burymichu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Dobry wieczór ekipo. Tytułem wstępu: Dwukrotnie używałem drożdży Mangrove Jack's - British Ale M07 do fermentacji Stouta (mocniejszego od klasycznych widełek, ale jeszcze nie FES). W obydwu przypadkach fermentacja ruszyła po około 30 godzinach i trwała około 24-26 godzin. Blg po tym czasie z 16 zjechało do 5 i ani kroku dalej (nie oceniam czy to dobrze, czy źle). W pierwszym przypadku po 3 tygodniach cały czas było 5, teraz po dwóch tygodniach to samo. Temperatura fermentacji to 21,5-22,5 stopni, co według producenta jest górną, ale akceptowalną granicą. Pytanie: Czy ktoś używał tych drożdży i ten typ tak ma? Czy ktoś z doświadczenia może polecić drożdże, które w tych widełkach temp i przy takim Blg zjadą nieco niżej? pozdr. mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zależy jaką miałeś temp. zacierania, jaki miałeś skład zasypu, mogło być sporo surowca, który nie zostaje przefermentowany... Napisz coś więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zależy jaką miałeś temp. zacierania, jaki miałeś skład zasypu, mogło być sporo surowca, który nie zostaje przefermentowany... Napisz coś więcej... Hej Ekstrakty + partial mash. 3,4 kg ekstraktu Pale Ale 0,75 kg słodów specjalnych (czekoladowy, karmelowy, jęczmień palony) Słody specjalne 30 minut w 68-70 stopni, potem ekstrakty i gotowanie 60 minut z chmielem. pozdr. mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Nie mam doświadczenia z tymi konkretnymi drożdżami, ale mnie generalnie stouty nigdy nisko nie schodziły. Ostatniego robiłem na US-05 licząc na to,że zjedzą go trochę bardziej. Zszedł mi z 15-16 blg do 4,5-5, a zacierałem na wytrawnie, 62-63 stopnie. Zabutelkowałem, dałem 80g cukru i jest taki jaki powinien być dry stout. W smaku nawet trochę wodnisty, słabo nasycony. Skoro od 2 tygodni BLG stoi to ja bym butelkował. Generalnie wydaje mi się, że obecność palonych słodów przekłamała wynik. Przy tak słabym odfermentowaniu powinno być słodkie, a zdecydowanie nie jest. Smakuje jak by faktycznie było odfermentowane do tych 2-3 ballingów, tylko spławik nie chce tonąć. Ale to już tylko mój domysł. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez bartek_z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jak dla mnie drożdże MJ to szajs jakich mało. Wolno ruszają, tworzą bardzo łatwo fuzle i wyższe alkohole, pomimo dolnego zakresu temp fermentacji, i często niedofermentowują piwa. Generalnie wszystkie paczki MJ jakie używałem dawały mi właśnie słodkie piwa, więc pewnie nie masz się co martwić, ten typ tak ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się