gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 10.2blg, 27l * brzeczka po gotowaniu - 11.6blg, 23l (straty po gotowaniu i chmieleniu ok - 4l) * brzeczka nastawna - 11,6blg, 23l * ekstrakt po fermentacji - 2,7blg * wydajność zacieru - 83.6% * wydajność warzelni - 67.1% Fermentacja: * drożdże suche US-05 * objętość brzeczki w fermentorze - 23l * fermentacja burzliwa - 11 dni - zeszło do 2,7 blg * fermentacja cicha - 9 w lodówce styropianowej w temp. 16-17°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 125gr (syrop) * rozlew do butelek Uwagi i problemy: * przy zlewaniu do butelek fajny aromat chmielowy, goryczka umiarkowana, jedynie jakieś zbyt słodkie EDIT: 11.03.2017 - pierwsza degustacja tydzień po zabutelkowaniu. Piwo się nagazowało. Kolor złoty. Piana szybko się redukuje. W aromacie czuć delikatnie chmiel. W smaku dominuje słodycz, goryczka niska. Piwo dobre. Następną butelkę otworzę za min. 2 tygodnie. Edytowane 11 Marca 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) #007 - Special Bitter (zestaw surowców z www.homebrewing.pl) - kapsel czerwony Data warzenia - 18.02.2017 Data rozlewu - 10.03.2017 Parametry piwa: 12blg, alk. ok ???%, objętość 20l Zasyp: * słód pilzneński - 4kg * słód karmelowy 150 - 0.2kg * palone ziarna jęczmienia - 0.05kg Zacieranie: * 30min - 65°C * 20min - 72°C * mash-out - 78°C * woda 15l Wysładzanie: * około 20l do wysładzania * wysładzanie do objętości 26l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 50min - Perle 20gr * 15min - Challenger 30gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 10.5blg, 26l * brzeczka po gotowaniu - 12blg, 20l (straty po gotowaniu i chmieleniu - 6l) * brzeczka nastawna - 12blg, 20l * ekstrakt po fermentacji - ???blg * wydajność zacieru - 81.8% * wydajność warzelni - 65.1% Fermentacja: * drożdże suche Danstar Nottingham * objętość brzeczki w fermentorze - 20l * fermentacja burzliwa i cicha -??? dni w piwnicy Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier ???gr (syrop) * rozlew do butelek Uwagi i problemy: * warka "kooperacyjna" i pokazowa u Maćka w Zawadzie:-) * czas warzenia i sprzątania - ok. 4.5h Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_P Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Jako mieszkaniec tego samego miasta będę z uwagą śledził twoje wpisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) #008 - American Amber Ale (receptura własna) - kapsel biały Data warzenia - 25.02.2017 Data rozlewu - 17.03.2017 Parametry piwa: 12,2blg, alk. ok 5.3% Zasyp: * słód pale ale Strzegom - 2,0kg * słód pilzneński Strzegom - 1,5kg * słód wiedeński Strzegom - 0,5kg * słód karmelowy 300 Strzegom - 0.25kg * słód karmelowy czerwony Strzegom - 0.25kg Zacieranie: * 60min - 68-66°C * mash-out - 78°C * woda 16l przefiltrowana Wysładzanie: * około 15l do wysładzania * wysładzanie do objętości 24l, 3,5blg * otrzymano 24l brzeczki, 10,8blg Gotowanie: * 70min * po gotowaniu dolano 1,5l wody źródlanej z butelki * chłodzenie do 25 stopni w 30 minut (zużycie wody 49l) Chmielenie * 55min - Willamaette 30gr * 35min - Willamaette 20gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 10.8blg, 24l * brzeczka po gotowaniu - 13.2blg, 24l (straty po gotowaniu 2,4l - 10% i chmieleniu - 1l) * brzeczka nastawna - 12,2blg, 22l * ekstrakt po fermentacji - 2 blg * wydajność zacieru - 78,2% * wydajność warzelni - 61.4% Fermentacja: * drożdże suche Mangrove Jack's US West Coast M44 * objętość brzeczki w fermentorze - 22l * fermentacja burzliwa - 28 dni w lodówce styropianowej w temp. 16-18,5°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 100gr (syrop) * rozlew do butelek Uwagi i problemy: * gotowane pod częściowym przykryciem, dzięki temu nie było problemu z intensywnym gotowaniem, pojawił się przełom a odparowanie wyszło książkowe 