prowokator Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) 2ga warka za mną. Teraz jedna z przerw była dłuższa bo aż 60 minut - dzięki temu mogłem przetestować stabilność utrzymywania temperatury. I jest prawie idelanie, podkreślam, prawie. Niestety temperatura podczas osiągania zadanej wzrasta o około 0,5 do 1 stopnia (W zależności od gęstości zacieru). Będę testował jeszcze ustawienia PID, być może uda mi się go skonfigurować tak, aby nie było takiej "dużego" skoku przy osiąganiu temperatury zadanej. Sprawa jest o tyle problematyczna, że mogę to testować wyłącznie przy zacieraniu Podsumowując, na chwilę obecną, gdy ktoś rozgląda się za sterownikiem i chce kupować pamela, niech zrezygnuje i dołoży parę złotych - takie (RBPi) rozwiązanie mogę w 100% polecić. Edytowane 4 Maja 2017 przez prowokator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girus Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Swietna robota z sterownikiem! Fajny ten Twoj browar, czekam na nowosci. Widze, ze kolega lubi rowniez pedzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Swietna robota z sterownikiem! Fajny ten Twoj browar, czekam na nowosci. Widze, ze kolega lubi rowniez pedzic Dzięki piwko, winko, wódeczka wszystko swoje, bo najlepsze Edytowane 11 Maja 2017 przez prowokator Piotr Rosiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Podsumowując, na chwilę obecną, gdy ktoś rozgląda się za sterownikiem i chce kupować pamela, niech zrezygnuje i dołoży parę złotych - takie (RBPi) rozwiązanie mogę w 100% polecić. Mógłbyś dokładniej opisać budowę sterownika? Jakieś schematy płytki ew. skąd wziąć gotowe. I generalnie wykaz elementów/modułów. Edytowane 13 Maja 2017 przez quattro Piotr Rosiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Rosiak Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Podsumowując, na chwilę obecną, gdy ktoś rozgląda się za sterownikiem i chce kupować pamela, niech zrezygnuje i dołoży parę złotych - takie (RBPi) rozwiązanie mogę w 100% polecić. Mógłbyś dokładniej opisać budowę sterownika? Jakieś schematy płytki ew. skąd wziąć gotowe. I generalnie wykaz elementów/modułów. Ja też dołączam się do prośby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Podsumowując, na chwilę obecną, gdy ktoś rozgląda się za sterownikiem i chce kupować pamela, niech zrezygnuje i dołoży parę złotych - takie (RBPi) rozwiązanie mogę w 100% polecić. Mógłbyś dokładniej opisać budowę sterownika? Jakieś schematy płytki ew. skąd wziąć gotowe. I generalnie wykaz elementów/modułów. Ja też dołączam się do prośby. Oczywiście nie mam tajemnic, chętnie podzielę się doświadczeniami, z tego względu uruchomiłem blog, na którym będę poruszał kwestie techniczne w moim browarze, min. Jak jest zrobiony sterownik. http://brewblog.pl- oczywiście w tej chwili świeci pustkami, ale w ciągu najbliższych dni postaram się naskrobać coś związanego ze sterownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girus Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 quattro- zainteresuj sie komputerkiem raspberry pi (koszt okolo 150zl) Daje mnostwo mozliwosci tworzenia takich graficznych aplikacji jak ta. Nie musisz byc informatykiem, jest mnostwo poradnikow i ksiazek jak i gotowych skryptow lecz musisz miec zapal i chec do majsterkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Prawda, mój sterownik oparty jest o RBPi, już zacząłem pisać wpis na blogu o sterowniku, tam opiszę szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Na blogu wrzuciłem mały post, jako wstęp do budowy sterownika, jest on oparty w 100% na przykładzie mojego browaru. W tygodniu zrobię kilka zdjęć i odkładnie opiszę jak złożyć wszystko w całość, tak żeby śmigało http://brewblog.pl/automatyzacja-browaru-domowego-wstep-do-budowy-sterownika/ Stay tuned! Piwosz86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Dla zainteresowanych - uruchomiłem powiadomienia push na blogu, po subskrypcji, możecie od razu dostać powiadomienie o nowych wpisach.http://brewblog.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Girus Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Kiedy kolejna część artykułu na temat sterownika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Kiedy kolejna część artykułu na temat sterownika? Dopiero wróciłem z urlopu. Będę się za to zabierał w ciągu najbliższych dni. Subskrybujcie powiadomienia push na blogu - po opublikowaniu każdy od razu dostanie powiadomienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Na moim blogu pojawił się wpis związany z budową sterownika, krok po kroku. Zapraszam do lektury osoby zainteresowane tematem. http://brewblog.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Hej. Czytałem twojego bloga i jestem zainteresowany rozbudową maliny RB3 Jakie dodatki do sterowania grzałkami i pompą nie będę miał mieszadła a jedynie cyrkulację wymuszoną. Co muszę dokupić do RB3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Hej. Czytałem twojego bloga i jestem zainteresowany rozbudową maliny RB3 Jakie dodatki do sterowania grzałkami i pompą nie będę miał mieszadła a jedynie cyrkulację wymuszoną. Co muszę dokupić do RB3 Do grzałki SSR. Dokładnie tak jak jak jest w moim wpisie. Jeżeli pompa będzie na 220V to również SSR, jeżeli mniejsza 12v/24v to odpowiedni przekaźnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Hej. Czytałem twojego bloga i jestem zainteresowany rozbudową maliny RB3 Jakie dodatki do sterowania grzałkami i pompą nie będę miał mieszadła a jedynie cyrkulację wymuszoną. Co muszę dokupić do RB3 Do grzałki SSR. Dokładnie tak jak jak jest w moim wpisie. Jeżeli pompa będzie na 220V to również SSR, jeżeli mniejsza 12v/24v to odpowiedni przekaźnik. hej, grzałki czy do ssr 40 trzeba montować wentylator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski_68 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jeśli zrobisz to porządnie tzn. przykręcisz SSR-a śrubami do radiatora (a nie jakimś klejem na gorąco, który staje się płynny po każdym podgrzaniu), który jeszcze będzie przymocowany do metalowej skrzynki- najprawdopodobniej nie, ale nie wiem jakie grzałki podłączysz. U mnie 3.5 kW w takiej konfiguracji robi się lekko ciepłe. Dobrym pomysłem jest dodanie stycznika pomiędzy SSR-em a grzałką, którego cewka sterowana jest poprzez dodatkowy włącznik. W razie awarii SSR-a, który zwykle psuje się zwarty masz możliwość odłączyć zasilanie od grzałki, czy pompki i uratować je. Software-owo nie masz takiej możliwości - musisz odciąć zasilanie całego układu Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Dobrym pomysłem jest dodanie stycznika pomiędzy SSR-em a grzałką, którego cewka sterowana jest poprzez dodatkowy włącznik. To nie jest po Feng Shui . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek35 Opublikowano 11 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2017 Niestety blog padł, jest szansa na reaktywację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 26 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2017 Dnia 11.09.2017 o 22:31, adamek35 napisał: Niestety blog padł, jest szansa na reaktywację? Już wszystko wróciło do normy Ostatnio nie miałem czasu zająć się niczym związanym z Browarem. Postaram się częściej zaglądać na Forum i wrzucać nowości na bloga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi