burymichu Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Dobry wieczór ekipo. Tytułem wstępu: Dwukrotnie używałem drożdży Mangrove Jack's - British Ale M07 do fermentacji Stouta (mocniejszego od klasycznych widełek, ale jeszcze nie FES). W obydwu przypadkach fermentacja ruszyła po około 30 godzinach i trwała około 24-26 godzin. Blg po tym czasie z 16 zjechało do 5 i ani kroku dalej (nie oceniam czy to dobrze, czy źle). W pierwszym przypadku po 3 tygodniach cały czas było 5, teraz po dwóch tygodniach to samo. Temperatura fermentacji to 21,5-22,5 stopni, co według producenta jest górną, ale akceptowalną granicą. Pytanie: Czy ktoś używał tych drożdży i ten typ tak ma? Czy ktoś z doświadczenia może polecić drożdże, które w tych widełkach temp i przy takim Blg zjadą nieco niżej? pozdr. mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
BEZ ZASAD Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Zależy jaką miałeś temp. zacierania, jaki miałeś skład zasypu, mogło być sporo surowca, który nie zostaje przefermentowany... Napisz coś więcej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
burymichu Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 Zależy jaką miałeś temp. zacierania, jaki miałeś skład zasypu, mogło być sporo surowca, który nie zostaje przefermentowany... Napisz coś więcej... Hej Ekstrakty + partial mash. 3,4 kg ekstraktu Pale Ale 0,75 kg słodów specjalnych (czekoladowy, karmelowy, jęczmień palony) Słody specjalne 30 minut w 68-70 stopni, potem ekstrakty i gotowanie 60 minut z chmielem. pozdr. mateusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek_z Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) Nie mam doświadczenia z tymi konkretnymi drożdżami, ale mnie generalnie stouty nigdy nisko nie schodziły. Ostatniego robiłem na US-05 licząc na to,że zjedzą go trochę bardziej. Zszedł mi z 15-16 blg do 4,5-5, a zacierałem na wytrawnie, 62-63 stopnie. Zabutelkowałem, dałem 80g cukru i jest taki jaki powinien być dry stout. W smaku nawet trochę wodnisty, słabo nasycony. Skoro od 2 tygodni BLG stoi to ja bym butelkował. Generalnie wydaje mi się, że obecność palonych słodów przekłamała wynik. Przy tak słabym odfermentowaniu powinno być słodkie, a zdecydowanie nie jest. Smakuje jak by faktycznie było odfermentowane do tych 2-3 ballingów, tylko spławik nie chce tonąć. Ale to już tylko mój domysł. Edited January 28, 2017 by bartek_z Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Jak dla mnie drożdże MJ to szajs jakich mało. Wolno ruszają, tworzą bardzo łatwo fuzle i wyższe alkohole, pomimo dolnego zakresu temp fermentacji, i często niedofermentowują piwa. Generalnie wszystkie paczki MJ jakie używałem dawały mi właśnie słodkie piwa, więc pewnie nie masz się co martwić, ten typ tak ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now