Jan Kowalski14 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Czy taka receptua bittera zda egzamin? Pale Ale - 4 kg Karmelowy 150 Strzegom - 0,25 Brown - 0,30 Płatki jęczmienne - 0,5 chmiel EKG drożdże: s-04, a może któreś Danstary lepsze? zacieranie - 67 - 1h Edytowane 19 Lutego 2017 przez Jan Kowalski14 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 S-04, EKG i dodaj TARGET. Robię podobne ale bez brown (nie znam/ nie kupuję) i jęczmieniem n/s. Dodaję gips. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Browna moim zdaniem dużo za dużo, on jest bardzo intensywny. Nie dałbym więcej niż 100g, jeśli go lubisz, bez niego też będzie dobry, jak nie lepszy. Można za to dać więcej karmelowego. W jakie Blg celujesz, bo na oko to bardziej ESB niż Bitter. Jakie IBU i chmielenie. Edytowane 19 Lutego 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Zieliński Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Browna moim zdaniem dużo za dużo, on jest bardzo intensywny. Nie dałbym więcej niż 100g, jeśli go lubisz, bez niego też będzie dobry, jak nie lepszy. Można za to dać więcej karmelowego. W jakie Blg celujesz, bo na oko to bardziej ESB niż Bitter. Jakie IBU i chmielenie. No bo właśnie nie mam nic przeciwko temu, jeśli by wyszedł większy nieco balling. Może być ESB. IBU w przedziale 25-35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 25IBU to za mało. Celuj w nachmielenie 0.7-0.9. 35 to moim zdaniem minimalna sensowna wartość, 40-45 też by nie było od rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Zieliński Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) 25IBU to za mało. Celuj w nachmielenie 0.7-0.9. 35 to moim zdaniem minimalna sensowna wartość, 40-45 też by nie było od rzeczy. Powiedzmy, że chmielenie to dla mnie kwestia drugorzędna. Bardziej interesuje mnie zasyp. W sumie nie musi być akurat taki. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Tomasz Zieliński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Pale Ale 3.5 kg , karmel 0.25 kg , jęczmień n/s 0.25 kg , Target 30 gr (goryczka 60 minuta) , EKG 30 gr (30 minuta) , mech 5 gr (15 minuta) . Woda twarda (u mnie 5 gr gipsu). Ph skontrolowane. Torebka S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Zieliński Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Dzięki wszystkim za pomoc, ale nastąpiła pewna korekta moich planów piwowarskich. Szczegółowe informacje tutaj: http://www.piwo.org/topic/23182-bitter-lub-strong-bitter-z-resztek/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się