Mikeyy Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Log: Warka #1 American IPA - ekstrakty Warka #2 Milk Stout - ekstrakty Warka #3 Hefeweizen Warka #4 Dunkelweizen Warka #5 Australian IPA Warka #6 Oatmeal Foreign Extra Stout Warka #7 American Wheat Warka #8 Saison Warka #9 Belgian IPA Warka #10 Witbier Warka #11 Smoked Brown Ale Warka #12 Black IPA Warka #13 Russian Imperial Stout Warka #14 American Weizen Warka #15 Cherry Gose Warka #16 Coffee Coconut Milk Stout Warka #17 Cydr Warka #18 New England IPA Warka #19 Russian Imperial Stout Warka #20 Brown Porter Warka #21 Ordinary Bitter Warka #22 New England Pale Ale Warka #23 Blackcurrant Gose Warka #24 New England IPA Warka #25 Strawberry Milkshake New England IPA Warka #26 Sour Milk New England Pale Ale Warka #27 Ordinary Bitter Warka #28 Imperial New England IPA Warka #29 American Amber Ale Warka #30 Smoked Foreign Extra Stout Warka #31 Imperial Rye Porter Warka #32 Saison Warka #33 Brett Ale Warka #34 Dubbel Warka #35 Weizen Warka #36 Cydr Warka #37 Weizenbock Warka #38 Brett West Coast IPA Warka #39 Fruit Brett Sour Ale - Raspberries Warka #40 Brett Oatmeal Tea Pale Ale Warka #41 Milk Stout #aromaty Warka #42 Brett Witbier Warka #43 New England Pale Ale v2 Warka #44 Fruit Brett Sour Ale v2 - Blueberries Warka #45 Session New England IPA Warka #46 Lambik Warka #47 Mango Lassi Pale Ale Warka #48 New England Pale Ale z Marakują Warka #49 Black IPA Warka #50 Weizen Warka #51 American Farmhouse Ale Warka #52 Farmhouse Ale Nelson Sauvin & Galaxy Warka #53 Dry Stout Warka #54 Ginger Farmhouse Ale Warka #55 Imperial Porter Warka #56 Australian Blonde Ale Warka #57 Witbier Warka #58 Chokeberry Belgian Pale Ale Warka #59 Grodziskie Warka #60 American Wheat Warka #61 English Pale Ale Warka #62 Hazy IPA Galaxy & Mosaic Warka #63 Hazy IPA Citra & Amarillo Warka #64 Cydr z dodatkiem czarnej porzeczki Warka #65 Oatmeal Stout Warka #66 Christmas Stout Warka #67 Funktown German Hazy Pale Ale Warka #68 Cydr Warka #69 Funktown German Hazy India Pale Ale #aromaty Warka #70 Pina Colada Ale #aromaty Warka #71 Oatmeal Foreign Extra Stout Warka #72 American Saison Warka #73 Smoked Brown Ale Warka #74 Weizen Warka #1 American IPA 01.09.2016 Zasyp: Ekstrakt Pale Ale w płynie - 2x 1.7kg Ekstrakt jasny suchy - 0.8kg Chmiel: Zeus 30g Cascade 60g Citra 30g Simcoe 30g Dodatki: Skórka gorzkiej pomarańczy Curacao 20g Gotowanie: 60' - 30g Zeus 20' - 10g Simcoe 10' - 10g Simcoe i 10g Cascade 5' - 20g skórki gorzkiej pomarańczy Curacao 0' - 10g Simcoe, 10g Cascade i 10g Citra Wyszło 20l - 15 Blg, ~75 IBU Fermentacja: Paczka uwodnionych US-05 zadana w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~17C. Ruszyły po 20h. Burzliwa - 1 tydzień 17-19C, spadło do 5 Blg Cicha - 1 tydzień 17C, końcowe 3.5 Blg Na ostatnie 3 dni cichej 40g Cascade i 20g Citry. Rozlew: 19.09.2016, 3.5 Blg, ~ 6% alk, wyszło 36 butelek, 110g glukozy Warka #2 Milk Stout 04.10.2016 Zasyp: Ekstrakt w płynie jasny - 1.7kg Ekstrakt w płynie ciemny - 1.7kg Ekstrakt pszeniczny suchy - 0.5kg Palony jęczmień - 300g Chmiele: English Golding 30g Southern Cross 30g Dodatki: Laktoza - 500g Gotowanie: Palony jęczmień dodany do wody podczas podgrzewania. 60' - 20g English Golding i 5g Southern Cross 20' - 10g English Golding 10' - 10g Southern Cross i 500g laktozy 0' - 15g Southern Cross Wyszło 22l - 13.5 Blg (z laktozą) Fermentacja: Paczka uwodnionych S-04 zadana w 21C, fermentor przeniesiony do piwnicy 18-19C. Ruszyły po 12h. Burzliwa - 1 tydzień 18-20C, spadło do 7 Blg Cicha - 5 dni 18C, końcowe 6.5 Blg Rozlew: 16.10.2016, 6.5 Blg, ~4% alk, wyszły 44 butelki, 90g glukozy Warka #3 Hefeweizen 31.10.2016 Zasyp: Pszeniczny Weyermann - 3kg Pilzneński Weyermann - 1,5kg Carahell - 0,2kg Chmiel: Lubelski 15g Hallertauer Tradition 15g Dodatki: Brak Zacieranie: Słody wrzucone do 16l o temp. 46C: 44C - 15 min 62C - 30 min 72C - 30 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Lubelski 20' - 15g Hallertauer Tradition Wyszło 19l - 11,5 Blg, ~15 IBU Fermentacja: Paczka uwodnionych WB-06 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~17C. Ruszyły po 10h. 2 tygodnie 17-19C, spadło do 2,5 Blg Rozlew: 13.11.2016, 2,5 Blg, ~5% alk, wyszło 39 butelek, 