10% - zobaczymy czy w aromacie gotowego piwa się coś przez to pojawi * czas pracy 5h 25min (bez sprzątania) Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Wymiana między zielonogórskim browarem Szóste Piętro i browarem Szyszyna doszła do skutku. W planach kolejne, więc recenzje kolejnych piw pewnie też się pojawią w niedalekiej przyszłości. Poniżej recenzje pięciu pierwszych warek. Nie jestem po żadnym kursie ani nic z tych rzeczy, ale Januszem to bym się już też nie nazwał Kryteria oceniania. Ogólnie od kiedy zacząłem warzyć swoje piwo niemal przestałem kupować piwo stricte do picia. Kupowałem piwa różnorodne tak aby wyrobić sobie jakieś szersze zdanie o różnych stylach piwa, albo kupowałem np. Koźlaka żeby zobaczyć czy warto uwarzyć takie piwo w domu itd. Albo jak już uwarzyłem jakiś styl to potem kupowałem piwo dla porównania z moim. Od początku warzenia (przez nieco ponad rok) zdegustowałem ok. 40-50 kupnych piw z zapisywaniem wrażeń i oceną w wordzie (głównie tych trochę droższych z Kaufland, Tesco, InterMarche) Te Twoje piwa oceniam w porównaniu do tych wszystkich piw, których spróbowałem, więc konkurencję mają sporą. Oceny jak w szkole od 1-6. WARKA nr 1) data degustacji 13.02.2017r. APA 14,5blg 6,2% alk. Rozlew 30.10.2016r. #001 - American Pale Ale Prezencja - Barwa ciemno złota, miedziana, dość klarowne, lekko opalizujące, wysycenie średnie do wysokiego, bardzo ładna drobno-pęcheżykowa piana, która oblepiła szkło i pozostała do końca degustacji. Zapach – bardzo, bardzo, przyjemny, nie nachalny choć wyrazisty aromat amerykańskich chmieli. Kojarzy mi się głównie ze słodkimi, dojrzałymi owocami + delikatna żywiczność. Nie są to raczej cytrusy. Smak – Pełne, po użytych drożdżach, mocnym odfermentowaniu i rozcieńczeniu 2 l wody spodziewałem się, że będzie wytrawne. Jest dość pełne, wręcz nieco słodkie, dość mocna goryczka. Ogólnie to smak jest zdominowany przez chmiel. Pijąc je, czuć głównie ten aromat słodkich owoców, może też przez to wydaję się pełniejsze niż jest w rzeczywistości ? Ogólnie to bardzo dobre piwo. Jak na pierwszą warkę to rewelacja. Jak miałbym się czepiać dziury w całym to wg mnie goryczka jest nieco zalegająca, przez co piwo traci troszkę na pijalności. Sam fakt, że w pierwszej warce trzeba doszukiwać się ,,wad” trochę na siłę, mówi sam za siebie. Ocena ogólna to 5/6 a jakby brać pod uwagę to, że to pierwsza Warka to nawet 5,5/6 WARKA nr 2) data degustacji 13,02,2017r. Pacific Pale Ale 12blg 4,9alk Rozlew 13,11,2016r. #002 - Pacific Pale Ale Prezencja – barwa ciemno złota, miedziana, ale chyba trochę jaśniejsze od warki nr 1. Dość klarowne, lekko opalizujące, wysycenie średnie do niskiego, ładna drobno-pęcheżykowa piana na początku, po chwili znikła i została cienka warstwa + delikatny lacing. Zapach i smak – no tu dużo słabiej wg mnie niż w pierwszym piwie. Tam zapach był świetny, można było wąchać bez końca. Totalnie nie znam tych chmieli/drożdży (Wimea i Rakau/ M44), ale aromat kojarzy mi się z piwem pszenicznym (tak go sobie nazywam, pewnie błędnie) To taki dla mnie nieciekawy, nieprzyjemny aromat, którego nie wiem do końca do czego porównać, ale kojarzy mi się on z Kasztelanem pszenicznym (chyba pierwszy raz tam to czułem). Ostatnio piłem w Z.G (taka czeska hospoda) jakiegoś czeskiego pszeniczniaka i tam też był ten zapach i smak. Jakiś taki kwaskowato - gorzko – goździkowy połączony z tym, że te smaki chwilę zalegają. Tu mam mieszane uczucia bo nie cierpię tych nut kwaskowo-goździkowych, ale z drugiej strony nie wiem czy to wada czy kwestia gustu. To trochę tak jak z serami pleśniowymi. Ja uwielbiam (choć jak jadłem pierwszy raz to stwierdziłem, że pachnie jak stare skarpety) a wiele osób nienawidzi. Ostatnio też, po ok. 6 dniach od rozlewu spróbowałem moje żytnie i pierwszy raz w swoim piwie czułem