PawelW Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Dzień dobry. Obecnie 3 warki fermentują sobie w pokoju o temp. ok. 22° tj. Grodziskie 8° blg + S-33 American IPA 15°blg + US-05 Nowozelandzka IPA 14°blg + US-05 Niby zgodnie z instrukcją, temperatura mieści się w normie (tyle mam w mieszkaniu po prostu). Natomiast w piwnicy mam ok 17°C i tak się zastanawiam, czy niekorzystniej dla piwa byłoby fermentory trzymać w piwnicy? Mówimy w tej chwili o górniakach. Czy te 5-6°C różnicy może dac jakąś różnicę? Ew. opcje typu burzliwa w pokoju, cicha w piwnicy, odwrotnie itd...? I pytanie nr. 2, czy temp. 17°C nadaję się w ogóle do tego, żeby myśleć o dolniakach? Pytanie czysto teoretyczne, ponieważ od jutra zabieram się za składanie komory styropianowej, przeprowadzę testy na wodzie z kontrolą temperatury w porównaniu z ilością wkładów chłodzących i zabieram się za lagery i pilsy, ale być może polecicie jakiś gatunek dolniaka któremu by takie temperatury nie przeszkadzały? Te 3 piwka były na rozgrzewke i "przetarcie w zacieraniu", natomiast rozpoczącie przygody piwowarskiej ma jeden główny cel: uwarzyć pilsnera lepszego od sprzedawanego urquella, który jest moim ulubionym komercyjnym piwem. Edytowane 5 Lutego 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Zdecydowanie w piwnicy, dopiero potem jak już większość przefermentuje możesz przenosić do mieszkania. 22 stopnie otoczenia to za duża temperatura dla tych szczepów, bo w wiadrze na burzliwej masz pewnie z 24-25. O lagerach nie ma co myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 17 to idealna temperatura dla górniaków. Szkoda że nie spytałeś wcześniej, bo skoro już fermentują to po ptokach jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 22 spoko, jak możesz to przenieś do 17stopni, ale z mojego doświadczenia (a najwięcej piw uwarzyłem na us-05) to piwa wychodzą bardzo podobnie w 17 (w zimie tak robię) i w 22stopniach (tak fermentuję latem). 17 na pilsa za dużo, temp otoczenia to 10-12 jest optymalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 17 to idealna temperatura dla górniaków. Szkoda że nie spytałeś wcześniej, bo skoro już fermentują to po ptokach jest. Grodziskie zadałem drożdże niecałe 23h temu, więc może nie wszystko "stracone" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 17 na pilsa za dużo, temp otoczenia to 10-12 jest optymalnie. Raczej 8-10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) 22 spoko, jak możesz to przenieś do 17stopni, ale z mojego doświadczenia (a najwięcej piw uwarzyłem na us-05) to piwa wychodzą bardzo podobnie w 17 (w zimie tak robię) i w 22stopniach (tak fermentuję latem). 17 na pilsa za dużo, temp otoczenia to 10-12 jest optymalnie. Aż tak duża rozbieżność i podobne piwa? Osoboście fermentuję w max 14-16 otoczenia czy to na s04 czy us05, ostatnio za duży baling miałem, to podzieliłem na dwa małe fermentory po 14 blg, jedno w lodówce, drugie w sypialni. To z sypialni rano miało 3x tyle piany i 22 stopnie fermentacji, powoli ochłodziłem do temperatury podobnej z lodówki. Po dłuuugiej fermentacji, gotowe piwo różni się dość mocno od siebie... Jedno mocno stonowane, to z sypialni ( mimo max 12 godzin w cieple) owocowe, estrowe. Edytowane 5 Lutego 2017 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dużo chmielu i nie czuć 22 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dużo chmielu i nie czuć 22 stopni Jak masz słabą sensorykę to może i tak... Bo jak się już coś orientujesz to nie ma tak dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek83 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Dużo chmielu i nie czuć 22 stopniJak masz słabą sensorykę to może i tak... Bo jak się już coś orientujesz to nie ma tak dobrze.Się wie. Nie wskoczył emot . Może teraz Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne). Ale lepsza opcja jest uzycie drozdzy do Kölscha albo lagerow Kalifornijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne). Ale lepsza opcja jest uzycie drozdzy do Kölscha albo lagerow Kalifornijskich. California lager edit: o pacz pan, przeczytałem, zacytowałem, ale mi Kalifornia przez K się nie skojarzyła o.O Edytowane 8 Lutego 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dokladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne) Używałeś w34/70 w takich temperaturach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak, kilka razy. Chcialem wlasnie specjalnie sprawdzic jak zachowaja sie w roznych temp. Podzielilem jedna warke (Helles) na 2 czesci. Jedna fermentowala normalnie w ok 10-11, a druga w 15-17. Efekty roznily sie szybkoscia odfermentowania, ale smakowo niczym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Dolniaki mozesz w 17 jak nie masz wyjscia (w zasadzie jednym szczepem, 34/70, ktory nie daje w takiej temp. az tylu estrow co inne). Ale lepsza opcja jest uzycie drozdzy do Kölscha albo lagerow Kalifornijskich. California lager edit: o pacz pan, przeczytałem, zacytowałem, ale mi Kalifornia przez K się nie skojarzyła o.O Haha sam wahalem sie czy spolszcyc czy nie, bez sensu chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się