130g glukozy Komentarz: Za głęboko odfermentowane (eh te WB-06), następnym razem zacieranie w przynajmniej ~70C. Warka #4 Dunkelweizen 13.11.2016 Zasyp: Pszeniczny Weyermann - 3kg Pilzneński Weyermann - 0,5kg Monachijski II Weyermann - 1kg Carawheat - 0,3kg Pszeniczny Czekoladowy - 0,15kg Chmiel: Lubelski 15g Hallertauer Tradition 20g Dodatki: Brak Zacieranie: Słody wrzucone do 16l o temp. 46C: 44C - 15 min 62C - 30 min 72C - 30 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Lubelski 20' - 20g Hallertauer Tradition Wyszło 20l - 10 Blg, ~20 IBU Okropna wydajność. Fermentacja: Paczka uwodnionych WB-06 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~17C. Ruszyły po 11h. 2 tygodnie 17-19C, spadło do 2,5 Blg Rozlew: 27.11.2016, 2,5 Blg, ~4% alk, wyszło 39 butelek, 130g glukozy Komentarz: Za dużo słodu czekoladowego lub/i karmelowego, wyszło za ciemne. Warka #5 Australian IPA 27.11.2016 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 5kg Pilzneński Weyermann - 1kg Caramunich typ II - 0,3kg Chmiel: Galaxy 90g Vic Secret 30g Dodatki: Brak Zacieranie: Na lenia,słody wrzucone do 19l o temp. 70C: 66C - 60 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Galaxy 20' - 15g Galaxy 10' - 10g Galaxy 5' - 15g Vic Secret 0' - 15g Galaxy Wyszło 19,5l - 15 Blg, ~60 IBU Wydajność ~65% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych US-05 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy 15-16C. Ruszyły po 15h. Burzliwa - ponad 3 tygodnie (brak czasu) 15-17C, spadło do 3 Blg Cicha - 6 dni 15C, końcowe 3 Blg Na ostatnie 3 dni cichej 30g Galaxy i 15g Vic Secret. Rozlew: 27.12.2016, 3 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 120g glukozy Komentarz: Zalegająca i mocno granulatowa goryczka od Galaxy, jeśli chodzi o aromat to typowy dla Galaxy, owoce tropikalne, mango/marakuja, gdzieś w tle jakieś cytrusy.Warka #6 Oatmeal Foreign Extra Stout 29.12.2016 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 4kg Monachijski II Weyermann - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg Caraaroma - 0,4kg Carafa I Special - 0,4kg Palony jęczmień - 0,3kg Chmiel: Challenger 30g English Golding 30g Dodatki: Brak Zacieranie: Słody wrzucone do 20l o temp. 71C: 65C - 60 min 72C - 20 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Challenger i 10g English Golding 20' - 20g English Golding Wyszło 20l - 16,5 Blg, ~30 IBU Wydajność ~67% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych S-04 zadana w 19C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~15C. Ruszyły po 14h. Ponad 3 tygodnie 15-17C, spadło do 5,5 Blg Rozlew: 22.01.2017, 5,5 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 90g glukozy Komentarz: Następnym razem można dać więcej słodów 'czekoladowych'. Świetne piwo, na 100% do powtórki. Gęste, słodkie i wyklejające, czuć wpływ płatków owsianych, mocno czekoladowo - kawowe, ładna kontra goryczki i paloności, gdybym nie wiedział że to 'tylko' FES 16,5 to stawiałbym na jakiegoś mniej mocarnego RIS'a. Na pewno zrobię wersje wędzoną i z dodatkami typu kokos/kawa.Warka #7 American Wheat 30.12.2016 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 2kg Pszeniczny Weyermann - 3kg Carahell - 0,2kg Chmiel: Sorachi Ace 30g Chinook 15g Mosaic 30g Cascade 30g Dodatki: Brak Zacieranie: Słody wrzucone do 16l o temp. 71C: 66C - 60 min 72C - 20 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Chinook 20' - 5g Mosaic, 5g Cascade, 5g Chinook 0' - 15g Sorachi Ace, 10g Cascade i 10g Mosaic Wyszło 20l - 11,5 Blg, ~35 IBU Wydajność ~58% według Brewtarget, znowu bardzo słaba. Fermentacja: Paczka uwodnionych US-05 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~15C. Ruszyły po 16h. Ponad 3 tygodnie 15-17C, spadło do 3 Blg Na ostatnie 3 dni 15g Sorachi Ace, 15g Cascade i 15g Mosaic. Rozlew: 22.01.2017, 3 Blg, ~5.5% alk, wyszło 39 butelek, 120g glukozy Komentarz: Słaba wydajność. Fajny aromat chmielowy, głównie Sorachi i Mosaic, Cascade gdzieś w tle. Świetne piwo sesyjne i orzeźwiające.Warka #8 Saison 03.02.2017 Zasyp: Pilzneński Weyermann - 4kg Wiedeński Weyermann - 1kg Pszeniczny Weyermann - 1kg Caraaroma - 0,2kg Carahell - 0,2kg Zakwaszający - 0,1kg Chmiele: Marynka 20g Saaz 30g Dodatki: 40g szuszonej