unknown000 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Podepnę się bo chyba tutaj najbardziej pasuje. Uwarzyłem RISa 24,5Blg, który po 3 tygodniach odfermentował do 7,5Blg. Po kolejnym pomiarze po tygodniu blg stoi w miejscu. Piwo było zacierane w około 64C i fermentowane na gęstwie drożdży FM13. Wydaje mi się, że odfermentowanie jest dosyć niskie, piwo jest słodkie w smaku. Do piwa planuję dodać jeszcze płatki dębowe macerowane w whisky. Mam teraz dylemat, czy zlać piwo do drugiego fermentora i zadać gęstwę po us-05 czy od razu płatki. Wydaje mi się, że bez dofermentowania go gęstwą piwo po dłuższym leżakowaniu będzie strasznym ulepkiem, natomiast płatki nie skontrują aż tak słodyczy. Jak myślicie? Ostatnio butelkowałem RIS'a 26Blg który na FM13 zszedł mi do 3Blg. Trwało to trochę bo piwo stało 100 dni w fermentorach łącznie z płatkami na zimno. Płatki dodawałem na 14 dni i wtedy już było 3Blg. Twój z tego co czytam stoi na razie 30 dni ? Ja bym nie ruszał i poczekał jeszcze trochę, ale zrobisz jak uważasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Czyżowicz Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 tak informacyjnie: zlałem na cichą, dodałem chmielu, przeniosłem do 20st.C. Drożdże ruszyły i urwały już 2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 tak informacyjnie: zlałem na cichą, dodałem chmielu, przeniosłem do 20st.C. Drożdże ruszyły i urwały już 2blg Chmiel się dodaje do w pełni odfermentowanego piwa. Wiekszosc olejkow Ci uleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Czyżowicz Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 tak informacyjnie: zlałem na cichą, dodałem chmielu, przeniosłem do 20st.C. Drożdże ruszyły i urwały już 2blg Chmiel się dodaje do w pełni odfermentowanego piwa. Wiekszosc olejkow Ci uleci. nie zakładałem większej fermentacji na cichej. Wyjdzie co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się