requ Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 (edited) Witam, Mam pytanie do ekspertów, którzy mają zdecydowanie dłuższy staż ode mnie. Chodzi mi mianowicie o drożdże oraz gęstwę. A dokładniej o ich ilość. Weżmy na tapetę np. Fermentis Safale US-05. Kupujemy sobie saszetkę, na której jest informacja, że 11,5g starcza na 20L - OK. To teraz pytania. 1. Co się stanie, jeśli zużyję tą saszetkę (oczywiście z użyciem startera na mieszadle) do warki 10L?? Drożdże szybciej przefermentują? Wydzielą się jakieś inne aromaty/zapachy?? 2. Po przefermentowaniu zebraliśmy gęstwę. Przed oczyszczeniem wyszło tego około 0,8L. Chcemy teraz uważyć kolejne piwo. Na ile ta gęstwa starczy, na 10L, a może 20L? A co się stanie jeśli zużyję ją na warkę 25L?? Edited February 14, 2017 by requ Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 1. Dlaczego oczywiste dla Ciebie jest robienie startera z sucharów? Poczytaj na forum o efektach overpitchingu. 2. Kalkulator ilości potrzebnej gęstwy: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html requ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 1. Dlaczego oczywiste dla Ciebie jest robienie startera z sucharów? Poczytaj na forum o efektach overpitchingu. 2. Kalkulator ilości potrzebnej gęstwy: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odpowiedź w zasadzie wyczerpuje temat. Od siebie tylko dodam, że kilku procentowy overpitching to nie jest tragedia, szczególnie kiedy nie jesteśmy pewni kondycji drożdży, ewentualnie mamy do czynienia z bardzo mocnym piwem. Ale też bez przesady, dodanie saszetki do 10 litrów piwa to akurat już za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 (edited) dodanie saszetki do 10 litrów piwa to akurat już za dużo. Bzdura, zależy jaki ekstrakt. Noo, może trochę popłynąłem bo oczywiście do mocniejszych piw mimo wszystko powinno dawać się gęstwę. Ale jeśli była by taka konieczność to powyżej 20 blg mimo wszystko jedna saszetka. Edited February 15, 2017 by Skajo Link to comment Share on other sites More sharing options...
requ Posted February 20, 2017 Author Share Posted February 20, 2017 1. Dlaczego oczywiste dla Ciebie jest robienie startera z sucharów? Poczytaj na forum o efektach overpitchingu. 2. Kalkulator ilości potrzebnej gęstwy: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Dziękuję bardzo za odpowiedź. Człowiek całe życie się czegoś uczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KubaMik Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 Jeśli chodzi o zapoznanie się z tematem ilości drożdży jakie należy zadawać to polecam wątek: http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now