requ Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Witam, Mam pytanie do ekspertów, którzy mają zdecydowanie dłuższy staż ode mnie. Chodzi mi mianowicie o drożdże oraz gęstwę. A dokładniej o ich ilość. Weżmy na tapetę np. Fermentis Safale US-05. Kupujemy sobie saszetkę, na której jest informacja, że 11,5g starcza na 20L - OK. To teraz pytania. 1. Co się stanie, jeśli zużyję tą saszetkę (oczywiście z użyciem startera na mieszadle) do warki 10L?? Drożdże szybciej przefermentują? Wydzielą się jakieś inne aromaty/zapachy?? 2. Po przefermentowaniu zebraliśmy gęstwę. Przed oczyszczeniem wyszło tego około 0,8L. Chcemy teraz uważyć kolejne piwo. Na ile ta gęstwa starczy, na 10L, a może 20L? A co się stanie jeśli zużyję ją na warkę 25L?? Edytowane 14 Lutego 2017 przez requ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 1. Dlaczego oczywiste dla Ciebie jest robienie startera z sucharów? Poczytaj na forum o efektach overpitchingu. 2. Kalkulator ilości potrzebnej gęstwy: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html requ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 1. Dlaczego oczywiste dla Ciebie jest robienie startera z sucharów? Poczytaj na forum o efektach overpitchingu. 2. Kalkulator ilości potrzebnej gęstwy: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odpowiedź w zasadzie wyczerpuje temat. Od siebie tylko dodam, że kilku procentowy overpitching to nie jest tragedia, szczególnie kiedy nie jesteśmy pewni kondycji drożdży, ewentualnie mamy do czynienia z bardzo mocnym piwem. Ale też bez przesady, dodanie saszetki do 10 litrów piwa to akurat już za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) dodanie saszetki do 10 litrów piwa to akurat już za dużo. Bzdura, zależy jaki ekstrakt. Noo, może trochę popłynąłem bo oczywiście do mocniejszych piw mimo wszystko powinno dawać się gęstwę. Ale jeśli była by taka konieczność to powyżej 20 blg mimo wszystko jedna saszetka. Edytowane 15 Lutego 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
requ Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 1. Dlaczego oczywiste dla Ciebie jest robienie startera z sucharów? Poczytaj na forum o efektach overpitchingu. 2. Kalkulator ilości potrzebnej gęstwy: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Dziękuję bardzo za odpowiedź. Człowiek całe życie się czegoś uczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaMik Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Jeśli chodzi o zapoznanie się z tematem ilości drożdży jakie należy zadawać to polecam wątek: http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się