te same nieprzyjemne kwaśno – goździkowe aromaty, więc już jestem trochę w ,,degustacyjnej" kropce. Powiem tylko, że to piwo choć ma te nuty, których nie lubię, to jest jak najbardziej do wypicia, a wręcz się z nimi trochę oswoiłem, bo nie są one bardzo intensywne i przeszkadzające. Są bardziej goździkowe niż mocno kwaśne. Ale piwo nr 2 wg mnie się chowa przy Warce nr 1. Zwłaszcza, że jest to dość podobny styl, bo oba piwa to pale ale. Ciężko mi ocenić to piwo, co chyba widać po dość chaotycznych ,,zeznaniach” Ogólna ocena 3,5/6 WARKA nr 3) data degustacji 13,02,2017r. Polish Pale Ale 12blg 5,2% Rozlew 17,12,2016r. #003 - Polish Pale Ale Prezencja - barwa złota, najjaśniejsze z warek 1-3. Dość klarowne, lekko opalizujące, wysycenie wysokie, wręcz chyba lekko przegazowane, bo piana rosła jeszcze z minutę po nalaniu. Piana jest ładna, bardzo obfita, drobno-pęcheżykowa + ładny lacing. Powstała piana na 2 palce + szpic z piany na 2 palce ponad krawędź szkła. Utrzymała się ona do końca degustacji. Aromat – Przyjemny. Nie jest to taki szał jak w nr 1 (co zrozumiałe), ale jest dużo lepiej niż w nr 2. Jak na 35g lubelskiego na aromat to jest bardzo dobrze. Przyjemny piwny aromat + jakieś takie owoce, może truskawka trochę, jabłko, troszkę kwiatowo, bardziej w kierunku kwaśniejszych owoców. Warka nr 1 to zdecydowanie słodkie owoce. Aromat przyjemny, ale subtelny. Edit: wraz z ociepleniem po ok. 20’ od nalania piwo nadal jest w miarę ok. ale zaczęły wychodzić na wierzch mniej przyjemne aromaty. Smak – średnio pełne, tu czuć podstawę słodową + aromaty z chmielu. W nr 1 czuć było głównie chmiel nawet w smaku. Jest tu słód, chmiel + jednak trochę kwaśnawo zalegającej goryczki. O ile w nr 1 było to szukanie dziury w całym to tu już jestem tego pewien. Tam nawet jeśli coś zalegało, to była to czysta goryczka, tutaj jest to goryczka połączona z delikatną kwaśnością. Ogólnie uważam, że jest to piwo gorsze od warki nr 1, ale lepsze od warki nr 2. Ogólna ocena 4/6 WARKA nr 4) data degustacji 19,02,2017 - American India Pale Ale 14blg 5,6alk. Rozlew 06,02,2017r (zestaw surowców z www.homebrewing.pl) złoty kapsel #004 - American India Pale Ale Prezencja - Mocne syknięcie przy otwieraniu. Klarowne (może nie to co koncerniaki ale jest bardzo dobrze), barwa miedziana, mocne wysycenie, wysoka ładna piana. Piana u góry drobno-pęcherzykowa od dołu grubo-średnio-pęcheżykowa od mocnego wysycenia. Piana została w szkle do końca degustacji. Ogólnie prezentuje się świetnie. Aromat - bardzo dobry. Od razu czuć amerykańskie chmiele, aromat to głównie słodkie owoce połączone z żywiczną goryczką. Już po aromacie mam wrażenie, że piwo będzie fest goryczkowe. Smak - Ogólnie to jest dość podobne do warki nr 1. Chodzi o to, że tak jak tam, smak jest zdeterminowany przez chmiel. Nie czuć tu jakiejś mocnej słodowości, jest to średnio pełne piwo z mocnym aromatem chmielowym, czyli chyba zgodnie ze stylem AIPA. No i jest mocna, krótka, przyjemna goryczka, bez żadnych nieprzyjemnych posmaków. Ogólnie jest to wg mnie najlepsze z Twoich piw. Ocena 5,5/6 WARKA nr 5) data degustacji 14,02, American Pale Ale Single Hop Cascade 12blg 4,9% alk. Rozlew 03,luty.2017r. #005 - American Pale Ale Single Hope Cascade Prezencja – jasno złote, równomiernie zmętnione, ładna drobno-pęcheżykowa piana, której część pozostała do końca degustacji. Wysokie wysycenie, ale tym razem bez rosnącej piany. Aromat – Przyjemny aromat charakterystyczny dla amerykańskich chmieli. Kojarzy mi się ze słodkimi owocami + cytrusy, zwłaszcza ze skórką pomarańczy (bo czuć też taką trochę gorzką nutę). Jest bardziej rześkie w aromacie niż warka nr 1. Tam było bardzo dobrze, ale był to bardziej słodki aromat. Aromat chmielowy łączy się nieco z aromatem drożdżowym i słodowym. Drożdże czuć lekko i nie jest to w