dan737 Posted February 8, 2017 Share Posted February 8, 2017 (edited) Składniki: 1. 1 litr bimberku ewentualnie spirytusu ok. 80% 2. 4 cytryny 3. 100dag. cukru 4. pół laski wanili 5. 700ml wody 6. 4-6 ziaren kawy Cytryny sparzyć, obrac dokłanie razem z białą błoną , pokroić, wrzucić do słoika, zasypać cukrem, dodać ziarna kawy i wanilie. Dla lepszego aromatu można dodać parę skórek z obranej cytryny. Odstawić na 2-3 dni co jakiś czas potrzasając słoikiem aby cytryny puściły sok. Po tym czasie zalać wodą i alkoholem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce po czym przefiltrować. Nalewkę odstawić jeszcze na minimum 2 tygodnie. Smacznego! Edited February 8, 2017 by dan737 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witia Posted February 9, 2017 Share Posted February 9, 2017 Tylko skórka bez albedo daje właściwy aromat. Albedo jest gorzkie i nie daje się do cytynówki. Tu masz sprawdzony przepis: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2128 Ja startą skórkę maceruję w miodzie. Parę setek litrów poooszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted February 9, 2017 Share Posted February 9, 2017 Cytrynówkę najlepiej robić na soku, natomiast skórki nadają się bardziej do limoncino. Cytrynówka 35,2% 380ml soku z 8 cytryn, najlepiej żeby były hiszpańskie 400ml spirytusu 95% 200g cukru 200ml wody Sok mieszamy ze spirytusem, rozpuszczamy cukier w całości, korygujemy wrzątkiem, do lodówki, w ten sam dzień wieczorem można pić, ewentualnie przefiltrować i wówczas degustować. Wódka cytrynowa 45% 350ml 40% powstałego z surówki 94% 2ml naturalnego aromatu cytrynowego dopełnić spirytusem żytnim z macerowanymi ziarnami pszenicy do żądanej mocy Rosolis cytrynowo-kawowy medalowy 50% 420ml spirytusu 95% 420ml wody 2 cytryny kawa Nicaragua Arabica (oczywiście można dowolnie eksperymentować, sprawdza się też Etiopia Arabica, Woseba Espresso) 300g cukru trzcinowego demerara dry pół szklanki cukru białego Najpierw nacinamy cytryny i wpychamy w otwory ziarna kawy, np. 3-5 ziaren na otwór, w każdym razie do oporu. Całość umieszczamy w słoju z mieszaniną wody i spirytusu i zasypujemy cukrami, po dwóch tygodniach zlewamy trunek, który potrzebuje roku-dwóch na bycie wspaniałym, a 5 na bycie doskonałym. Limoncino 100ml spirytusu zmieszać ze 100ml wody, do ciepłego wrzucić skórkę z dwóch cytryn plus jeden plasterek cytryny. Macerować góra 2 dni, tzn. aż napój nabierze pięknej żółtej barwy. Zagotować 200ml wody ze 150g cukru, do wrzącego syropu w ilości 110ml wlać 200ml alkoholatu i można uzupełnić sokiem z cytryny. Moc między 23-25%. Najlepiej brać cytryny z Sorrento. Alkoholat limoncinowy mozemy też spożytkować na taki trunek: 40ml wódki 40% 50ml alkoholu o mocy 60% 80ml alkoholatu limoncinowego o mocy 50% zmieszać razem, zasypać 35 ziarenkami kawy Arabica, macerować 2 tygodnie, sprawdzać co 5 dni, dolać połowę wody albo syropu do tego, ile powstanie i cieszyć się wódeczką cytrynowo-kawową o mocy 37,5% Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted February 9, 2017 Author Share Posted February 9, 2017 Tylko skórka bez albedo daje właściwy aromat. Albedo jest gorzkie i nie daje się do cytynówki. Tu masz sprawdzony przepis: http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2128 Ja startą skórkę maceruję w miodzie. Parę setek litrów poooszło. Dokładnie skórka z cytryny starannie obrana da dobry efekt. Też według swojego przepisu robiłem już mnóstwo i wychodzi świetna ale sekret w dobrym bimbrze i oczywiście swoje musi odstać Nie tylko cytrynę można tak zrobić bo i mandarynka, pigwa itp. wychodzą git Piłem kiedyś ze spirytusu wg. tego przepisu ale to już nie to samo Z chęcią następnym razem skorzystam z Twojego przepisu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now