Jump to content

Ocena receptury: Pierwszy RIS


jka.kawa

Recommended Posts

Nie będzie to moje pierwsze piwo ze słodów, jednak pierwszy ris. Proszę o konstruktywną krytykę i wsparcie. Chciałbym dowiedzieć się również w jakim momencie zacierania dodać poszczególne słody (czekoladowy/jęczmień). 

 

Receptura: http://brewness.com/pl/recipe/najlepszy-risel/view

Pozdrawiam. 

Edited by jka.kawa
Link to comment
Share on other sites

Masz zamiar wysładzać do końca i dłużej gotować żeby uzyskać 15L o takim ekstrakcie ? Czy tylko brzeczka przednia ? W przepisie masz 60 min gotowania. Bo ogólnie przy piwach mocniejszych wydajność dość mocno spada i mam wątpliwości czy wyjdzie Ci taki ekstrakt jaki planujesz.

Link to comment
Share on other sites

Masz zamiar wysładzać do końca i dłużej gotować żeby uzyskać 15L o takim ekstrakcie ? Czy tylko brzeczka przednia ? W przepisie masz 60 min gotowania. Bo ogólnie przy piwach mocniejszych wydajność dość mocno spada i mam wątpliwości czy wyjdzie Ci taki ekstrakt jaki planujesz.

15l to zakładana ilość piwa po gotowaniu, wysładzać będę do uzyskania ok. 19l a ekstrakt podbije mi jeszcze cukier muskovado

 

Jak z tymi ciemnymi wrzucać od poczatku? Bo troche boje się ze ten jęczmień palony moze mi masakrę zrobic

Link to comment
Share on other sites

Zależy co chcesz uzyskać. http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/Ja daję jęcznimień palony od samego początku. Jeśli chodzi o palone słody to też daję od początku, aczkolwiek używam Carafa Special.

 

Kolejna rzecz - przy RISie ważna jest wydajność. Sugeruję użyć słodu podstawowego produkcji Weyermana. Ze Strzegomiem jest różnie, czasem wydajność jest, a czasem potrafi jej nie być. Ciemniejszych słodów z Viking Malt używam jak najbardziej, ale podstawowy to staram się zawsze,żeby było to coś lepszego, bardziej przewidywalnego. 

 

Ilość zasypu - do 10-11 kg możesz sypać, to się przefiltruje na sracz-wężyku bez problemu, nawet jak słód będzie dość drobno ześrutowany. Z tym zasypem być może da radę uzyskać około  15 litrów piwa o zakładanym ekstrakcie, ale  RIS jest na tyle pracochłonny i czasochłonny, że -przynajmniej ja osobiście tak uważam - należy maksymalizować warki.

Link to comment
Share on other sites

No i jeszcze tak patrzę na chmielenie - z tego co walniesz na ostatnią minutę raczej nic nie zostanie, więc szkoda "prądu". Zatrzymaj Simcoe do jakiejś IPy W zasadzie z tego co dasz na 10 mnut też nie za wiele. 40g chmielu na goryczke to z kolei będzie mało. Możesz podwoić tę ilość, a piwo i tak po 4 miesiącach zrobi się słodkie. Jakaś tam goryczka będzie wyczuwalna, ale z tego co widzę w założeniach ma być bardzo gorzkie. No to takie nie będzie nawet jak przesuniesz na 60' wszystko to co chcesz dać na 10'.

Edited by bartek_z
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.