mina obelżywa Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 witam szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem. Pytanie do doświadczonych piwowarów: Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 Jak chcesz zadac drozdze jutro (czyli jak rozumiem 48h po warzeniu) to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu, co pozwoli oszczedzic reszte czasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 (edited) A co to za drożdże? Jak długo i w jaki sposób namnażasz? 11 Blg to nie dużo. Na upartego drożdże mogłeś zadać nawet bezpośrednio z saszetki, bez namnażania. Chcesz mieć "czyste sumienie" to nie czekaj do jutra tylko dzisiaj wlej starter jaki by on nie był. Edited February 19, 2017 by ko_cur Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 (edited) Nie ma żadnego terminu bo żadne zwlekanie nie jest bez wpływu Różnie bywa z zakażeniami, jedne się rozwiną od razu na inne musisz chwilę poczekać. Ty właśnie czekasz i szybciej czy wolniej ale coś tam sobie hodujesz Po to między innymi się robi test stabilności brzeczki żeby wiedzieć jak czysty masz proces i czy powinieneś szukać poprawy Ja bym nie marnował dodatkowo drożdży, ale to już sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie najlepsze. W sumie w takiej sytuacji do tego BPA nie wiadomo czy 11 czy 13 i pewnie około 20 litrów to lepiej było wlać od razu co miałeś nawet z fiolki. Niby nie zalecane ale większa szansa że coś wyjdzie. Edited February 19, 2017 by xcynix Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekU Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 (edited) to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu bullszit witam szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem. Pytanie do doświadczonych piwowarów: Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. pzdr przed zadaniem drożdży zagotuj i wystudź brzeczkę, będzie ok ale atpie czy trzeba trzymać tak długo te drożdże, ja bym dodał niezwołocznie Edited February 19, 2017 by PiotrekU mina obelżywa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu bullszit witam szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem. Pytanie do doświadczonych piwowarów: Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. pzdr przed zadaniem drożdży zagotuj i wystudź brzeczkę, będzie ok ale atpie czy trzeba trzymać tak długo te drożdże, ja bym dodał niezwołocznie dzięki wielkie za tą rade, wrzucam gar na gaz i grzeje Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 To też nie jest rozwiązanie idealne chociaż przy tym stylu pewnie mniej bolesne niż przy AIPIe W każdym razie co tam miałeś chmielone na smak i aromat tego po dodatkowym gotowaniu już się nie doszukuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
ko_cur Posted February 19, 2017 Share Posted February 19, 2017 (edited) Razem z chmielinami? Edit: No to poszedł grzać Edited February 19, 2017 by ko_cur Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted February 19, 2017 Author Share Posted February 19, 2017 kolejna nauka na przyszłość: najpierw namnożyć drożdże a dopiero później gotować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 20, 2017 Share Posted February 20, 2017 Wrzuciłbym na balkon i w 4'C dzika hodowla będzie minimalna Link to comment Share on other sites More sharing options...
mina obelżywa Posted February 20, 2017 Author Share Posted February 20, 2017 zrobilem tak jak radził xcynix, po pomiarze okazało się że brzeczka ma 11blg więc szczęście w nieszczęściu że miałem słabą wydajność drożdże dzisiaj wystartowały. Dla świętego spokoju fermentor szczelnie zamknąłem z rurką i wodą. NIGDY WIĘCEJ TAKICH NUMERÓW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now