skórki słodkiej pomarańczy 20g szuszonej skórki gorzkiej pomarańczy Curacao Skórka z 2 świeżych pomarańczy Zacieranie: Słody wrzucone do 18,5l o temp. 70C: 64C - 60 min 72C - 20 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynka 20' - 20g Saaz 15' - 20g Curacao i 20g szuszonej słodkiej pomarańczy 10' - Skórki z 2 świeżych pomarańczy i 20g suszonej słodkiej pomarańczy 5' - 10g Saaz Wyszło 20l - 16 Blg, ~30 IBU Wydajność ~68% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych T-58 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Po 2 tyg. burzliwej przelany na cichą przy ~6 Blg. Miało być wytrawnie... Znowu odezwała się lekko rurka bulgotka. Rozlew: 05.03.2017, 5.5 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 130g glukozy Komentarz: Myślałem, że wydajność będzie mniejsza i przypadkiem wyszło 16 Blg. Ogólnie bardzo dobry saison, mocno gruszkowy, jest trochę za słodki (tu wina T-58, następnym razem już typowo saisonowe drożdże).Warka #9 Belgian IPA 04.02.2017 Zasyp: Pilzneński Weyermann - 4kg Monachijski I Weyermann - 1kg Pszeniczny Weyermann - 1kg Caraaroma - 0,1kg Carabelge - 0,2kg Chmiele: Chinook 15g Marynka 10g Citra 30g Galaxy 30g Amarillo 30g Dodatki: Brak Zacieranie: Słody wrzucone do 19l o temp. 70C: 65C - 60 min 72C - 20 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Chinook i 10g Marynki 20' - 15g Amarillo 0' - 15g Galaxy i 15g Citra Wyszło 20l - 15,5 Blg, ~45 IBU Wydajność ~68% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych T-58 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 9h. Na cichą poleci 15g Citry, 15g Amarillo i 15g Galaxy. Rozlew: 05.03.2017, 5 Blg, ~6% alk, wyszło 39 butelek, 120g glukozy Komentarz: Chyba z każdym warzeniem nareszcie poprawia się wydajność, miało pójść jeszcze 0,5kg płatków owsianych żeby uzyskać ~15 Blg, dobrze, że z nich zrezygnowałem, bo i tak jest 15,5. Można było zrezygnować z Caraaromy, wyszło troszkę za ciemne. Fajne pomieszanie aromatów, głównie owoce tropikalne, mango, marakuja, jakaś brzoskwinia się pałęta, citra gdzieś zginęła pomiędzy tym wszystkim. Do powtórki. Edytowane 5 Maja 2022 przez Mikeyy BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 (edytowane) Warka #8 Saison przelany na cichą przy ~6 Blg. T-58 zdecydowanie nie zostaną moimi stałymi bywalcami. Warka #10 Witbier 17.02.2017 Zasyp: Pilzneński Weyermann - 2kg Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2kg Pszeniczny Weyermann - 1kg Chmiele: H. Tradition 15g Marynka 10g Dodatki: Kolendra 15g Skórki z 2 świeżych pomarańczy i 1 świeżej limonki Skórka gorzkiej pomarańczy Curacao 20g Zacieranie: Słody wrzucone do 17l o temp. 68C: 63C - 80 min 72C - 20 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Marynki 20' - 15g H. Tradition 15' - Skórki z pomarańczy i limonki, 20g Curacao, 15g kolendry Wyszło 21l - 11 Blg, ~17 IBU Wydajność ~62% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych S-33 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Ponad 2 tyg w 18C, spadło do 4 Blg. Rozlew: 05.03.2017, 4 Blg, ~4% alk, wyszło 41 butelek, 130g glukozy Komentarz: Wyszło mega kolendrowe. Niektórym przeszkadza ilość kolendry, można dać trochę mniej, dla mnie jest jak najbardziej ok. Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Warka #9 Belgian IPA przelany na cichą przy ~6 Blg. Warka #11 Smoked Brown Ale 18.02.2017 Zasyp: Jęczmienny wędzony bukiem Weyermann - 3kg Monachijski II Weyermann - 2kg Caraaroma - 0,2kg Caramunich II - 0,2kg Carafa Special II - 0,1kg Chmiele: Lubelski 30g Marynka 20g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 17l o temp. 70C: 66C - 60 min 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynki 20' - 15g Lubelski 5' - 15g Lubelski Wyszło 19l - 13,5 Blg, ~29 IBU Wydajność ~65% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych US-05 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 15h. Ponad 2 tyg burzliwej w 18C, spadło do 4 Blg. Rozlew: 05.03.2017, 4 Blg, ~5,5% alk, wyszło 40 butelek, 120g glukozy Komentarz: Super wędzonka, zdziwiło mnie trochę 4 Blg, ale może nie dopilnowałem temperatury. Jedno z najlepszych piw jak dotychczas, świetna wędzonka, nie przegięta, wyszła bardziej ogniskowa jednak czuć charakter 'szynkowo-kiełbasiany', goryczka akurat na kontrę słodyczy, która jest podbijana przez wędzonkę. