Jump to content

Cytrynówka


dan737

Recommended Posts

Składniki:

 

1. 1 litr bimberku ewentualnie spirytusu ok. 80%

2. 4 cytryny

3. 100dag. cukru

4. pół laski wanili

5. 700ml wody

6. 4-6 ziaren kawy 

 

Cytryny sparzyć, obrac dokłanie razem z białą błoną , pokroić, wrzucić do słoika, zasypać cukrem, dodać ziarna kawy i wanilie. Dla lepszego aromatu można dodać parę skórek z obranej cytryny. Odstawić na 2-3 dni co jakiś czas potrzasając słoikiem aby cytryny puściły sok. Po tym czasie zalać wodą i alkoholem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce po czym przefiltrować. Nalewkę odstawić jeszcze na minimum 2 tygodnie.

 

Smacznego! ;)

Edited by dan737
Link to comment
Share on other sites

Cytrynówkę najlepiej robić na soku, natomiast skórki nadają się bardziej do limoncino.

 

Cytrynówka 35,2%

 

380ml soku z 8 cytryn, najlepiej żeby były hiszpańskie

400ml spirytusu 95%

200g cukru

200ml wody

 

Sok mieszamy ze spirytusem, rozpuszczamy cukier w całości, korygujemy wrzątkiem, do lodówki, w ten sam dzień wieczorem można pić, ewentualnie przefiltrować i wówczas degustować.

 

Wódka cytrynowa 45%

 

350ml 40% powstałego z surówki 94%

2ml naturalnego aromatu cytrynowego

dopełnić spirytusem żytnim z macerowanymi ziarnami pszenicy do żądanej mocy

 

Rosolis cytrynowo-kawowy medalowy 50%

 

420ml spirytusu 95%

420ml wody

2 cytryny

kawa Nicaragua Arabica (oczywiście można dowolnie eksperymentować, sprawdza się też Etiopia Arabica, Woseba Espresso)

300g cukru trzcinowego demerara dry

pół szklanki cukru białego

 

Najpierw nacinamy cytryny i wpychamy w otwory ziarna kawy, np. 3-5 ziaren na otwór, w każdym razie do oporu. Całość umieszczamy w słoju z mieszaniną wody i spirytusu i zasypujemy cukrami, po dwóch tygodniach zlewamy trunek, który potrzebuje roku-dwóch na bycie wspaniałym, a 5 na bycie doskonałym.

 

Limoncino

 

100ml spirytusu zmieszać ze 100ml wody, do ciepłego wrzucić skórkę z dwóch cytryn plus jeden plasterek cytryny. Macerować góra 2 dni, tzn. aż napój nabierze pięknej żółtej barwy. Zagotować 200ml wody ze 150g cukru, do wrzącego syropu w ilości 110ml wlać 200ml alkoholatu i można uzupełnić sokiem z cytryny. Moc między 23-25%. Najlepiej brać cytryny z Sorrento.

 

Alkoholat limoncinowy mozemy też spożytkować na taki trunek:

 

40ml wódki 40%

50ml alkoholu o mocy 60%

80ml alkoholatu limoncinowego o mocy 50% zmieszać razem, zasypać 35 ziarenkami kawy Arabica, macerować 2 tygodnie, sprawdzać co 5 dni, dolać połowę wody albo syropu do tego, ile powstanie i cieszyć się wódeczką cytrynowo-kawową o mocy 37,5%

Link to comment
Share on other sites

Tylko skórka bez albedo daje właściwy aromat. Albedo jest gorzkie i nie daje się do cytynówki.

Tu masz sprawdzony przepis:

http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2128

Ja startą skórkę maceruję w miodzie. Parę setek litrów poooszło.

Dokładnie skórka z cytryny starannie obrana da dobry efekt. Też według swojego przepisu robiłem już mnóstwo i wychodzi świetna ale sekret w dobrym bimbrze i oczywiście swoje musi odstać :) Nie tylko cytrynę można tak zrobić bo i mandarynka, pigwa itp. wychodzą git :) Piłem kiedyś ze spirytusu wg. tego przepisu ale to już nie to samo :/ Z chęcią następnym razem skorzystam z Twojego przepisu ;) 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.