kamilg20 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Właśnie fermentuje się mój witbier na drożdżach Wyeast 3944 Belgian Witbier. Zbiorę gęstwę i mam zamiar uwarzyć coś nieco mocniejszego z lekkim akcentem amerykańskim. 21l 15 blg 5,3 belgijski pilzneński 0,3 special B 66°C 30 min 72°C 30 min Magnum na goryczkę (35-40 IBU) 30g Amarillo na zimno Nie celuję w żaden styl. Chciałem mieć słodowość belgijską (karmel, rodzynki), fenole od drożdży i delikatny cytrus w tle. Drożdże ponoć schodzą nisko i mają tendencję do podkreślania alkoholu, dlatego zdecydowałem się na nieco słodsze zacieranie. Czy można tu coś poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zwiększyłbym zasyp special B do 0,5 kg., kosztem ciemniejszej barwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zwiększyłbym zasyp special B do 0,5 kg., kosztem ciemniejszej barwy. To będzie się układać kilka miesięcy. Nie ma sensu. Chyba, że odpuścić tę Amerykę. Ja bym zostawił jak jest jeśli coś z tego chmielu ma być wyczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się