Eots Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Uwarzonych piw na koncie przybywa, doświadczenia też, więc postanowiłem obejrzeć ofertę konkursów. Ostatnio zrobiłem piwo, które uważam że bardzo mi się udało i na dodatek pasuje do pewnej kategorii konkursowej. Ale jest jeden szkopuł - niewielki gushing z powodu niedokładnie odfiltrowanego chmielu - w tym względzie doświadczenia zabrakło . Mniej więcej 10 sekund po otwarciu piwo zaczyna delikatnie uciekać z butelki. Nie jest to widowiskowa fontanna, tylko spokojne leniwe wydostawanie się po ściance butelki. W każdym razie decydowana większość zawartości zostaje. Czy to jest jakaś wada dyskwalifikująca z konkursów czy też po prostu piwo otrzyma minusa za pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Nie jest to wada dyskwalifikująca i piwo nie dostanie żadnego minusa. Zwłaszcza, jeśli wychodzi po 10 sekundach. Dyskwalifikujący bywa tylko taki gushing, że się nie da nalać normalnej próbki piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fuczak Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Minus za pianę dostaniesz jak będzie słaba piana, jej brak, duże brzydkie pęcherzyki, szybko opadająca bez śladu. Za chmiel pływający w piwie też kilka punktów można stracić Jeśli chodzi o gushing, jeśli wynika faktycznie z drobin chmielowych, to sędziowie mogą nawet nie wiedzieć o tym, gdyż próbki powinny być rozlewane w innym pomieszczeniu i to przez obsługę konkursu, a nie samych sędziów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Pozostające i pływające w piwie drobinki chmielu zwykle też bardzo mocno pogarszają jakość goryczki, jest ona długa i łodygowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się