Jump to content

Whisky stout (pytanie o recepture)


Adrian28

Recommended Posts

Witam. Mam w domu zestaw na whisky stout:

- 3kg pilzneński viking malt

- 2,5 kg torfowy viking malt

- 0,4 pszenica prażona

- 0,4 jęczmień palony

- 50 g lubelskiego

Ponadto posiadam 1 kg słodu whisky CM i 0,5 kg carafa special II. Moje pytanie: czy z posiadanego zestawu i dodatkowych surowców można coś fajnego zrobić? Ewentualnie coś dołożyć? Póki co opieram się na zestawach, staram się czytać i coś ewentualnie modyfikować, ale chętnie skorzystam z rad bardziej doświadczonych piwowarów. PS. Gęstwa US-05 po grodziszu 11 blg.

Link to comment
Share on other sites

Ogólne porady po moich ostatnich eksperymentach z tym stylem:


 


1.) w razie wątpliwości sypać więcej torfu


rzecz gustu, ale jak ma być torfowe to lepiej sypnąć od serca niż się domyślać czy jest tam ten torf czy nie


 


2.) nie należy przesadzać z palonością


to w młodym piwie może wydawać się nawet ciekawe, takie agresywne połączenie mocna paloność + torf, ale później to się ułoży, uśredni i efekt końcowy może nie jest zły, ale jednak wolałbym 2 osobne piwa, z których jedno idzie mocniej w paloność, a drugie mocniej w torf, niż taki miks


 


3.) polecam dodać płatki dębowe macerowane w szkockiej whisky np. Laphroaig 10yo


można po prostu podzielić warkę na 2 części i przetestować sobie wersję z płatkami i bez


Link to comment
Share on other sites

Torfowość w piwie zupełnie mi nie przeszkadza (smoky joe na obecną chwilę jest dla mnie grzecznym piwem), więc ten kg z CM na pewno dodam tym bardziej, że viking malt nie jest tak mocno wędzony. A co zrobić z tym carafa special? Wg zestawu z tych surowców powinno wyjść ok. 17 blg. Obawiam się, że chmielu może być za mało.

Link to comment
Share on other sites

Prażona pszenica to nie palony. Daj ten CM, carafe od początku, palony na wygrzew i zrób 30L. Zamiast lubelskiego daj jakiś goryczkowy - ja dałem 50g aurory na 33L na FWH.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.