uwotm8 Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Mam problem z moim pierwszym dolniakiem - lagerem wiedeńskim. Jakoś 3 tygodnie temu zaczęła się fermentacja, która była perzeprowadzana na drożdżach W34/70 w temperaturze 6-8 stopni. Po dwóch tygodniach zauważyłem oznaki końca fermentacji (spadła piana do zera, przestało bulkać itd.). Zmierzyłem więc BLG i wyszło mi niestety aż 5. Postanowiłem przenieść fermentor do cieplejszego miejsca, aby drożdże dokończyły robotę jednak samo podniesienie temperatury nic nie dało. Pomogło dopiero gwałtowne zamieszanie piwem i napowietrzenie - drożdże się lekko obudziły. Chciałem dać im tydzień dla pewności, ale dzisiaj (po tygodniu w temperaturze około 16 stopni) sprawdzając ekstrakt trochę się zaskoczyłem - 4 BLG. Z jednej strony boje się trzymać to piwo w fermentorze dłużej żeby nie skisło, z drugiej strony boje się granatów po zbyt szybkim zabutelkowaniu. I teraz pytanie - co robić i co może być powodem takiego czegoś? Gęstwę z tych drożdży chciałem odzyskać do uwarzenia portera bałtyckiego, jednak boje się że większość z tych drożdży jest tam martwych i nie ma to sensu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) żeby nie skisło Żeby co? Nic nie będzie. Zostaw na 3-4 dni sprawdź blg. Jak już nie spada to może jest po wszystkim. Na przyszłość: po co katujesz tak drożdże? Co chcesz uzyskać? 11-12st byłoby w sam raz. Gęstwę możesz użyć. Wszystkie grzyby nie zdechły na pewno Edytowane 3 Lutego 2017 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 U mnie dolniaki grubo ponad miesiąc fermentują. Nawet jak piana opadnie i rurka nie pracuje. Cierpliwości :-) Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Było zimno to pracowały leniwie Napisz też jak zacierałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Mam problem z moim pierwszym dolniakiem To piwa dla cierpliwych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Zrób jek mówi kolega ASadam. Potrzymaj jeszcze kilka dni nad drożdżami, a późnej przelej na cichą albo butelkuj. Jakie było początkowe BLG i jak zacierałeś skoro 0,02 fg tak Cię niepokoi? U mnie to norma lecz ja lubię piwa pełne i cieliste więc zacieram na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się