Skocz do zawartości

problem początkującego


MrChace

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem początkującym piwowarem i już natknąłem się na pierwszy problem

przygotowałem swoją warkę z takich surowców

Strzegom słód pilzneński - 3,5 kg
Strzegom słód monachijski typ II - 0,3kg

Strzegom słód pale ale - 0,2 kg
Strzegom słód bursztynowy - 0,2 kg
Strzegom słód karmelowy czerwony - 0,4 kg

Strzegom jęczmień prażony - 0,05kg
Chmiel marynka granulat - 10g
Chmiel challenger - 30g
Fermentis S-04

 

zacieranie

40 minut w 64o

30 minut w temp 72o

wyszło mi 17L piwa (pierwsza warka)

fermentacja ruszyła szybko zaledwie po 10 godzinach od zadania drożdży lecz po tygodniu blg z 12.5 spadło tylko do 5 więc zostawiłem 2-3 dni dłużej lecz po 3 dniach nic się nie zmieniło 

przelałem piwo na cichą po 9 dniach fermentacji  z blg 5 po 13 dniach cichej mam 4.5 nie widzę śladów infekcji mam zamiar butelkować czy lepiej poczekać przy takim blg potrzebny jest jakiś surowiec do refermentacji? Dodam jeszcze screenshota z referm proszę o pomoc :) 

 

http://imgur.com/a/7lRje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli już drożdże zrobiły robotę w fermentorze to w butelkach też już nic nie zrobią.... dodaj normalnie surowiec do refermentacji....

Podnosiłeś może temperaturę pod koniec fermentacji? Jeśli nie to przenieś, może drożdże coś dojedzą w wyższej temp.

W jakich temperaturach fermentowałeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze mógł wystąpić błąd przy pomiarze temperatury przy zacieraniu, mogło się zatrzeć wiecej cukrów niefermentowalnych, a jeśli po takim czasie us04 nic więcej nie zdzialaly, to spokojnie lej w butelki, następnym razem dla większej wytrawności np. Zacieraj 40 min w 62 stopiach 20 w 72 stopniach, i przy tych drożdżach powinno zejść niżej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje piwa na S-04 też zbyt nisko nie schodziły, 4,5 blg to taka norma przy słodkim zacieraniu (faktycznie, sprawdź termometr czy czasem temperatury Ci nie zakłamuje), więc śmiało lej w butelki ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W odniesieniu do tego co koledzy pisali. Czy używany przy zacieraniu termometr to nie przypadkiem taki alla france? Jeśli tak, to producent zaleca w nim zanurzenie do linii odczytu. Czyli stopniowo zanurzamy coraz bardziej, aż płyn przestanie wynurzać się znad cieczy, której temperaturę mierzymy (względnie: wrzucamy na sznurku, czekamy chwilę, wyjmujemy za sznurek i odczytujemy). Jeśli nie było tak mierzone, to odczyt temperatury był najpewniej zaniżony ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.