żadem sposób przeszkadzające, zwłaszcza, że jest to piwo świeże i jest to zrozumiałe. Ogólnie aromat jest mniej intensywny i ciut mniej przyjemny niż w warce nr1. Smak – średnio pełne a nawet dość wytrawne, czuć słodową podbudowę, goryczka średnia do niskiej. Już po wypiciu pojawia się przez chwilę ten kwaśnawo-zalegający posmak co w warkach 2 i 3, ale mniej intensywnie. Wg mnie jest to piwo gorsze od nr1, ale na pewno lepsze od 2 i 3. Jest to zarazem piwo najbardziej złożone. W nr 1 było bardzo dobrze ale niemal wyłącznie dzięki chmielom. Oprócz chmielu niewiele się działo. Tu już w aromacie są 3 składowe elementy i w smaku też. Ocena ogólna – nie naciągane 4,5/6 (to przybliżenie jest bardziej z kierunku 4,7 niż 4,3 Łącznie: Warka nr 1 - 5,5/6 ocena ciut podciągnięta do góry za to, że to pierwsza warka. Mimo tej samej oceny uważam piwo nr 4 za lepsze od nr 1. Warka nr 2 - 3,5/6 Warka nr 3 - 4/6 Warka nr 4 - 5,5/6 Warka nr 5 - 4,5/6 Recenzje nie powstały we współpracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 (edytowane) #009 - Grodziskie (receptura własna) - kapsel czarny Data warzenia - 11.03.2017 Data rozlewu - 25.03.2017 Parametry piwa: 9blg, alk. ok 3.4% Zasyp: * słód jęczmienny wędzony bukiem Strzegom - 2,0kg * słód pilzneński Strzegom - 0,5kg * słód pszeniczny Strzegom - 0,5kg Zacieranie: * 25min - 64-61°C * 15min - 72-70°C * mash-out - 5min - 78°C * woda 10,5l z kranu Wysładzanie: * wysładzanie do 2 blg - wyszło 17,5l * dolano 8,5l wody i otrzymano 26l brzeczki, 8,2blg Gotowanie: * 70min * chłodzenie do 25 stopni w 30 minut Chmielenie * 55min - Lubelski 25gr * 35min - Lubelski 25gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 8,2blg, 26l * brzeczka po gotowaniu - 9blg, 22l (straty po gotowaniu 2,5l - 10% i chmieleniu - 1,5l) * ekstrakt po fermentacji - refraktometr 5brix Fermentacja: * drożdże suche S-33 * objętość brzeczki w fermentorze - 22l * fermentacja burzliwa i cicha - 14 dni w lodówce styropianowej w temp. 16-18,5°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier 130gr (syrop) * rozlew do butelek Uwagi i problemy: Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) #010 - Resztkowiec na koniec sezonu (receptura własna) Data warzenia - 25.03.2017 Data rozlewu - ??? Parametry piwa: 13,5blg, alk. ok ???% Zasyp: * słód pale ale Strzegom - 1,0kg * słód wiedeński Strzegom - 0,5kg * słód pszeniczny Strzegom - 0,5kg Zacieranie: * 30min - 64-61°C * 20min - 72-70°C * mash-out - 78°C * woda 8l z kranu * dodano gips piwowarski w ilości 3gr Wysładzanie: * wysładzanie do objętości 12l Gotowanie: * 60min * chłodzenie na balkonie * dodano mech irlandzki w ilości 5gr Chmielenie * 35min - Wimea 17.3% - 4gr * 20min - Wimea 17.3% - 4gr Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 10,5blg, 12l * brzeczka po gotowaniu - 13,5blg, 10.2l (straty po gotowaniu 1,8l i chmieleniu - 0l) * ekstrakt po fermentacji - refraktometr ???brix * wydajność zacieru - 82.6% * wydajność warzelni - 65.7% Fermentacja: * drożdże ??? * objętość brzeczki w fermentorze - ???l * fermentacja burzliwa i cicha - ??? dni w piwnicy w temp. 20°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - cukier ???gr (syrop) * rozlew do butelek Uwagi i problemy: * warka testowa na wybiciu 12l * chłodzenie na balkonie * chmielenie w nylonowym worku filtracyjnym o oczkach 200 mikronów Edytowane 25 Marca 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Ponowna wymiana + zaległe dawna degustacja warek 6 i 7, ponowna degustacja American Wheat i nowe degustacje warek 8 i 9 Warka nr 6 American Wheat (Wysłano 17 marzec 2017 - 18:08) Prezencja - Złote, opalizujące, pianę wymuszałem, ale jest niezła na 3/4 palca, dość drobna. Lekki lacing został, ale piana dość szybko znikła. Aromat - Przypomina mi moje White IPA single hop Mosaic. To jest na Citrze a mówi się, że Mosaic to podrasowana Citra. Piękny, rześki, cytrusowy aromat z nutką żywiczną. Już wiem na pewno, że Citra i Moasaic to jedne z moich ulubionych chmieli. Smak - Wytrawne, delikatnie kwaskowe, słodowe, goryczka średnia do niskiej. No i w smaku też chuć chmiel Ogólnie - Świetne piwo. Bardzo dobry aromat i smak chmielowy jak na tak niewielką ilość. Jest bardzo pijalne. Na lato jak znalazł. 