WithoutStress Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 Witam, Prosiłbym o sprawdzenie receptury, wiem, że w Stoucie powinien być jęczmień palony, ale mam akurat Caraffa III Specjal i Czekoladowy 1200. Czy w jakimś stopniu zastąpią jęczmień palony? a oto co wymyśliłem : Recipe Specifications--------------------------Boil Size: 28,00 lPost Boil Volume: 25,00 lBatch Size (fermenter): 22,00 l Bottling Volume: 21,50 lEstimated OG: 15,019 PlatoEstimated Color: 118,1 EBCEstimated IBU: 26,2 IBUBrewhouse Efficiency: 70,00 %Est Mash Efficiency: 76,4 %Boil Time: 60 MinutesIngredients:------------Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 4,00 kg Pale Ale Viking (5,9 EBC) Słód 1 63,0 % 0,50 kg Pale Chocolate Malt (620,0 EBC) Słód 2 7,9 % 0,50 kg Płatki Jęczmienne (3,3 EBC) Słód 3 7,9 % 0,40 kg Czekoladowy 1200 Viking (1200,0 EBC) Słód 4 6,3 % 0,30 kg Carafa III Special (1400,0 EBC) Słód 5 4,7 % 30,00 g Cluster [8,60 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 26,2 IBUs 0,65 kg Laktoza [Gotować 10 min](0,0 EBC) Cukier 7 10,2 % 4,00 g Irish Moss (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 8 - 2,00 Items Vanilla (Gotowaniu 10,0 mins) Zapach 9 - 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Drożdże 10 - 200,00 g Coconut flakes (Cichej 7,0 days) Zapach 11 - 2,00 Items Vanilla (Cichej 7,0 days) Zapach 12 - Mash Schedule: Zacieranie 2-step pełne ciałoTotal Grain Weight: 6,35 kg----------------------------Nazwa Opis Temperatura k Czas kroku Mash In - 1 Dodaj 19,95 l wody w 71,0 C 66,0 C 60 min Mash In - 2 Dodaj 0,00 l wody w 72,0 C 72,0 C 10 min Wygrzew Podgrzej aby uzyskać 78,0 C przez 0 min 78,0 C 0 min Sparge: Wysładzanie 13,76 l wody o temp 76,0 C Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 24, 2017 Share Posted January 24, 2017 (edited) Widzę, że coś bardzo podobnego do Milk Stouta z ostatniej Kuźni Piwowarów. Przejrzyj podlinkowaną recepturę. To jest sprawdzony pewniak, który zrobił duże wrażenie na sędziach.http://www.piwo.org/topic/22649-milk-stout-z-ku%C5%BAni-piwowar%C3%B3w-2016/ Poza tym kokos trzeba uprażyć i przeprowadzić ekstrakcję tłuszczu, bo inaczej będziesz miał tłusty rosół, a nie piwo. Przestudiuj recepturę Michała Białozóra, tam jest wszystko opisane szczegółowo. Edited January 24, 2017 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 25, 2017 Author Share Posted January 25, 2017 Tak widziałem tą recepturę i wiem o prażeniu kokosa, natomiast chodzi mi o słody ciemne, dostałem trochę tych słodów już ześrutowanych i chciałem ich użyć, jedyne co mi przyszło do głowy do milk stout żeby je wykorzystać w miarę szybko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 Palony jęczmień da typową goryczkę/paloność nie do uzyskania ze słodu. Ale nie przejmowałbym się jego brakiem, z powodzeniem możesz dodać te które masz, pewnie różnicy nawet nie zauważysz. WithoutStress 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 25, 2017 Author Share Posted January 25, 2017 (edited) W sumie to nie zależy mi na paloności, ciasno w stylu tez nie musi się mieścić bo nie na konkurs (i tak się nie mieści) ma być fajne deserowe dzięki. Aha, jeszcze jedno, czy dać ciemne na koniec 72C czy od początku zacierania, pomijając próbę jodową bo pewnie i tak nie będzie nic widać? Edited January 25, 2017 by WithoutStress Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 25, 2017 Share Posted January 25, 2017 (edited) W sumie to nie zależy mi na paloności, ciasno w stylu tez nie musi się mieścić bo nie na konkurs (i tak się nie mieści) ma być fajne deserowe dzięki. Aha, jeszcze jedno, czy dać ciemne na koniec 72C czy od początku zacierania, pomijając próbę jodową bo pewnie i tak nie będzie nic widać? Daj od początku. W końcu to ma być stout w kolorze i w smaku, a nie tylko w kolorze Zastanowiłbym się jeszcze, czy tych ciemnych nie jest za dużo. Z tego co widzę ciemnych jest ok. 19%, czyli prawie dwa razy więcej niż standardowo. Ale może laktoza to skontruje. Edited January 25, 2017 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 25, 2017 Author Share Posted January 25, 2017 Dałem trochę więcej laktozy niż w innych recepturach więc może... a nie chcę zostawiać po 50 czy 100 gram tych słodów bo szkoda wyrzucić później, zobaczymy co wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now