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 (edytowane) Warki #8, #9, #10 i #11 rozlane. Warka #12 Black IPA 05.03.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 5kg Monachijski II Weyermann - 1kg Caraaroma - 0,2kg Caramunich II - 0,2kg Carafa Special II - 0,2kg Czekoladowy pszeniczny - 0,3kg Chmiele: Zeus 30g Amarillo 45g Centennial 45g Simcoe 45g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 20l o temp. 71C: 65C - 60 min 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 26l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Zeus 20' - Po 5 g Centennial, Simcoe i Amarillo 0' - Po 10g Centennial, Simcoe i Amarillo Wyszły 22l - 13,5 Blg, ~65 IBU Wydajność ~60% według Brewtarget. Fermentacja: Paczka uwodnionych US-05 zadana w 21C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 14h. Na zimno poleci po 30g Centennial, Simcoe i Amarillo. Rozlew: 28.03.2017, ~5 Blg, ~5% alk, wyszło 39 butelek, 100g glukozy (zachowawczo, blg niby stało przez 3 dni, dlatego poszło w butelki) Komentarz: Już było czuć fajną czekoladę. Znowu cienka wydajność, wydaje mi się, że pale ale był bardzo grubo ześrutowany. Można było dać trochę mniej palonych albo wrzucić później. Świetny aromat chmielowy, cytrusy, trochę owoców tropikalnych od amarillo, żywiczność od simcoe. W smaku czekolada i kawa, fajnie słodkawe od 5 blg, solidna goryczka, ale krótka i przyjemna. Jedno z najbardziej udanych piw ale jest na pograniczu american stoutu. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Warka #13 Russian Imperial Stout 25.03.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 5kg Monachijski II - 2kg Palony jęczmień - 0,3kg Czekoladowy pszeniczny - 0,3kg Carafa Special II - 0,3kg Caraaroma - 0,3kg Caramunich II - 0,2kg Carahell - 0,2kg Chmiele: Zeus 30g Marynka 20g Lubelski 15g Dodatki: Płatki dębowe na cichą. Zacieranie: Słody wrzucone do 22L o temp 76C: 67C - 60 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 17l - 76C. Gotowanie: 100 minut 60' - 30g Zeus i 20g Marynka 20' - 15g Lubelski Wyszło 14,5l - 23 Blg, ~75 IBU Fermentacja: Dwie paczki uwodnionych S-04 zadane w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy 15-16C. Ruszyły po 6h. Burzliwa przynajmniej 2 tyg, na cichą polecą płatki dębowe macerowane w bourbonie. 17.04.2017 - przelany na cichą przy 10 Blg z dodatkiem 40g płatków dębowych macerowanych przez ~3 tygodnie w bourbonie. Rozlew: 28.04.2017 , ~10 Blg, ~8% alk, 42g glukozy Komentarz: 17.04.2017 Na tą chwilę zapowiada się wyśmienicie, mocno palony, czekoladowy, kawowy, do tego spora ilość cukrów resztkowych pięknie to kontruje, jak się ułoży to zdecydowanie będzie #teamsłodyczka. Płatki świetnie pachniały wanilią jak je wrzucałem, mam nadzieje, że się ładnie wkomponują w piwo. Podczas rozlewu totalny kokos i wanilia w aromacie. Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Warka #14 American Weizen 28.03.2017 Zasyp: Pszeniczny Weyermann - 3kg Pilzneński Weyermann - 2kg Carahell - 0,2kg Caramunich II - 0,1kg Chmiele: Marynka 10g Lubelski 15g Mosaic 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 18l o temp. 75C: 69C - 60 min (może tym razem WB-06 zatrzymają się gdzieś wcześniej niż na wiadrze) 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Marynki 20' - 15g Lubelski 0' - 30g Mosaic Wyszło 20l - 11,5 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Paczka uwodnionych WB-06 zadana w 19C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 16h. Rozlew: 18.04.2017, ~3 Blg, ~4.5% alk, wyszło 38 butelek, 120g glukozy Komentarz: Bardzo fajny weizen. Wreszcie poskromione WB-06 zostawiły trochę słodyczy, fajny banan (głównie) i goździk. Mosaic świetnie się wkomponował w aromat, nie przykrył nut weizenowych ale dodał trochę owoców tropikalnych. Zdecydowanie do powtórki latem. Edytowane 15 Maja 2017 przez Mikeyy zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 To co odróżnia Ciebie od wielu innych "pisarzy" to komentarz. Tak niewiele a korzyść jest. Tak trzymaj . Punkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 RIS przelany na cichą przy 10 Blg z dodatkiem 40g płatków dębowych macerowanych przez ~3 tygodnie w bourbonie. Na tą chwilę zapowiada się wyśmienicie, mocno palony, czekoladowy, kawowy, do tego spora ilość cukrów resztkowych pięknie to kontruje, jak się ułoży to zdecydowanie będzie #teamsłodyczka. Płatki świetnie pachniały wanilią jak je wrzucałem, mam nadzieje, że się ładnie wkomponują w piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #15 Gose 17.04.2017 Zasyp: Pszeniczny Weyermann - 2kg Pilzneński Weyermann - 2kg Zakwaszający - 0,5kg Chmiele: Lubelski 30g Dodatki: Sól himalajska - 20g Kolendra - 10g Mrożone wiśnie - 3,1kg Zacieranie: Słody wrzucone do 14l o temp. 72C: 66-67C - 60 min i wrzucony słód zakwaszający 72C - 50 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Lubelski 15' - 20g Lubelski 5' - 20g soli i 10g kolendry Wyszło 19,5l - 11,5 Blg, ~10 IBU Fermentacja: Paczka uwodnionych S-33 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Na cichą poleci 2-3kg mrożonych wiśni. Dokwaszę kwasem mlekowym przy przelewaniu na cichą/rozlewie. Przelany na cichą przy 4 Blg z dodatkiem 40 ml kwasu mlekowego i 3,1kg mrożonych wiśni - 28.04.2017. Rozlew: 13.05.2017, ~5 Blg, ~4.5% alk, 34 butelki, 120g glukozy Komentarz: Świetny kwas. Na 1 planie wiśnie, potem sól, kolendra na granicy autosugestii. Umiarkowana kwaśność, można było dać spokojnie 30 ml więcej kwasu mlekowego, zdecydowanie jest najsmaczniejszy po dodaniu dodatkowych 2ml na butelkę, wtedy kwaśność jeszcze bardziej podbija wiśnię. Do powtórki. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #16 Coffee Coconut Milk Stout 18.04.2017 Zasyp: Pale ale Weyermann - 3kg Monachijski II Weyermann - 1kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Caraaroma - 0,2kg Carahell - 0,1kg Caramunich II - 0,1kg Carafa Special II - 0,2kg Czekoladowy pszeniczny - 0,15kg Jęczmień palony - 0,15kg Chmiele: Lubelski 30g Marynka 30g Dodatki: Laktoza - 0,5kg Woda z wiórków kokosowych - 0,4kg wiórków w 4l wody, gotowane ~10 minut, do lodówki na noc, zebrałem tłuszcz i użyłem jako 1 wody do wysładzania Kawa - Dodana przy rozlewie w formie przelewu (1l kawy - 60g) http://www.coffeedesk.pl/product/4022/Coffee-Proficiency-Guatemala-El-Morito Zacieranie: Słody wrzucone do 18l o temp. 73C: 66-67C - 50 min 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 30g Marynka 20' - 30g Lubelski 5' - 0,5kg laktozy Wyszły 22l - 14,5 Blg, ~35 IBU Fermentacja: Paczka uwodnionych US-05 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po ~20h. Przy rozlewie kawa - http://www.coffeedesk.pl/product/4022/Coffee-Proficiency-Guatemala-El-Morito Przelany na cichą przy 6 Blg (~5 bez laktozy) 28.04.2017 Rozlew: 12.05.2017, ~6 blg (~4.5 bez laktozy), ~5.5% alk, wyszło 41 butelek, 90g glukozy Komentarz: Kawa, kawa, kawa, kokos gdzieś w tle, następnym razem ciut mniej kawy a więcej kokosa. Lekka czekolada, pomimo laktozy nie jest wyklejające, średnie ciało w kierunku niskiego. Następnym razem jednak na S-04, na mój gust stouty na nich wychodzą lepsze, bardziej złożone i mniej wytrawne w odczuciu pomimo tych samych ballingów końcowych. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #17 Cydr 18.04.2017 Zasyp: Zagęszczony sok jabłkowy - 3kg Chmiele: - Dodatki: - Fermentacja: Sok rozcieńczony do ~20l (8 Blg), dodana pożywka Enartis Nutriferm Vit 10g i uwodnione drożdze Enartis Ferm Aroma White 10g. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h. Przelany na cichą przy 0 Blg - 28.04.2017 Rozlew: 13.05.2017, poniżej 0 Blg, ~4,5% alk, 39 butelek, 140g glukozy Komentarz: Co tu dużo mówić cydr jak cydr. Fajne aromaty białego wina, lekkie jabłko, świetny na lato. Idealnie klarowny po 2 tygodniach w butelce. Następnym razem 1kg zagęszczonego soku więcej. Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka #18 New England IPA 29.04.2017 Zasyp: Pale ale Weyermann - 3kg Płatki owsiane błyskawiczne - 1kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,8kg Carapils - 0,3kg Carahell - 0,1kg Chmiele: Zeus 15g Amarillo 60g Galaxy 60g Citra 60g Mosaic 60g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 17l o temp. 71C: 66-62C - 50 min 72C - 10 min 76C - 10 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 15g Zeus 2' - po 30g Citra, Galaxy, Amarillo i Mosaic Wyszło 21l - 12 Blg, ~50 IBU Fermentacja: Paczka aktywowanych Wyeast 1028 London ale zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 40h. Na cichą poleci po 30g Citry, Amarillo, Galaxy i Mosaica. 