5,5/6 Edit: ponownie piję to piwo 21,06,2017r. i nadal jest świetne z tym, że nieco się przegazowało. Choć dzięki temu piana prezentuje się bardzo okazale. #007 Special Bitter 12blg (Wysłano 01 kwiecień 2017 - 13:32) Prezencja – barwa ciemny bursztyn, wpada w czerwień trochę. Zmętnione, piana drobna, ładna, ale niska. Niskie wysycenie. Ogólnie to ładnie. Aromat- Piłem ostatnio mojego ordinary bittera (po 9 dniach od rozlewu) na angielskich chmielach i pachniał dość podobnie, chmielowo. Jest dość słodko w aromacie, trochę kwiatowo, ziołowo, czuć po prostu piwem i chmielem w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Ogólnie ładny, piwny zapach taki zachęcający do wypicia. Smak – wytrawne, choć mam wrażenie, że jest jednocześnie dość gęste a to troszkę się wyklucza. Goryczka dość mocno zaznaczona, przyjemna, nie zalegająca. Smak to słód, chmiel i nic poza tym. Taki to styl, ale ważne, że nie ma wg mnie żadnych wad. Ogólnie – Bardzo fajne piwko jak na ten styl, choć piłem w sumie pierwszy raz piwo w tym stylu, ale tak sobie je mniej więcej wyobrażałem. Nie ma tu czym wywołać efektu wow, za to łatwo o zauważenie wad. Tu nie ma ani efektu wow ani wad, jest po prostu bardzo dobre piwko. 5/6 009 Grodziskie 9blg Data warzenia - 11.03.2017 (Wysłano 17 czerwiec 2017 - 14:12) Wygląd - słomkowe, opalizujące, dość obfita drobno i średnio pęcherzykowa piana. Piana tworzy ładny lacing i jej część utrzymała się do końca degustacji. Aromat - Typowo grodziski wg mnie, fajny aromat nienachalnej wędzoności, która jest głównie ogniskowa i może troszeczkę też szynkowa. Stawiam na słód wędzony dębem. EDIT: A jednak patrzę w zapiski gdzie jest napisane, że to słód wędzony bukiem. Smak - na pierwszym planie zdecydowanie wędzonka, potem nieco tradycyjnego smaku chmielu i to tyle. Nie czuję żadnych wad. Średnio mocno wysycone, wytrawne, ale nie jest wodniste. W ogóle we wszystkich grodziskich fajne jest to, że mimo niskiego blg nie sprawiają one wrażenie wodnistych i pustych. Goryczka niska. Ogólnie - bardzo dobre grodziskie, fajna wędzonka, pijalne, bez wad w smaku i aromacie. Jedyne do czego się można przyczepić to klarowność. I tak nie jest źle, jednak grodziskie powinno być klarowne jak koncerniak. Bardzo dobre, więc 5/6 #008 - American Amber Ale (receptura własna) - kapsel biały (Wysłano 19 czerwiec 2017 - 20:30) Wygląd - Piękne. Gęsta, drobno-pęcherzykowa piana na 1 palec, ciemno miedzane klarowne. Na prawdę jedno z ładniejszych piw jakie widziałem. O ile nie przepadam za miedzianymi, bursztynowymi piwami jeśli chodzi o smak to z wyglądu są one jednymi z najładniejszych. Aromat - Aromat niezbyt intensywny, słodowy, słodkawy no i trochę karmelowy. Ogólnie pachnie ładnie i zachęcająco do picia, nie zwiastuje czegoś mocno słodkiego. Nie czuję chmielu Smak - goryczka niska, wysycenie niskie, średnio pełne i nieco słodkie. Smakuje głównie słodowo i karmelowo, nie czuję chmielu. Pod koniec dopiero poczułem chyba chmiel i w smaku i w aromacie. Piłem prosto z lodówki, więc może po tym jak się nieco ogrzało to chmiel wyszedł, ale i tak czuć głównie słód i karmelowość. Ogólnie - Najlepszy w tym piwie jest wygląd, ale dalej też jest ok. Piwo wg mnie nie ma wad, ale też niczym się nie wyróżnia, takie dość zwykłe piwko trochę w stylu mojego Tasmanian Red Ale. Jak dla mnie to 4,5/6 Łącznie: Warka nr 1 - 5,5/6 ocena ciut podciągnięta do góry za to, że to