Michał Czyżowicz Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Cześć, proszę o radę. Po 3 tyg burzliwej na S-04 bezstylowca z 16 blg zeszlo mi do 7 blg. W piwnicy okolo 15stopni. przez ostatnie 7 dni zeszlo o 1blg. Mam dylemat czy zlewac na cicha czy moze dodac nowych drozdzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 (edited) Przenieś jeszcze na z tydzień do cieplejszego ale to może juz być koniec na tych drożdżach. Edited February 11, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Czyżowicz Posted February 11, 2017 Author Share Posted February 11, 2017 A jak by jeszcze jedno opakowanie dodał teraz tych samych drożdży? Pomoże cos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Mi także słabo s-04 schodziły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sylwester87 Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Źle przechowywane albo stare były, S-04 najwyżej mi zeszły do 4 z podobnych balingów, ale zawsze świeże a później gęstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Źle przechowywane albo stare były, S-04 najwyżej mi zeszły do 4 z podobnych balingów, ale zawsze świeże a później gęstwy. A jak zacierałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 (edited) Źle przechowywane albo stare były, S-04 najwyżej mi zeszły do 4 z podobnych balingów, ale zawsze świeże a później gęstwy. Taaaa, przykład u mnie sprzed pół roku 12°Blg --> 5,6°Blg, odfermentowanie z pierwszego postu, przy zacieraniu bardziej na słodko, nie jest niczym dziwnym na tych drożdżach. Edited February 11, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Mi też czwórki jakos ochoczo bardzo nisko nie schodzą. 17 -> 5,5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy the Kid Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 mi z 12 blg do 5 blg, nic nie pomogło przeniesienie do cieplejszego pomieszczenia one tak mają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted February 11, 2017 Share Posted February 11, 2017 Mi S-04 dawały jak dotąd ok 70% odfermentowania, wygląda na to że to normalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Czyżowicz Posted February 12, 2017 Author Share Posted February 12, 2017 Ja też bardziej na słodko. Ostatnie 7 dni po bujaniu fermentorem w 18 stopniach i 1blg w dół poszło. A jakby dodać trochę gęstwy z s-05? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Ostatnie 7 dni po bujaniu fermentorem w 18 stopniach i 1blg w dół poszło. A jakby dodać trochę gęstwy z s-05? Otwórz pokrywę, po takim bujaniu na końcu mogłeś ruszyć izolację gazową nad młodym piwem. Jeśli jej nie ma to butelkuj bo piwo szybko skwaśnieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Mi także słabo s-04 schodziły. Dokładnie! Mam takie same doświadczenia z drożdżami S-04. Zdecydowanie nie polecam. Robiłem na nich piwo i 11 blg zeszło mi do 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Zdecydowanie nie polecam. Płytsze odfermentowanie nie jest wadą tych drożdży. Wszystko zależy od tego co chcemy osiągnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Ja chciałem osiągnąć normalne odfermentowanie z 11 blg do przynajmniej 3 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Ja chciałem osiągnąć normalne odfermentowanie z 11 blg do przynajmniej 3 blg. To powinieneś użyć innych drożdży. Chociażby US-05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katohaikara Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Ja nie miałem z tymi drożdżami problemu. Z 12,5 zeszły spokojnie do 3 Blg przy zacieraniu w 68 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrysiu Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Odfermentowanie na poziomie 70 % jest jak nabardziej oky. Kolega pisze że osiągnął niespełna 60. To może stanowić pewien problem przy zabutelkowaniu. Jak na moje doświadczenie to zbyt niskac temp. w pierwszej fazie bużliwej fermentacji. Teraz zostaje tylko podnieść temp nieznacznie do jakieś 18st. i cierpliwie poczekać jeszcze ze 2tygodnie. Niczego nie otwierać nie bujać. Dac drozdzom czas do pracy i flokulacji. Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Droże nie wiedzą że mają w ciągu 2 tygodni piwo zrobić. To tylko nasza teoria. anmar 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Problemem nie jest niskie odfermentowanie, problemem będzie zabutelkowanie niedofermentowanego piwa. Ponadto te drożdże mimo niskiego odfermentowania nie dają pełno-słodowych piw, piwa są raczej wytrawne, nawet można powiedzieć wręcz puste czasami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Nie wiem co Wy z tymi drodżami robicie. Wiadomo, że są to słabiej odfermentowujące drożdże niż np. US-05, ale bez przesady, do takich S-33 im jeszcze daleko. Do 6 to one mi zeszły z ekstraktu początkowego 25 (co prawda zacierane mocno wytrawnie). Z reguły przy piwach zatartych pół na pół schodziły mi z 12 do około 3.5. Najniżej zeszły mi do 4.0. Może przy warzeniu piw 17blg warto rozważyć użycie drugiej paczki, zamiast winić drożdże. Nie wspominam oczywiście o takich rzeczach jak rehydracja, zadanie do brzeczki o temperaturze fermentacji lub niższej itd. No chyba, że zacieracie bardzo na słodko, to jestem w stanie uwierzyć w te 5blg~. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr7404 Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Ja chciałem osiągnąć normalne odfermentowanie z 11 blg do przynajmniej 3 blg. To powinieneś użyć innych drożdży. Chociażby US-05. Takie kupiłem w zestawie. Miałem je poraz pierwszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unknown000 Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Nie wydaje mi się żeby dodanie teraz tych samych drożdży coś dało. Jak bardzo chcesz coś dodawać to jakieś inne które płycej fermentują, lub pozostaje przenieść do ciepłego i czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ramnic Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Podepnę się bo chyba tutaj najbardziej pasuje. Uwarzyłem RISa 24,5Blg, który po 3 tygodniach odfermentował do 7,5Blg. Po kolejnym pomiarze po tygodniu blg stoi w miejscu. Piwo było zacierane w około 64C i fermentowane na gęstwie drożdży FM13. Wydaje mi się, że odfermentowanie jest dosyć niskie, piwo jest słodkie w smaku. Do piwa planuję dodać jeszcze płatki dębowe macerowane w whisky. Mam teraz dylemat, czy zlać piwo do drugiego fermentora i zadać gęstwę po us-05 czy od razu płatki. Wydaje mi się, że bez dofermentowania go gęstwą piwo po dłuższym leżakowaniu będzie strasznym ulepkiem, natomiast płatki nie skontrują aż tak słodyczy. Jak myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Wg mojego doświadczenia to dość wysokie odfermentowanie jak na risa, możesz spróbować dorzucić innych drożdży, jak to za mało dla Ciebie ale też piwo zazwyczaj zwytrawnia się trochę z czasem (albo może zbyt niską goryczkę ma i to powoduje balans przesunięty w stronę słodyczy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now