mina obelżywa Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 witam szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem. Pytanie do doświadczonych piwowarów: Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Jak chcesz zadac drozdze jutro (czyli jak rozumiem 48h po warzeniu) to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu, co pozwoli oszczedzic reszte czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) A co to za drożdże? Jak długo i w jaki sposób namnażasz? 11 Blg to nie dużo. Na upartego drożdże mogłeś zadać nawet bezpośrednio z saszetki, bez namnażania. Chcesz mieć "czyste sumienie" to nie czekaj do jutra tylko dzisiaj wlej starter jaki by on nie był. Edytowane 19 Lutego 2017 przez ko_cur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Nie ma żadnego terminu bo żadne zwlekanie nie jest bez wpływu Różnie bywa z zakażeniami, jedne się rozwiną od razu na inne musisz chwilę poczekać. Ty właśnie czekasz i szybciej czy wolniej ale coś tam sobie hodujesz Po to między innymi się robi test stabilności brzeczki żeby wiedzieć jak czysty masz proces i czy powinieneś szukać poprawy Ja bym nie marnował dodatkowo drożdży, ale to już sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie najlepsze. W sumie w takiej sytuacji do tego BPA nie wiadomo czy 11 czy 13 i pewnie około 20 litrów to lepiej było wlać od razu co miałeś nawet z fiolki. Niby nie zalecane ale większa szansa że coś wyjdzie. Edytowane 19 Lutego 2017 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu bullszit witam szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem. Pytanie do doświadczonych piwowarów: Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. pzdr przed zadaniem drożdży zagotuj i wystudź brzeczkę, będzie ok ale atpie czy trzeba trzymać tak długo te drożdże, ja bym dodał niezwołocznie Edytowane 19 Lutego 2017 przez PiotrekU mina obelżywa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu bullszit witam szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem. Pytanie do doświadczonych piwowarów: Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. pzdr przed zadaniem drożdży zagotuj i wystudź brzeczkę, będzie ok ale atpie czy trzeba trzymać tak długo te drożdże, ja bym dodał niezwołocznie dzięki wielkie za tą rade, wrzucam gar na gaz i grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 To też nie jest rozwiązanie idealne chociaż przy tym stylu pewnie mniej bolesne niż przy AIPIe W każdym razie co tam miałeś chmielone na smak i aromat tego po dodatkowym gotowaniu już się nie doszukuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Razem z chmielinami? Edit: No to poszedł grzać Edytowane 19 Lutego 2017 przez ko_cur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 kolejna nauka na przyszłość: najpierw namnożyć drożdże a dopiero później gotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Wrzuciłbym na balkon i w 4'C dzika hodowla będzie minimalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 zrobilem tak jak radził xcynix, po pomiarze okazało się że brzeczka ma 11blg więc szczęście w nieszczęściu że miałem słabą wydajność drożdże dzisiaj wystartowały. Dla świętego spokoju fermentor szczelnie zamknąłem z rurką i wodą. NIGDY WIĘCEJ TAKICH NUMERÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się