pierwsza warka. Mimo tej samej oceny uważam piwo nr 4 za lepsze od nr 1. Warka nr 2 - 3,5/6 Warka nr 3 - 4/6 Warka nr 4 - 5,5/6 Warka nr 5 - 4,5/6 Warka nr 6 - 5,5/6 Warka nr 7 - 5/6 Warka nr 8 - 5/6 Warka nr 9 - 5/6 Recenzje nie powstały we współpracy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 8 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 (edytowane) #011 - American Pale Ale (receptura własna) - kapsel zielony Data warzenia - 08.10.2017 Data rozlewu - 23.10.2017 Parametry piwa: 12.3blg (12.8 brix), alk. ok 5.4%, IBU 38 Zasyp: * słód pale ale Weyermann - 2,0kg * słód pilzneński Weyermann - 1,3kg * słód pszeniczny jasny Weyermann - 0,4kg * słód Carahell Weyermann - 0,25kg * słód Caramunich I Weyermann - 0,2kg * słód zakwaszający Weyermann - 0,15kg Zacieranie: * 30min - 64-62°C * 20min - 72-70°C * mash-out - 78°C * woda 14.5l z kranu Wysładzanie: * wysładzanie do objętości 19.5l * woda do wysładzania - 10.5l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 50min - Amarillo 8.6% - 12gr * 35min - Amarillo 8.6% - 12gr, Mosaic 11.8% - 12gr * 10min - Mosaic 11.8% - 12gr * 0min - Mosaic 11.8% - 5gr Chłodzenie: * woda zimna z kranu + chłodnica miedziana - 30min do temp. 24st. * zużycie wody 110l * dolano 1.5 litra wody mineralnej z butelki schłodzonej w zamrażarce Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 19.5l, 14.5brix * brzeczka po gotowaniu - 15.9l, (straty po gotowaniu 2.3l i chmieleniu - 1.3l) * dolano łącznie 3 litry wody mineralnej z butelki * dolano 1 litr startera * po tygodniu (15.10.2017) zlano na cichą - 8.5brix (5.6blg) * ekstrakt po fermentacji - refraktometr 5.8brix (1.4blg) Fermentacja: * drożdże płynne FM52 ze startera - 24 godziny, 1 litr, 10blg z ekstraktu płynnego * objętość brzeczki w fermentorze - 20l * fermentacja burzliwa i cicha - 15 dni w temp. 16-18°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - glukoza 105gr + 750ml wodu - 2.8gr na butelkę (syrop) * rozlew do butelek - 38x0.5l Uwagi i problemy: * sporo piany po dobie w starterze - tak powinno być? * czas pracy - 5h 10min (bez sprzątania) 30.10.2017 - pierwsza degustacja po tygodniu od nalania. Piwko już nagazowane. Kolor złoty, piwo mętne, nieprzejrzyste. Z butelki ładny aromat chmielowy, który po nalaniu do butelki po jakimś czasie ulatuje. W smaku słodycz ładnie balansuje się z goryczką. Piwko bardzo dobre. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) #012 - Polish Hops Ale (receptura własna) - żółty kapsel Data warzenia - 22.10.2017 Data rozlewu - 05.11.2017 Parametry piwa: 11,8brix (11,3blg), alk. ok 4,6% Zasyp: * słód pale ale Weyermann - 2,0kg * słód pilzneński Weyermann - 1,0kg * słód pszeniczny jasny Weyermann - 0,4kg * słód Monachijski I Weyermann - 0,3kg * słód Carapils Weyermann - 0,3kg * słód zakwaszający Weyermann - 0,1kg Zacieranie: * 30min - 64-62°C * 20min - 72-70°C * mash-out - 78°C * woda 15l z kranu Wysładzanie: * wysładzanie do objętości 20,0l * woda do wysładzania - 9,0l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 45min - Oktawia 7,8% - 15gr * 25min - Oktawia 7,8% - 15gr, Iunga 12.9% - 10gr * 0min - Oktawia 7,8% - 20gr, Iunga 12.9% - 10gr Chłodzenie: * woda zimna z kranu + chłodnica miedziana - 30min do temp. 22,5st. * zużycie wody 120l * dolano 1,5 litra wody mineralnej z butelki schłodzonej w zamrażarce + 1,5 litra wody mineralnej z butelki w temperaturze pokojowej Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 20,0l, 13,2blg * brzeczka po gotowaniu - 17,0l, (straty po gotowaniu 1,5l, chmieleniu - 0,6l i osadów białkowych 0,9l) * dolano łącznie 3 litry wody mineralnej z butelki * ekstrakt po fermentacji - refraktometr 5,8brix (po korekcji 2,0blg) Fermentacja: * drożdże płynne FM52 - gęstwa tygodniowa 120ml * objętość brzeczki w fermentorze - 20l * fermentacja burzliwa i cicha - 14 dni w temp. 17-18°C (mierzone w środku fermentora), ostatnie 4 dni w temperaturze pokojowej Rozlew: * surowiec do refermentacji - glukoza 90gr - 2.4gr na butelkę (syrop - w 680ml wody) * noc przed rozlewem fermentor wyniesiony na balkon w temperaturze 7°C * rozlew do butelek - 37 x0,5l Uwagi i problemy: * czas pracy - 5h 10min (bez sprzątania) * chmielenie w worku nylonowym 200 mikronów * kapslownica Greta zaczyna łamać szyjki - 2 butelki poszły na straty... 