12.05.2017 - przelany na cichą przy 3,5 Blg Rozlew: 03.06.2017, 3 Blg, ~5% alk, 36 butelek, 110g glukozy Komentarz: - Edytowane 4 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Warka #19 Russian Imperial Stout 12.05.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 7,5kg Monachijski II Weyermann - 3kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg Czekoladowy pszeniczny - 0,5kg Carafa Special II - 0,5kg Palony jęczmień - 0,4kg Caraaroma - 0,3kg Caramunich II - 0,3kg Brown Malt Thomas Fawcett - 0,3kg Carahell - 0,2kg Carapils - 0,2kg (akcja sprzątanie magazynu z resztek) Chmiele: Zeus 60g Marynka 15g English Golding 30g Dodatki: - Zacieranie: Zacieranie na 2 razy, po 7 kg. Słody wrzucone do 22L o temp 73C: 67C - 60 min 72C - 20 min 76C - 5 min Pierwsze wysładzanie do 22l - 76C. Drugie wysładzanie do 26l - 76C. Gotowanie: 120 minut 60' - 60g Zeus i 15g Marynka 20' - 30g English Golding Wyszły 22l - 24,5 Blg, ~85 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po NE IPA Wyeast 1028 London Ale ~500ml w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~15C. Ruszyły po ~6h. Przelany na cichą przy 9,5 Blg - 04.06.2017 Rozlew: 25.06.2017, 9 Blg, ~9.5% alk, 39 butelek, 60g glukozy Komentarz: - Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 (edytowane) Warka #20 Brown Porter 13.05.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 4,5kg Brown Malt Thomas Fawcett - 0,5kg Carafa Special II - 0,15kg Caraaroma - 0,1kg Caramunich II - 0,15kg Chmiele: Zeus 5g Marynka 15g English Golding 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 16,5L o temp 73C: 69C -> 62C - 60 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C. Gotowanie: 60' - 5g Zeus i 15g Marynka 20' - 30g English Golding Wyszło 21l - 12 Blg, ~35 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po NE IPA Wyeast 1028 London Ale ~250ml w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h. Przelany na cichą przy 3,5 Blg - 02.06.2017 Rozlew: 17.06.2017, 3 Blg, ~5% alk, 39 butelek, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 17 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) Warka #21 Ordinary Bitter 02.06.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 3kg Pszeniczny Weyermann - 0,5kg Caramunich II - 0,3kg Chmiele: Zeus 10g East Kent Goldings 30g English Golding 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 12L o temp 72,5C: 67C -> 61C - 50 min 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C. Gotowanie: 60' - 10g Zeus 15' - 30g English Golding 1' - 30g East Kent Goldings Wyszło 21l - 9 Blg, ~32 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Brown Porterze Wyeast 1028 London Ale ~200ml w 19C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 7h. Przelany na cichą przy 3 Blg - 17.06.2017. Rozlew: 25.06.2017, 2.5 Blg, ~3.5% alk, 39 butelek, 90g glukozy Komentarz: - Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 10 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 (edytowane) Warka #22 New England Pale Ale 10.07.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 3kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg Carahell - 0,2kg Carapils - 0,1kg Chmiele: Marynka 15g Galaxy 40g Citra 40g Centennial 35g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 14L o temp 73C: 67C -> 64C - 50 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C. Gotowanie: 60' - 15g Marynka 5' - po 15g Citry, Centenniala i Galaxy Wyszło 21,5l - 11 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Paczka aktywowanych Wyeast 1318 London Ale III zadana w 22C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 18h. Na cichą poleci po 20g Citry, Galaxy i Centenniala. Przelany na cichą przy 2,5 Blg - 25.07.2017 Rozlew: 04.08.2017, 2,5 Blg, ~4.5% alk, 37 butelek, 90g glukozy Komentarz: - Edytowane 2 Września 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) Warka #23 Gose 11.07.2017 Zasyp: Pszeniczny Bestmalz - 2kg Pilzneński Bestmalz - 2kg Zakwaszający - 0,15kg Chmiele: Marynka 10g Dodatki: Sól himalajska - 20g Kolendra - 10g