Chicken Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Zastanawiałem się czy zadać to pytanie... Zobaczymy co będzie. Uwarzyłem brewkita Coopers Sparking Ale. Teraz sobie ładnie fermentuje. Wszystko ok. O tym piwie piszą tak: "Wyjątkowe piwo o delikatnym owocowym aromacie, pełnym słodowym posmaku wzbogaconym subtelną goryczką chmielu nadającą wyraziste wykończenie.(...)". Stąd pomyślałem, że można by popracować jeszcze nad aromatem i chmielić je na zimno. Co Wy na to? A ponieważ jest to Australian Pale Ale to pomyślałem, że fajnie by było użyć jakiegoś chmielu australijskiego. Pomyślałem, że może Enigma? Galaxy? Sam nie wiem. Galaxy znam głównie z piw Doctor Brew. No i ile dać. 50 g na 20 l? Czy za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Cześć. Oczywiście możesz dodać chmiel na cichą, jak chcesz piwo bardziej aromatyczne pod kątem chmielu. Ilość zależy od oczekiwanego efektu. Na 20 litrów 50 g już będzie fajnie wyczuwalne, uważam, że taka ilość jest całkiem spoko. Jakbyś chciał mocno aromatyczne to możesz sypnąć 100 g. Co do rodzaju chmielu, to z Australii nie używałem żadnego, jak już to tylko z NZ. Widziałem w sklepach już Galaxy z 2016, tak więc świeży chmiel. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak. Widziałem właśnie Galaxy z 2016. Rozumiem, że im bardziej świeży tym lepszy do chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Chmielenie brewkitów na zimno to dobry pomysł, nada się do tego każdy aromatyczny chmiel amerykański, australijski czy nowozelandzki, o szczegółach poczytaj w dziale charakterystyka chmieli na tym forum. Galaxy jest ok, Enigmy nie używałem, Citra, Cascade, Amarillo, Simco, Mosaic czy Chinook to dobre wielokrotnie sprawdzone chmiele. Co do ilości to na 20 litrów używałem od 40 do 100 gram (aczkolwiek nigdy do brewkitów) Aromat od wyraźnie wyczuwalnego do mocno cytrusowego buchającego, zależy co lubisz i co chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Chmieliłem na zimno Galaxy 2016, dał fajną multiwitamine. Poleciał razem z Vic Secret, na 20l 30g Galaxy i 15g Vic Secret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Jeśli ma zachować charakter brewkita, czyli owocowość, to zdecydowanie polecam Vic Secret. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Jeśli ma zachować charakter brewkita, czyli owocowość, to zdecydowanie polecam Vic Secret. Też polecam Vic Secret, jeden z moich ulubionych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Odebrałem już Vic Secret. Dziękuję wszystkim za porady i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się