10.11.2017 - pierwsze otwarcie po 5 dniach od butelkowania. Piwo jeszcze nie nagazowane. Mam obawy czy się jeszcze nagazuje, bo dałem dużo mniej glukozy niż powinienem, chcąc uzyskać piwo mniej nagazowane niż zazwyczaj. Poza tym piwo słabo nachmielone. Według kalkulatora miało mieć około 42 IBU, ale chmielenie w woreczku musiało spowodować spory spadek wydajności bo goryczka minimalna. Następne otwarcie butelki za tydzień w celu kontroli nagazowania. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, damian_zg napisał: czas pracy - 5h 10min (bez sprzątania) czyli czas pracy 9h fajne opisy, btw nie zauważasz negatywnych efektów dolewania wody z butli ? bo sam się nad tym zastanawiam, mój gar ma 400 mln metrów szerokości i po godzinie to mi w oparach spieprza 7l Edytowane 22 Października 2017 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 22 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 Celowo nie piszę ile czasu zajęło mi warzenie ze sprzątaniem, bo różnie to wychodzi - czasami wszystko prawie wymyję i posprzątam w tak zwanym między czasie, a czasami zostawiam na sam koniec, więc wolę podawać czas "netto" - łatwiej mi wtedy porównać czy udało mi się zrobić szybciej. Jak spróbuję tych piw z dolewaną wodą, to wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej. Dolewam wodę z kilku powodów - postanowiłem zminimalizować całą warzelnię, bo robienie piwa w małym mieszkaniu to spore wyzwanie, więc warzę w garnku 23 litrowym, który łatwiej ogarnąć i wymyć niż gaz 40 litrowy. Dodatkowo mam problem z ochłodzeniem brzeczki poniżej 20 stopni bo woda zimna w kranie w bloku nie jest wcale zimna, więc wspomagam się mocno schłodzoną butelką wody z zamrażarki. Na takie wysokie odparowanie możesz dać pokrywkę, którą lekko uchylisz. Jeżeli nie robisz piwa ze 100% zasypem słodu pilzneńskiego to problemu z DMSem nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 22 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2017 (edytowane) rozumiem Cię ja robię np w 21l garze ale warki po 12-13 l w wiadrze 15l , co do pokrywki to staram się ją zawsze mieć ale szczerze to średnio pomaga musze planować warki na 16l tyle A DMS to miałem raz w piwie z zerowym zasypem pilzneńskiego , pewnie jaka infekcja ale piwo ok kto wie było kilka karmelowych starych. Dzieks za odp i czekam na info o tych piwkach HGB Edytowane 22 Października 2017 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 23 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2017 Takie HGB to nie wiem czy się łapie na definicję HGB :-). Dodanie 15% wody nie powinno zmienić smaku piwa. W HGB (od brewing, nie boiling) jest to dodanie znaczącej ilości wody.Wikipedia A tu gość pisze, że nawet do 30% można: https://www.morebeer.com/articles/brewing_high_gravity_beers Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) #013 - Oatmeal Stout (receptura własna) - niebieski kapsel Data warzenia - 01.11.2017 Data rozlewu - 18.11.2017 Parametry piwa: 13brix (12.5blg), alk. ok 4.1% Zasyp: * słód pale ale Weyermann - 2.0kg * słód pilzneński Weyermann - 1.0kg * słód Monachijski I Weyermann - 0.7kg * słód Caraaroma Weyermann - 0.25kg * słód czekoladowy pszeniczny Weyermann - 0.2kg * jęczmień palony Weyermann - 0.2kg * płatki owsiane błyskawiczne - 0.45kg Zacieranie: * 30min - 64-62°C * 20min - 72-70°C * mash-out - 