yaco26 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam, chciałbym przedstawić system który wykonałem z pomocą szwagra.Zestaw składa się z kadzi zacierno-"filtracyjnej", kadzi warzelnej?, pompki od pralki, grzałki 2kW i sterownika firmy Jabel działającego na zasadzie termostatu.Podnoszenie temperatury przy 15L wody trwa ok 45sec/1°C.2 śrubunki mosiężne sprawiają ze całość mogę rozmontować na cześć pierwsze i dosłownie powiesić na ścianie.Dodatkowo zamierzam wykonać obudowę czyli panel operatorski żeby móc w dowolnym momencie wyłączać lub włączać poszczególne urządzenia po za tym kable walają się po podłodze;).W palnie jeszcze morze jakiś regulator napięcia do grzałki. Mam jednak problem co do fałszywego dna na forum widziałem 2 rodzaje jedno to blacha perforowana drugie to blacha ponacinana szlifierką kontową.Słód mam zmielony dosyć drobno i obawiam się ze pompka nie wyrobi w stosunku do grzałki,porostu się zapcha.Do tego jeszcze jak przebiega wysładzanie w takim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Widzę że zaczynasz z grubej rury Na początek radzę dość grubo zmielić słód, ciężko jest zrobić samemu przyzwoite fałszywe dno, a zatkana filtracja to koszmar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Widzę że zaczynasz z grubej rury Na początek radzę dość grubo zmielić słód, ciężko jest zrobić samemu przyzwoite fałszywe dno, a zatkana filtracja to koszmar. te 3 warki to już na tym sprzęcie wykonałeś? z tymi kablami na podłodze to uważaj, masz to uziemione? Pieron walczył ostatnio z płytami i siatkami więc przeczytaj jego wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Yaco, najważniejsza rzecz: wygląda na to, że chcesz warzyć w piwnicy, tzn. z butlą gazową? Upewnij się że masz wystarczającą wymianę powietrza. Zatrucie CO2 jest największym niebezpieczeństwem w piwowarstwie domowym. Poza tym , nie jestem pewien jak to działa. Np, co to jest? http://img69.imageshack.us/i/dsc00447v.jpg/ Edytowane 19 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Zatrucie CO2 jest największym niebezpieczeństwem w piwowarstwie domowym. Chyba chodziło o CO. Tlenek węgla. Bo CO2 jako taki nie jest trujący/toksyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Zatrucie CO2 jest największym niebezpieczeństwem w piwowarstwie domowym. Chyba chodziło o CO. Tlenek węgla. Bo CO2 jako taki nie jest trujący/toksyczny. LOL masz racje CO, a nie CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Chyba chodziło o CO. Tlenek węgla. Bo CO2 jako taki nie jest trujący/toksyczny. A w piwowarstwie nawet pożądany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Do tej rurki doczepiane jest specjalny patyk jak w browarze zbynkka lub druga opcja tohttp://www.youtube.com/watch?v=knWHamYxN5s&feature=related 2:18 minuta,na tym się wzorowałem.Co do gazu i odpowietrzeń to jet to nieużywana kotłownia wiec chyba samo za siebie przemawia.Sprzęt jest jeszcze dziewiczy z tond moje obawy.Gaz służy tylko i wyłącznie do zagrzania wody przed dodaniem słodu ,potem wszystko reguluje grzałka i sterownik.Gazu w sumie używam 2 razy bo jeszcze gotowanie z chmielem.Tyle z teorii co do sprzętu.:rolleyes: Edytowane 19 Lutego 2010 przez yaco26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 z tond że co ? Ta rurka podaję wodę czy filtruje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 z tond że co ? Ta rurka podaję wodę czy filtruje ? Z filmu wynika, że podaje gorącą wodę.. Pewnie u kolegi też ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Podaje wodę i jest zanurzona w brzeczce,teoretycznie jestem dobrze przygotowany Kunze czytany;) @anteks Firefox mi źle podpowiedział Pieron walczył ostatnio z płytami i siatkami więc przeczytaj jego wątek Może mię ktoś pokierować bo nie oganiam forum,Pierona tematów jest trochę a postów to już w ogóle. Edytowane 19 Lutego 2010 przez yaco26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Podaje wodę i jest zanurzona w brzeczce,teoretycznie jestem dobrze przygotowany Kunze