Mrożona porzeczka - 2,5kg Kwas mlekowy - 50ml Zacieranie: Słody wrzucone do 14l o temp. 72C: 67->63C - 50 min i wrzucony słód zakwaszający 72C - 20 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Marynka 5' - 20g soli i 10g kolendry Wyszło 20,5l - 10 Blg, ~10 IBU Fermentacja: Paczka uwodnionych S-33 zadana w 20C. Fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 10h. Na cichą poleci 2-3kg mrożonej mieszanki leśnej (jagoda/malina/porzeczka/jeżyna). Dokwaszę kwasem mlekowym (~60ml) przy przelewaniu na cichą. Przelane na cichą przy 4,5 Blg z dodatkiem 50 ml kwasu mlekowego i 3kg mieszanki leśnej - 25.07.2017 Rozlew: 20.08.2017, 3 Blg, 4,5% alk, 40 butelek, 80g glukozy Komentarz: - Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Warka #24 New England IPA 25.07.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 4kg Płatki owsiane błyskawiczne - 1,2kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg Carapils - 0,3kg Carahell - 0,2kg Chmiele: Zeus 10g Marynka 5g Nelson Sauvin 50g Citra 50g Callista 50g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 20L temp 72C: 67C -> 64C - 1,5h 72C - 30 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C (trwało 7h) Gotowanie: 60' - 5g Marynka i 10g Zeus 5' - 15g Citry, 15g Callisty i 20g Nelson Sauvin Wyszło 20l - 14,5 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po NE APA Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h. Na cichą poleci 35g Citry, 35g Callisty i 30g Nelson Sauvin. Przelane na cichą przy 4 Blg - 03.08.2017 Rozlew: 21.08.2017, 4 Blg, ~6% alk, 33 butelki, 85g glukozy Komentarz: - Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 (edytowane) Warka #25 Strawberry Milkshake New England IPA 26.07.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 3,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg Carapils - 0,3kg Carahell - 0,2kg Chmiele: Zeus 13g Huell Melon 60g Citra 30g Callista 30g Dodatki: Laktoza 750g Zacieranie: Słody wrzucone do 17L temp 72C: 66C -> 63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 13g Zeus 10' - 750g Laktozy 5' - 15g Citry, 15g Callisty i 20g Huell Melon Wyszło 21,5l - 15 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po NE APA Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h. Na cichą poleci 15g Citry, 15g Callisty i 40g Huell Melon razem z 3-4l soku truskawkowego. Przelane na cichą przy 6,5 Blg z dodatkiem 4l soku truskawkowego - 04.08.2017 Rozlew: 19.08.2017, 5,5 Blg, ~6% alk, 43 butelki, 100g glukozy Komentarz: - Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka #26 Sour Milk New England Pale Ale 03.08.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 3,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg Pszeniczny Weyermann - 0,5kg Carahell - 0,2kg Carapils - 0,1kg Chmiele: Zeus 8g Simcoe 30g Centennial 30g Citra 10g Callista 20g Dodatki: Laktoza 250g Kwas mlekowy 100ml Zacieranie: Słody wrzucone do 16L temp 72C: 68C -> 63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 8g Zeus 10' - 250g Laktozy 2' - 15g Simcoe i 15g Centennial Wyszło 21,5l - 10,5 Blg, ~20 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po NE IPA Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 5h. Na cichą poleci 15g Simcoe, 15g Centennial, 10g Citry, 20g Callisty i 40ml kwasu mlekowego. Przelane na cichą przy 4,5 Blg z dodatkiem 40ml kwasu mlekowego - 25.08.2017 Rozlew: 07.09.2017, 3,5 Blg, ~4% alk, 37 butelek, 80g glukozy, kolejne 60ml kwasu mlekowego Komentarz: - Edytowane 7 Września 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 4 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka #27 Ordinary Bitter 04.08.2017 Zasyp: Pale Ale Weyermann - 3kg Pszeniczny Weyermann - 0,5kg Caramunich II - 0,3kg Chmiele: Zeus 10g East Kent Goldings 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 13L temp 73C: 68C -> 63C - 50 min 72C - 5 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 10g Zeus 20' - 15g East Kent Golding 5' - 15g East Kent Golding Wyszło 20l - 9 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Milkshake NE IPA Wyeast 1318 London Ale III ~250ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 4h. Rozlew: 05.09.2017, 2,5 Blg, 3,6% alk, 37 butelek, 80g glukozy Komentarz: - Edytowane 5 Września 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Warka #28 Imperial New England IPA 25.08.