dan737 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Składniki: 1. 1 litr bimberku ewentualnie spirytusu ok. 80% 2. 4 cytryny 3. 100dag. cukru 4. pół laski wanili 5. 700ml wody 6. 4-6 ziaren kawy Cytryny sparzyć, obrac dokłanie razem z białą błoną , pokroić, wrzucić do słoika, zasypać cukrem, dodać ziarna kawy i wanilie. Dla lepszego aromatu można dodać parę skórek z obranej cytryny. Odstawić na 2-3 dni co jakiś czas potrzasając słoikiem aby cytryny puściły sok. Po tym czasie zalać wodą i alkoholem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce po czym przefiltrować. Nalewkę odstawić jeszcze na minimum 2 tygodnie. Smacznego! Edytowane 8 Lutego 2017 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witia Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Tylko skórka bez albedo daje właściwy aromat. Albedo jest gorzkie i nie daje się do cytynówki. Tu masz sprawdzony przepis: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2128 Ja startą skórkę maceruję w miodzie. Parę setek litrów poooszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Cytrynówkę najlepiej robić na soku, natomiast skórki nadają się bardziej do limoncino. Cytrynówka 35,2% 380ml soku z 8 cytryn, najlepiej żeby były hiszpańskie 400ml spirytusu 95% 200g cukru 200ml wody Sok mieszamy ze spirytusem, rozpuszczamy cukier w całości, korygujemy wrzątkiem, do lodówki, w ten sam dzień wieczorem można pić, ewentualnie przefiltrować i wówczas degustować. Wódka cytrynowa 45% 350ml 40% powstałego z surówki 94% 2ml naturalnego aromatu cytrynowego dopełnić spirytusem żytnim z macerowanymi ziarnami pszenicy do żądanej mocy Rosolis cytrynowo-kawowy medalowy 50% 420ml spirytusu 95% 420ml wody 2 cytryny kawa Nicaragua Arabica (oczywiście można dowolnie eksperymentować, sprawdza się też Etiopia Arabica, Woseba Espresso) 300g cukru trzcinowego demerara dry pół szklanki cukru białego Najpierw nacinamy cytryny i wpychamy w otwory ziarna kawy, np. 3-5 ziaren na otwór, w każdym razie do oporu. Całość umieszczamy w słoju z mieszaniną wody i spirytusu i zasypujemy cukrami, po dwóch tygodniach zlewamy trunek, który potrzebuje roku-dwóch na bycie wspaniałym, a 5 na bycie doskonałym. Limoncino 100ml spirytusu zmieszać ze 100ml wody, do ciepłego wrzucić skórkę z dwóch cytryn plus jeden plasterek cytryny. Macerować góra 2 dni, tzn. aż napój nabierze pięknej żółtej barwy. Zagotować 200ml wody ze 150g cukru, do wrzącego syropu w ilości 110ml wlać 200ml alkoholatu i można uzupełnić sokiem z cytryny. Moc między 23-25%. Najlepiej brać cytryny z Sorrento. Alkoholat limoncinowy mozemy też spożytkować na taki trunek: 40ml wódki 40% 50ml alkoholu o mocy 60% 80ml alkoholatu limoncinowego o mocy 50% zmieszać razem, zasypać 35 ziarenkami kawy Arabica, macerować 2 tygodnie, sprawdzać co 5 dni, dolać połowę wody albo syropu do tego, ile powstanie i cieszyć się wódeczką cytrynowo-kawową o mocy 37,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 9 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Tylko skórka bez albedo daje właściwy aromat. Albedo jest gorzkie i nie daje się do cytynówki. Tu masz sprawdzony przepis: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2128 Ja startą skórkę maceruję w miodzie. Parę setek litrów poooszło. Dokładnie skórka z cytryny starannie obrana da dobry efekt. Też według swojego przepisu robiłem już mnóstwo i wychodzi świetna ale sekret w dobrym bimbrze i oczywiście swoje musi odstać Nie tylko cytrynę można tak zrobić bo i mandarynka, pigwa itp. wychodzą git Piłem kiedyś ze spirytusu wg. tego przepisu ale to już nie to samo Z chęcią następnym razem skorzystam z Twojego przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się