Jump to content

Żytnie wędzone


Thorgall

Recommended Posts

Mam w planach,w kolejnej warce żytnie wędzone.Byłem tak pochłonięty tematem filtracji piw żytnich,że zapomniałem o recepturze :D

Teoretycznie,jestem przygotowany na każdą ewentualność, filtracja powinna przebiec gładko :naughty: .Co do receptury,udało mi się złożyć coś takiego:

 

 

Żytni 3 kg

wędzony olchą 2,5 kg

monachijski I 0,65kg

bursztynowy 30 0,15kg

carafa II spec 0,05kg

 

drożdże us-04 (miały być jakieś pszeniczne,ale nie doczytałem i daje co mam)

 

Ibu 50, chmiel marynka

 

Blg 13-14

 

 

Proszę o sugestie.

Edited by Thorgall
Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem całkiem spoko zasyp. Będzie gęsto, gorzko, szynkowo z mocną podstawą słodową i ciasteczkami :) Ja bym warzył, ale dziś już mam warkę za sobą. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.