Jump to content

Dezynfekcja i sposób mocowania sondy temperaturowej od sterownika

Recommended Posts

Muszę zająć się kompleksowo naprawą fermentacji w moim browarze i na pierwszy ogień idzie kontrola temperatury fermentacji.

Do tej pory robiłem to termometrem LCD naklejonym na bok plastikowego fermentora. Obecnie przechodzę na szklane słoje 15l i 8l więc ten pomiar będzie dokładniejszy (czy nie? Powiedzcie!).

Fermentuję w torbie izolacyjnej CoolBrewing z browamatora i tak zostanie, natomiast temperaturę chociaż łatwo tam niską uzyskać to niestety łatwo jest też ją gwałtownie zmienić i to jest zasadniczy problem - gwałtownego spadku temperatury po wymianie butelek. 

Będę się starał wymieniać po 2 z 6 wsadzonych żeby stabilizować sytuację, ale w razie gdyby to nie zdało rezultatu - zastosuję sterownik temperaturowy RT-2C z wężem grzewczym. Kłopoty z nim mam cztery:

1. jak tą sondę wpuścić w fermentor (przewiercić pokrywę plastikową, jakaś uszczelka?)

2. jak zdezynfekować to mocowanie i sondę oraz miejsce łączenia zachować w 100% szczelne (dla tlenu i płynu)?

3. będą dwa kable grzewcze - po jednym na fermentor. Czy sonda powinna być włożona do większego czy mniejszego słoja (8l i 15l)* ?)

4. czy można od spodu grzać fermentor czy lepiej w dolnej części ale dookoła?

* w słojach będą różne piwa, więc większy nie rozwiąże problemu

Wypowiem sie tylko co do mocowania sondy.
Ja u siebie przewiercilem wieko fermentora, w otworze zamontowalem odpowiedniej wielkosci przepust na kable (do kupienia w sklepie budowlanym, nie wiem jak inne ale moj przepust ma juz uszczelki i skrecajac go dociska sie uszczelke do gilzy), jako gilza posluzyla mi jedna z rurek z podstawki pod garnek kupionej w Ikea (gdzies byl link do podobnych za grosze, ale trzeba kupic w Chinach. Calosc dezynfekuje sprayem do dezynfekcji a potem jeszcze oxi podczas dezynfekcji fermentora.

Ja u siebie przewiercilem wieko fermentora, w otworze zamontowalem odpowiedniej wielkosci przepust na kable (do kupienia w sklepie budowlanym, nie wiem jak inne ale moj przepust ma juz uszczelki i skrecajac go dociska sie uszczelke do gilzy)

A prościej to można wykorzystać otwór pod bulkadełko i uszczelkę od niego :)

Ja u siebie przewiercilem wieko fermentora, w otworze zamontowalem odpowiedniej wielkosci przepust na kable (do kupienia w sklepie budowlanym, nie wiem jak inne ale moj przepust ma juz uszczelki i skrecajac go dociska sie uszczelke do gilzy)

A prościej to można wykorzystać otwór pod bulkadełko i uszczelkę od niego :)

GOOD IDEA :D

U mnie srednica od tej uszczelki nie pasowala :/ ale ja mam bulkadelko niemieckie i ma troszke inne rozmiary niz te ktore ostatnio w PL kupilem.