Jump to content

Zasyp do bittera


Jan Kowalski14

Recommended Posts

Browna moim zdaniem dużo za dużo, on jest bardzo intensywny. Nie dałbym więcej niż 100g, jeśli go lubisz, bez niego też będzie dobry, jak nie lepszy. Można za to dać więcej karmelowego. W jakie Blg celujesz, bo na oko to bardziej ESB niż Bitter.

Jakie IBU i chmielenie.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Browna moim zdaniem dużo za dużo, on jest bardzo intensywny. Nie dałbym więcej niż 100g, jeśli go lubisz, bez niego też będzie dobry, jak nie lepszy. Można za to dać więcej karmelowego. W jakie Blg celujesz, bo na oko to bardziej ESB niż Bitter.

Jakie IBU i chmielenie.

 

No bo właśnie nie mam nic przeciwko temu, jeśli by wyszedł większy nieco balling. Może być ESB. IBU w przedziale 25-35.

Link to comment
Share on other sites

25IBU to za mało. Celuj w nachmielenie 0.7-0.9. 35 to moim zdaniem minimalna sensowna wartość, 40-45 też by nie było od rzeczy.

 Powiedzmy, że chmielenie to dla mnie kwestia drugorzędna. Bardziej interesuje mnie zasyp. W sumie nie musi być akurat taki. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. 

Edited by Tomasz Zieliński
Link to comment
Share on other sites

Pale Ale 3.5 kg , karmel 0.25 kg ,  jęczmień n/s 0.25 kg , Target 30 gr (goryczka 60 minuta) , EKG 30 gr (30 minuta) , mech 5 gr (15 minuta) . Woda twarda (u mnie 5 gr gipsu). Ph skontrolowane.  Torebka S-04   :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.