78°C 10min * woda 16l z kranu * ciemne słody wrzucone na ostatnie 20min zacierania Wysładzanie: * wysładzanie do objętości 24.3l * woda do wysładzania - 13.0l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 50min - Fuggles 6,1% - 25gr * 20min - Fuggles 6,1% - 25gr Chłodzenie: * woda zimna z kranu + chłodnica miedziana - 30min do temp. 25st. * zużycie wody 110l Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 24.3l, 12blg * brzeczka po gotowaniu - 22.0l, (straty po gotowaniu 0.8l, chmieleniu i osadów białkowych 1.5l) * ekstrakt po fermentacji - refraktometr 7.9brix (4.3blg po korekcie) Fermentacja: * drożdże suche US-04 uwodnione w 120ml * objętość brzeczki w fermentorze - 21l * drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 24.8°C * fermentor wstawiony do pudła styropianowego z dwoma zamrożonymi butelkami 1.5l - temperatura spadła do 18.6°C po 12h (mierzone w środku fermentora) * po 12h fermentacja mocno wystartowała * fermentacja burzliwa 8 dni w temp. 17.5-18°C (mierzone w środku fermentora) * fermentacja cicha 9 dni w temperaturze otoczenia 19-22°C Rozlew: * surowiec do refermentacji - glukoza 100gr - 2.5gr na butelkę (syrop) * rozlew do butelek - 40x0.5l Uwagi i problemy: * czas pracy - 5h 45min (bez sprzątania) 24.11.2017 - pierwsze otwarcie po 6 dniach od zabutelkowania. Piwo już nagazowane, chociaż jeszcze nisko. Piwo koloru ciemny brąz. Piana nalewa się nisko i szybko znika niemal do zera. W smaku kawa, gorzka czekolada, goryczka przyjemna na średnim poziomie. Piwo udane, mam nadzieję że piana się z czasem poprawi bo jej brak psuje trochę wygląd. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 (edytowane) #014 - Mandarina Pale Ale (receptura własna) - czerwony kapsel Data warzenia - 10.11.2017 Data rozlewu - 25.11.2017 Parametry piwa: 12.5brix (12.0 blg), alk. ok 5.1% Zasyp: * słód pale ale Weyermann - 2.0kg * słód pilzneński Weyermann - 1.7kg * słód pszeniczny Weyermann - 0.4kg * słód Caramunich I Weyermann - 0.2kg Zacieranie: * 25min - 65-62°C * 12min - 62-72°C * 20min - 72-70°C * mash-out - 78°C 10min * woda 15l z kranu Wysładzanie: * wysładzanie do objętości 24.0l * woda do wysładzania - 13.0l Gotowanie: * 60min Chmielenie * 50min - Mandarina Bavaria 9.1% - 25gr * 30min - Mandarina Bavaria 9.1% - 25gr * 0min - Mandarina Bavaria 9.1% - 15gr * na zimno - Mandarina Bavaria 9.1% - 35gr Chłodzenie: * woda zimna z kranu + chłodnica miedziana - 30min do temp. 22,5st. * zużycie wody 128l Pomiary: * brzeczka po wysładzaniu - 24.0l, 12,5brix (12.0blg) * brzeczka po gotowaniu - 20.8l, (straty po gotowaniu 1.5l, chmieleniu i osadów białkowych 1.7l) * ekstrakt po fermentacji - refraktometr 6brix (1,9blg po korekcie) Fermentacja: * drożdże płynne FM52 - gęstwa 3 pokolenie, tygodniowa, 120ml * objętość brzeczki w fermentorze - 20.8l * drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 22.5°C * fermentor wstawiony do pudła styropianowego z dwoma zamrożonymi butelkami 1.5l i 1.0 litrowym wkładem - temperatura spadła do 17.0°C po 11h (mierzone w środku fermentora) * fermentacja burzliwa - 8 dni w temp. 17.0-18°C (mierzone w środku fermentora) * fermentacja cicha - 7 dni w temp. otoczenia 21-22°C * brzeczka napowietrzona przez zlewanie z wysokości oraz bujanie zamkniętym fermentorem przez 5min Rozlew: * surowiec do refermentacji - glukoza 115gr - 2,9gr na butelkę (syrop) * rozlew do butelek - 39x0,5l Uwagi i problemy: * czas pracy - 5h 35min (bez sprzątania) 01.12.2017 - pierwsze otwarcie zaledwie po 6 dniach od butelkowania. Piwo już nagazowane. Ładny, choć skromny aromat chmielowy. Ładna piana. Piwo dobrze zbalansowane. Jest dobrze, a powinno być już tylko lepiej. Trochę odetchnąłem po nie udanej warce nr 12. Edytowane 28 Grudnia 2017 przez damian_zg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się