Skocz do zawartości

Milk Stout - ocena receptury


WithoutStress

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Prosiłbym o sprawdzenie receptury, wiem, że w Stoucie powinien być jęczmień palony, ale mam akurat Caraffa III Specjal i Czekoladowy 1200. Czy w jakimś stopniu zastąpią jęczmień palony?

 

a oto co wymyśliłem ;) :

Recipe Specifications--------------------------Boil Size: 28,00 lPost Boil Volume: 25,00 lBatch Size (fermenter): 22,00 l   Bottling Volume: 21,50 lEstimated OG: 15,019 PlatoEstimated Color: 118,1 EBCEstimated IBU: 26,2 IBUBrewhouse Efficiency: 70,00 %Est Mash Efficiency: 76,4 %Boil Time: 60 MinutesIngredients:------------Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         4,00 kg               Pale Ale Viking (5,9 EBC)                Słód          1        63,0 %        0,50 kg               Pale Chocolate Malt (620,0 EBC)          Słód          2        7,9 %         0,50 kg               Płatki Jęczmienne (3,3 EBC)              Słód          3        7,9 %         0,40 kg               Czekoladowy 1200 Viking (1200,0 EBC)     Słód          4        6,3 %         0,30 kg               Carafa III Special (1400,0 EBC)          Słód          5        4,7 %         30,00 g               Cluster [8,60 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        6        26,2 IBUs     0,65 kg               Laktoza [Gotować 10 min](0,0 EBC)        Cukier        7        10,2 %        4,00 g                Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins)         Klarowanie    8        -             2,00 Items            Vanilla (Gotowaniu 10,0 mins)            Zapach        9        -             1,0 pkg               SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Drożdże       10       -             200,00 g              Coconut flakes (Cichej 7,0 days)         Zapach        11       -             2,00 Items            Vanilla (Cichej 7,0 days)                Zapach        12       -             Mash Schedule: Zacieranie 2-step pełne ciałoTotal Grain Weight: 6,35 kg----------------------------Nazwa                  Opis                                    Temperatura k Czas kroku    Mash In - 1            Dodaj 19,95 l wody w 71,0 C             66,0 C        60 min        Mash In - 2            Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C              72,0 C        10 min        Wygrzew                Podgrzej aby uzyskać 78,0 C przez 0 min 78,0 C        0 min         Sparge: Wysładzanie  13,76 l  wody o temp 76,0 C
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że coś bardzo podobnego do Milk Stouta z ostatniej Kuźni Piwowarów. Przejrzyj podlinkowaną recepturę. To jest sprawdzony pewniak, który zrobił duże wrażenie na sędziach.http://www.piwo.org/topic/22649-milk-stout-z-ku%C5%BAni-piwowar%C3%B3w-2016/

 

Poza tym kokos trzeba uprażyć i przeprowadzić ekstrakcję tłuszczu, bo inaczej będziesz miał tłusty rosół, a nie piwo. Przestudiuj recepturę Michała Białozóra, tam jest wszystko opisane szczegółowo.

Edytowane przez kamilg20
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to nie zależy mi na paloności, ciasno w stylu tez nie musi się mieścić bo nie na konkurs (i tak się nie mieści) ;) ma być fajne deserowe :) dzięki.

 

Aha, jeszcze jedno, czy dać ciemne na koniec 72C czy od początku zacierania, pomijając próbę jodową bo pewnie i tak nie będzie nic widać? 

Edytowane przez WithoutStress
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to nie zależy mi na paloności, ciasno w stylu tez nie musi się mieścić bo nie na konkurs (i tak się nie mieści) ;) ma być fajne deserowe :) dzięki.

 

Aha, jeszcze jedno, czy dać ciemne na koniec 72C czy od początku zacierania, pomijając próbę jodową bo pewnie i tak nie będzie nic widać? 

Daj od początku. W końcu to ma być stout w kolorze i w smaku, a nie tylko w kolorze ;)

Zastanowiłbym się jeszcze, czy tych ciemnych nie jest za dużo. Z tego co widzę ciemnych jest ok. 19%, czyli prawie dwa razy więcej niż standardowo. Ale może laktoza to skontruje.

Edytowane przez kamilg20
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.