Adrian28 Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witam. Mam w domu zestaw na whisky stout: - 3kg pilzneński viking malt - 2,5 kg torfowy viking malt - 0,4 pszenica prażona - 0,4 jęczmień palony - 50 g lubelskiego Ponadto posiadam 1 kg słodu whisky CM i 0,5 kg carafa special II. Moje pytanie: czy z posiadanego zestawu i dodatkowych surowców można coś fajnego zrobić? Ewentualnie coś dołożyć? Póki co opieram się na zestawach, staram się czytać i coś ewentualnie modyfikować, ale chętnie skorzystam z rad bardziej doświadczonych piwowarów. PS. Gęstwa US-05 po grodziszu 11 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Ogólne porady po moich ostatnich eksperymentach z tym stylem: 1.) w razie wątpliwości sypać więcej torfu rzecz gustu, ale jak ma być torfowe to lepiej sypnąć od serca niż się domyślać czy jest tam ten torf czy nie 2.) nie należy przesadzać z palonością to w młodym piwie może wydawać się nawet ciekawe, takie agresywne połączenie mocna paloność + torf, ale później to się ułoży, uśredni i efekt końcowy może nie jest zły, ale jednak wolałbym 2 osobne piwa, z których jedno idzie mocniej w paloność, a drugie mocniej w torf, niż taki miks 3.) polecam dodać płatki dębowe macerowane w szkockiej whisky np. Laphroaig 10yo można po prostu podzielić warkę na 2 części i przetestować sobie wersję z płatkami i bez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Torfowość w piwie zupełnie mi nie przeszkadza (smoky joe na obecną chwilę jest dla mnie grzecznym piwem), więc ten kg z CM na pewno dodam tym bardziej, że viking malt nie jest tak mocno wędzony. A co zrobić z tym carafa special? Wg zestawu z tych surowców powinno wyjść ok. 17 blg. Obawiam się, że chmielu może być za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Celowałbym w 400-500g palonych (łącznie). Możesz to podzielić pomiędzy te słody które masz i dać np. 150g palonego jęczmienia, 150g prażonej pszenicy i 150g carafa II Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Prażona pszenica to nie palony. Daj ten CM, carafe od początku, palony na wygrzew i zrób 30L. Zamiast lubelskiego daj jakiś goryczkowy - ja dałem 50g aurory na 33L na FWH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Prażona pszenica to nie palony. Zależy jaka pszenica prażona. Ta od Viking Malt jest palona. Jest jeszcze angielska pszenica prażona (torrified wheat) i ta nie jest palona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 O w mordę - mieć od zawsze w ofercie jęczmień palony, nazwijmy pszenicę prażoną. hotmas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Wszystkie słody z zestawu są z viking malt. Dziękuję Panowie za rady, każda coś wnosi do mojej wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Ogólnie wrzucając w program te słody i chmiel, to wychodzi coś koło 17 ibu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Bede mial chmiel i w jakie ibu celowac z tym zasypem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się