MrChace Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Witam jestem początkującym piwowarem i już natknąłem się na pierwszy problem przygotowałem swoją warkę z takich surowców Strzegom słód pilzneński - 3,5 kgStrzegom słód monachijski typ II - 0,3kg Strzegom słód pale ale - 0,2 kgStrzegom słód bursztynowy - 0,2 kgStrzegom słód karmelowy czerwony - 0,4 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,05kgChmiel marynka granulat - 10gChmiel challenger - 30gFermentis S-04 zacieranie 40 minut w 64o 30 minut w temp 72o wyszło mi 17L piwa (pierwsza warka) fermentacja ruszyła szybko zaledwie po 10 godzinach od zadania drożdży lecz po tygodniu blg z 12.5 spadło tylko do 5 więc zostawiłem 2-3 dni dłużej lecz po 3 dniach nic się nie zmieniło przelałem piwo na cichą po 9 dniach fermentacji z blg 5 po 13 dniach cichej mam 4.5 nie widzę śladów infekcji mam zamiar butelkować czy lepiej poczekać przy takim blg potrzebny jest jakiś surowiec do refermentacji? Dodam jeszcze screenshota z referm proszę o pomoc http://imgur.com/a/7lRje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jeśli już drożdże zrobiły robotę w fermentorze to w butelkach też już nic nie zrobią.... dodaj normalnie surowiec do refermentacji.... Podnosiłeś może temperaturę pod koniec fermentacji? Jeśli nie to przenieś, może drożdże coś dojedzą w wyższej temp. W jakich temperaturach fermentowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrChace Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 pierwsze 9 dni 18-20o a cichą w 22-23o już nic się nie dzieje dziś próbowałem i nie jest kwaśne według mnie jest smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zawsze mógł wystąpić błąd przy pomiarze temperatury przy zacieraniu, mogło się zatrzeć wiecej cukrów niefermentowalnych, a jeśli po takim czasie us04 nic więcej nie zdzialaly, to spokojnie lej w butelki, następnym razem dla większej wytrawności np. Zacieraj 40 min w 62 stopiach 20 w 72 stopniach, i przy tych drożdżach powinno zejść niżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Co Wy wszyscy macie ostatnio z tymi drożdżami us 04 i s 05? Aż tak trudno popatrzeć na opakowanie i napisać poprawnie? A założyciel tematu niech sprawdzi termomert, najprędziej zatarło się na słodko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Moje piwa na S-04 też zbyt nisko nie schodziły, 4,5 blg to taka norma przy słodkim zacieraniu (faktycznie, sprawdź termometr czy czasem temperatury Ci nie zakłamuje), więc śmiało lej w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 W odniesieniu do tego co koledzy pisali. Czy używany przy zacieraniu termometr to nie przypadkiem taki alla france? Jeśli tak, to producent zaleca w nim zanurzenie do linii odczytu. Czyli stopniowo zanurzamy coraz bardziej, aż płyn przestanie wynurzać się znad cieczy, której temperaturę mierzymy (względnie: wrzucamy na sznurku, czekamy chwilę, wyjmujemy za sznurek i odczytujemy). Jeśli nie było tak mierzone, to odczyt temperatury był najpewniej zaniżony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się