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 7kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Płatki żytnie błyskawiczne - 0,4kg Carapils - 0,25kg Carahell - 0,25kg Cukier - 0,25kg Pszeniczny Weyermann - 0,2kg Chmiele: Zeus 18g Citra 45g Nelson Sauvin 50g Callista 45g Dodatki: Sól himalajska 8g Zacieranie: Słody wrzucone do 22L temp 74C: 67C -> 63C - 60 min 72C - 30 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 18g Zeus 3' - 15g Citra, 15g Callista, 15g Nelson Sauvin Wyszło 21l - 20 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Sour Milk NE PA Wyeast 1318 London Ale III ~500ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 6h. Na cichą 30g Citry, 30g Callisty i 35g Nelson Sauvin. Przelane na cichą przy ~6 Blg. - 17.09.2017 Rozlew: - Komentarz: - Edytowane 17 Września 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 (edytowane) Warka #29 American Amber Ale 06.09.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 5kg Caraaroma - 0,3kg Carapils - 0,1kg Caramunich II - 0,1kg Chmiele: Zeus 20g Citra 30g Simcoe 30g Callista 30g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 16,5L temp 73C: 67C -> 63C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Zeus 3' - 10g Citra, 10g Callista, 10g Simcoe Wyszło 21,5l - 14 Blg, ~40 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą po Bitterze Wyeast 1318 London Ale III ~300ml w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 14h. Na cichą 20g Citry, 20g Callisty i 20g Simcoe. Przelane na cichą przy 4 Blg. - 29.09.2017 Rozlew: 01.10.2017, 3,5 Blg, ~6% alk, 36 butelek, 75g glukozy Komentarz: - Edytowane 1 Października 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 9 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Warka #30 Smoked Foreign Extra Stout 09.09.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 2kg Wędzony bukiem Steinbach - 2kg Monachijski II Bestmalz - 1kg Caraaroma - 0,3kg Caramunich II - 0,2kg Pszeniczny czekoladowy Thomas Fawcett - 0,2kg Carafa Special I - 0,2kg Pale Chocolate Thomas Fawcett - 0,2kg Chmiele: Zeus 4g Marynka 20g East Kent Golding 15g Dodatki: - Zacieranie: Słody wrzucone do 18,5L temp 75C: 69C -> 65C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie do 24l - 76C Gotowanie: 60' - 20g Marynka i 4g Zeus 15' - 15g East Kent Golding Wyszło 21l - 15,5 Blg, ~30 IBU Fermentacja: Zadane paczką uwodnionych US-05 w 20C, fermentor przeniesiony do piwnicy ~18C. Ruszyły po 8h. Rozlew: 30.09.2017, 5,5 Blg, ~5,5% alk, 39 butelek, 70g glukozy Komentarz: - Edytowane 1 Listopada 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Warka #31 Imperial Rye Porter 30.09.2017 Zasyp: Pale Ale Bestmalz - 5kg Monachijski II Bestmalz - 3kg Żytni Strzegom - 2kg Caraaroma - 0,4kg Carapils - 0,3kg Pszeniczny czekoladowy Thomas Fawcett - 0,3kg Carafa Special I - 0,3kg Pale Chocolate Thomas Fawcett - 0,3kg Brown Malt Thomas Fawcett - 0,2kg Carahell - 0,2kg Chmiele: Zeus 45g East Kent Golding 15g Dodatki: 10g soli himalajskiej 150g kruszonych ziaren kakaowca 20g kawy 25g płatków dębowych 30g tonki 2 laski wanilii Zacieranie: Zacierany na dwa razy w tych samych proporcjach i temperaturach. Słody wrzucone do 20L temp 75C: 69C -> 65C - 50 min 72C - 10 min 76C - 5 min Wysładzanie ostateczne do 28l - 76C Gotowanie: 150 minut 60' - 45g Zeus 15' - 15g East Kent Golding Wyszły 22l - 25Blg, ~55 IBU Fermentacja: Zadane gęstwą US-05 po wędzonym FESie 500ml. Przeniesiony do piwnicy ~16C. Ruszyły po 8h. Na cichą kawa, tonka, laski wanilii, ziarna kakaowca i płatki dębowe macerowane 2 tygodnie w 12 letnim Ballantines. Przelane na cichą przy 10 Blg - 19.11.2017 Rozlew: 27.12.2017, ~5,5 Blg, ~12% alk, 39 butelek, 45g glukozy (bez gęstwy, oby się nagazowało) Komentarz: Aromat przy rozlewie genialny, nawet nie czuć 12% alko. Jednak w smaku spokojnie pół roku musi poleżeć, gęste, wyklejające, ale alkohol zbyt wyczuwalny, nie jest to ordynarna paląca wóda ale rozgrzewa momentalnie i przykrywa większość walorów piwa. Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Mikeyy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się