czytany;) @anteks Firefox mi źle podpowiedział Od razu na amerykankę poleciałeś Ale jeśli sprzęt się sprawdzi to świetnie.. Swoją drogą fajnie wykombinował ten facet z filmu- jedna pompa, odpowiedni układ rur i zaworów i śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Podaje wodę w młóto , nie zaburza filtracji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Na początku ma mieszać całość, do wysładzania mam inna końcówkowe ala' słuchawka prysznicowa oczywiście przepływ można dławic zaworem. Edytowane 19 Lutego 2010 przez yaco26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Podaje wodę w młóto , nie zaburza filtracji ? To jest RIMS... przetacza brzeczkę.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 (edytowane) Podaje wodę i jest zanurzona w brzeczce,teoretycznie jestem dobrze przygotowany Kunze czytany;) @anteks Firefox mi źle podpowiedział Pieron walczył ostatnio z płytami i siatkami więc przeczytaj jego wątek Może mię ktoś pokierować bo nie oganiam forum,Pierona tematów jest trochę a postów to już w ogóle. tu masz część wątek z problemami z wysładzaniem http://www.piwo.org/forum/p37620-28-01-2010-19-33-24.html#p37620 a tu filtrator z nacięciami http://www.piwo.org/forum/p5184-11-07-2008-17-18-00.html#p5184 na pw spytaj najlepiej Edytowane 19 Lutego 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 (edytowane) OK teraz rozumiem. Czyli to http://img69.imageshack.us/i/dsc00447v.jpg/ jest twoja kadź zacierna, i ta linia hydrauliczna z opłotem to nie jest filter tylko to doprowadza brzeczkę do recyrkulacji w czasie zacieru, a później wodę do wysładzania ciągłego. Teraz potrzebujesz do tego dodać dwa filtry z rurek, jeden na dole zacieru i jeden na górze do recyrkulacji brzeczki i do wysładzania ciągłego? Edytowane 20 Lutego 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Tak to jest kadź zacierna,zwiedziłem dziś okoliczne skupy złomu i chyba do kadzi zaciernej zrobię kosz taki jak ma zbynekk na chmiel.Mam już materiały, końca przyszłego tygodnia zrobię testy z zacieraniem infuzyjnym,jak wszystko się sprawdzi to pobawię się dekokcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Yaco, najważniejsza rzecz: wygląda na to, że chcesz warzyć w piwnicy, tzn. z butlą gazową? Upewnij się że masz wystarczającą wymianę powietrza. Yaco, jeśli warzysz w piwnicy -komentarz trochę spóźniony ale nie mogę się powstrzymać ponieważ chodzi o Twoje bezpieczeństwo. Owszem potrzebujesz dobrej wentylacji do procesu spalania, ale... Podstawowa różnica między gazem propan-butan a gazem ziemnym jest taka, że ten pierwszy jest gazem cięższym od powietrza i w przypadku wycieku osiada w dolnych partiach pomieszczenia i wszelkich zakamarkach. W razie wycieku gaz propan-butan nie zostanie usunięty z pomieszczenia przez wentylację i grozi to wybuchem. Z tego powodu zabrania się używania i przechowywania gazu w butlach w pomieszczeniach z podłogą poniżej gruntu, podobnie jak zabrania się wjazdu aut z instalacją LPG do parkingów podziemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Gaz w butli to dla mię pikuś w piwnicy gotuje się różne "inne" zupy alkoholowe od ponad 2 lat na razie tylko jeden pożar bez wybuchu(wiem jak wygląda ogień z butli zaraz za reduktorem). Nigdy nie domykam drzwi w moim podziemiu nauczony własne tym pożarem. Obecnie zamówiłem u dystrybutora 2 butle plastikowe tak zwane gastronomiczne na propan 2zł droższe przy wymianie od metalowych, za to o wiele bardziej bezpieczne a podłączenie zajmuje ok 5 sek. Edytowane 15 Marca 2010 przez yaco26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 Obecnie zamówiłem u dystrybutora 2 butle plastikowe tak zwane gastronomiczne na propan 2zł droższe przy wymianie od metalowych, za to o wiele bardziej bezpieczne a podłączenie zajmuje ok 5 sek. a co to za butle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2010 butla kompozytowa lekka ponoć w razie pożaru nie wybucha tylko spala się operuję taką z BP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi