Sojer Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Z racji tego, że ostatnio trochę opowiadałem o Bożym Narodzeniu i pogańskich zwyczajach przejętych przez chrześcijan naszła mnie pewna myśl. Po wieczerzy wyjmę trochę siana spod obrusa, zrobię z niego dwa powrozy i obwiążę me sztobry wypowiadając zmodyfikowaną (nieco) wersję zaklęcia, które kilkadziesiąt lat temu funkcjonowało Żebyście tak plonowały, żebyście szyszek (prawidłowo owoców)więcej jak liści miały. W zasadzie siano używane było tylko do zaklinania drzew w sadach, ewentualnie do położenia na nim po trochu z każdej potrawy i podzielenia się nimi z bydłem. No to odnowię starą tradycję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Okultysta! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Podtrzymuje tradycje.Brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Po wieczerzy wyjmę trochę siana spod obrusa, zrobię z niego dwa powrozy i obwiążę me sztobry wypowiadając zmodyfikowaną (nieco) wersję zaklęcia, które kilkadziesiąt lat temu funkcjonowało Żebyście tak plonowały, żebyście szyszek (prawidłowo owoców)więcej jak liści miały. Wkraczasz na śliski teren. Jeżeli nie zadziała - to po co to robic? A jeżeli zadziała.... to co lub kto to sprawi, i czego zechce w zamian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Wkraczasz na śliski teren. Jeżeli nie zadziała - to po co to robic? A jeżeli zadziała.... to co lub kto to sprawi, i czego zechce w zamian? Kto? Słońce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 To co planujesz jest staroświecki. Ale ja też będąc dzieckiem obwiązywałem prowiąsłem jabłonie w sadzie i groziłem im siekierką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 25 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2007 Ja tam zawsze zbieram łuski z karpia i chowam do portfela. I już od wielu lat mam trochę kasy. I to mi wystarcza do życia i warzenia piwa. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi