_Paweł_S_ Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Chciałem was poprosić o sprawdzenie sensowności mojej receptury. Czy ma ona racje bytu i co by można w niej poprawić. Chciałbym żeby mi wyszło Pale Ale z wyraźną goryczką i cytrusowym aromatem. W założeniu chciałbym uzyskać 20 litrów gotowego piwa. Słody: słód pale ale Weyermann 5 kg słód Carahell Weyermann 0,5 kg słód Carapils Weyermann® 0,5 kg zacieranie: 660 - 60 minut Wygrzew I filtracja chmielenie: Citra 30g - 60minut cascade 30g - 60minut cascade 30g – 20 minut Amarillo 30g – 20 minut Amarillo 30g – 5 minut Chmielenie na zimno Amarillo 30g Drożdże: Safale US - 05 (11,5g) I przy okazji mam pytanie czy zasyp wsypywać do niższej temperatury (powiedzmy około 50 stopni) i podgrzać do tych 66 stopni do zacierania czy to nie będzie miało dużego znaczenia i od razu sypać do tych 66 stopni. Mam jeszcze wątpliwości czy jedna paczka drożdży to mi pociągnie czy lepiej dać dwie bo według kalkulatora z tego zasypu wyjdzie mi jakieś 16-17 BLG. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez _Paweł_S_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Chmielenie na zimno Amarillo 30g – 10 minut Ja bym dał na kilka dni a nie na 10 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Moja uwaga do zasypu: zmniejsz karmele o połowę albo nawet 2/3. Zasyp obniża temperaturę. Policz w PPPP do ilu °C musisz podgrzać wodę żeby po wsypaniu 5,5 kg uzyskać potrzebną temperaturę zacieru. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Chciałem was poprosić o sprawdzenie sensowności mojej receptury. Czy ma ona racje bytu i co by można w niej poprawić. Chciałbym żeby mi wyszło Pale Ale z wyraźną goryczką i cytrusowym aromatem. W założeniu chciałbym uzyskać 20 litrów gotowego piwa. Słody: słód pale ale Weyermann 5 kg słód Carahell Weyermann 0,5 kg słód Carapils Weyermann® 0,5 kg zacieranie: 660 - 60 minut Wygrzew I filtracja chmielenie: Citra 30g - 60minut cascade 30g - 60minut cascade 30g – 20 minut Amarillo 30g – 20 minut Amarillo 30g – 5 minut Chmielenie na zimno Amarillo 30g – 10 minut Drożdże: Safale US - 05 (11,5g) I przy okazji mam pytanie czy zasyp wsypywać do niższej temperatury (powiedzmy około 50 stopni) i podgrzać do tych 66 stopni do zacierania czy to nie będzie miało dużego znaczenia i od razu sypać do tych 66 stopni. Mam jeszcze wątpliwości czy jedna paczka drożdży to mi pociągnie czy lepiej dać dwie bo według kalkulatora z tego zasypu wyjdzie mi jakieś 16-17 BLG. Specem nie jestem ale ja zawsze wrzucam słody do wyższej temperatury o jakieś 3-4 stopnie, ponieważ słód jest chłodniejszy od gorącej wody i spowoduje spadek temperatury. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Jak nie PPPP to możesz jeszcze tutaj wrzucić: http://brewness.com/pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paweł_S_ Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Chmielenie na zimno Amarillo 30g – 10 minut Ja bym dał na kilka dni a nie na 10 minut Wiadoma rzecz. Błąd przy pisaniu tego po prosu mi się wkradł, zresztą już poprawiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paweł_S_ Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Moja uwaga do zasypu: zmniejsz karmele o połowę albo nawet 2/3. Zasyp obniża temperaturę. Policz w PPPP do ilu °C musisz podgrzać wodę żeby po wsypaniu 5,5 kg uzyskać potrzebną temperaturę zacierCzy Czyli sugerujesz żeby słodów carapils i carahell dać po 0,25 kg zamiast 0,5kg? Czy lepiej jeden pominąć i drugiego dać po prostu 0,5kg? Tym bardziej, że jeszcze chodzi mi po głowie zrobienie drugiego piwka na podstawie tej receptury tylko dać słód pilzneński (zamiast pale ale) i zobaczyć jaką dadzą mi różnice to bym drugie pół kilo karmelowych z paczki zużył by nie leżały. A co do drugiej części to o ile wrzucanie słodów do niższej temperatury i podgrzanie do założonej temperatury jest bezsensu to tak bym zrobił, że bym wrzucił słód do jakiś 69 stopni (teraz na oko mówię) i miał od razu 66 stopni do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Chmielenie na zimno Amarillo 30g Jak chcesz wyraźny aromat to dodałbym więcej chmielu na cichą. Obecnie refermentuje mi w butelkach APA. Na Cichą dałem 110 gr chmielu (mieszanka pół na pół Simcoe i Sterlinga) i powiem, że nareszcie jestem zadowolony z aromatu piwa. Chociaż z drugiej strony nie jestem Tobą i nie wiem co lubisz Życzę udanej warki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Czyli sugerujesz żeby słodów carapils i carahell dać po 0,25 kg zamiast 0,5kg? Czy lepiej jeden pominąć i drugiego dać po prostu 0,5kg? Sugeruję, żeby dać do piwa które planujesz 300 g słodu karmelowego. Używałem 500 gram na 8,5 kg pale przy wybiciu 36 l i było udane proste piwa: 1 i 2. Wybór jednego tylko słodu, wydaje mi się lepszy. Z pale użyłbym jaśniejszego, z pilznem ciemniejszego. Edytowane 25 Stycznia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) a ja bym w ogole nie dawal karmelowych słodów daj pale ale i pszeniczny chmielenie do poprawy rzuć po 15 g Citry i Cascade na 30 po 20 amarilo cascade citra na 15 po 20 tych samych na 3 min i na zimno bym dal 30 g amarilo i citry Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Markos227 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Paweł_S_ Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Więc po przemyśleniach zmieniłem koncepcje na poniższy zasyp przy wybiciu 20l. słód pale ale Weyermann 5 kg słód Carahell Weyermann 0,3 kg tylko nie wiem jak z chmieleniem ostatecznie powalczyć. Po nowym zamówieniu będę mieć na stanie Cascade (60g), Citra (120g), Simcoe (90g), Amarillo (90g) i Mosaic (90g), z tym, że chciałbym ten zapas przeznaczyć na dwie warki. Do tego piwa mam w tym momencie koncepcje by dać coś takiego: Simcoe 60g - na 60 minut Cascade i Citra po 20g - na 30 minut Cascade i Citra po 20g - na 15 minut Cascade i Citra po 20g - na 5 minut i na zimno 60g Citry i 30g Simcoe. Jakbyście mieli jakieś sugestie co do chmielenia byłbym wdzięczny za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi