amrish Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) chmiel byl tak rozdrobniony, ze zmieszal sie z brzeczka i nie przefiltrowal sie. Naturalnie w worku filtracyjnym bylo go sporo, ale brzeczka nabrala konsystencji mleka. To samo w sobie żaden problem, obojętnie jak zmętniona byłaby brzeczka to i tak się sklaruje. Co mam przetestowane, bo tak jak pisałem, przestałem filtrować. Także piwo o konsystencji mleka, błotniste itd. bez problemu będzie na koniec klarowne, jeżeli pozwolimy mu się sklarować i odpowiednio zlejemy. Jest też przykład w internecie testu porównawczego klarowania brzeczki z osadem i bez osadu: http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/ Więc jeżeli na dalszym etapie zlewa się piwo po sklarowaniu tak żeby tych chmielin nie zaciągnąć to wszystko będzie ok. Oczywiście wzburzenie czy zassanie z dna może te plany pokrzyżować. Można więc albo poprawić filtrację, albo zlewanie. Nieraz nie filtrowalem piwa i sie sklarowalo samo, jednak po hop standzie dalej piwo bylo w konsystencji jak zsiadle mleko. Praktycznie nic sie nie wyklarowalo. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez amrish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Po jakim czasie? Klarowanie może potrwać dłużej, no ale nie ma cudów, musi się sklarować. Jeszcze pozostaje kwestia temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Po jakim czasie? Klarowanie może potrwać dłużej, no ale nie ma cudów, musi się sklarować. Jeszcze pozostaje kwestia temperatury. 2 tyg w 18-20 stopniach, potem lagerowane w piwnicy przy oknie (ok2-3 stopnie) po 2 lagerowania nie bylo zadnej roznicy wiec rozlalem. Dzis sprawdze opcje z hop stopperem 120nm i zdam relacje Przefiltrowalem piwo i nic sie nie zmienilo. Jest to specjalny worek filtrujacy, ktorym filtruje np cynamon mielony. Niestety nie jest to problem filtracji. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez amrish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się