Jump to content

przetrzymywanie brzeczki bez drożdży


Recommended Posts

witam

 

szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem.

 

Pytanie do doświadczonych piwowarów:

 

Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. 

 

pzdr

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz zadac drozdze jutro (czyli jak rozumiem 48h po warzeniu) to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu, co pozwoli oszczedzic reszte czasu :P

Link to comment
Share on other sites

A co to za drożdże? Jak długo i w jaki sposób namnażasz? 11 Blg to nie dużo. Na upartego drożdże mogłeś zadać nawet bezpośrednio z saszetki, bez namnażania. Chcesz mieć "czyste sumienie" to nie czekaj do jutra tylko dzisiaj wlej starter jaki by on nie był.

Edited by ko_cur
Link to comment
Share on other sites

Nie ma żadnego terminu bo żadne zwlekanie nie jest bez wpływu

Różnie bywa z zakażeniami, jedne się rozwiną od razu na inne musisz chwilę poczekać. Ty właśnie czekasz i szybciej czy wolniej ale coś tam sobie hodujesz

Po to między innymi się robi test stabilności brzeczki żeby wiedzieć jak czysty masz proces i czy powinieneś szukać poprawy

 

Ja bym nie marnował dodatkowo drożdży, ale to już sam musisz zdecydować co jest dla Ciebie najlepsze.

W sumie w takiej sytuacji do tego BPA nie wiadomo czy 11 czy 13 i pewnie około 20 litrów to lepiej było wlać od razu co miałeś nawet z fiolki.

Niby nie zalecane ale większa szansa że coś wyjdzie. 

Edited by xcynix
Link to comment
Share on other sites

to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu

bullszit

 

 

 

witam

 

szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem.

 

Pytanie do doświadczonych piwowarów:

 

Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. 

 

pzdr

 
przed zadaniem drożdży zagotuj i wystudź brzeczkę, będzie ok
ale atpie czy trzeba trzymać tak długo te drożdże, ja bym dodał niezwołocznie
Edited by PiotrekU
Link to comment
Share on other sites

 

to najlepszym rozwiazaniem bedzie przeniesienie calosci do szaletu

bullszit

 

 

 

witam

 

szukałem podobnego tematu ale takowego nie znalazłem.

 

Pytanie do doświadczonych piwowarów:

 

Wczoraj popełniłem BPA ok 11-13 BLG jednak opóźnia mi się namnażanie drożdży w starterze. Prawdopodobnie jutro będę mógł z czystym sumieniem je zadać do brzeczki. Jak długo można przetrzymywać brzeczkę bez drożdży? Od wczoraj leży ona w garze w wannie z zimną wodą pod pokrywką której nie mam najmniejszego zamiaru podnosić póki co. Proszę o pomoc. 

 

pzdr

 
przed zadaniem drożdży zagotuj i wystudź brzeczkę, będzie ok
ale atpie czy trzeba trzymać tak długo te drożdże, ja bym dodał niezwołocznie

 

dzięki wielkie za tą rade, wrzucam gar na gaz i grzeje

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.