jka.kawa Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Nie będzie to moje pierwsze piwo ze słodów, jednak pierwszy ris. Proszę o konstruktywną krytykę i wsparcie. Chciałbym dowiedzieć się również w jakim momencie zacierania dodać poszczególne słody (czekoladowy/jęczmień). Receptura: http://brewness.com/pl/recipe/najlepszy-risel/view Pozdrawiam. Edytowane 22 Lutego 2017 przez jka.kawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 404 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 22 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 404 naprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jesteś pewien, że chcesz całą warkę zaszczepić kawą? Osobiście radziłbym po fermentacji podzielić warkę i na leżak sypać ewentualne dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Z kawy robie cold brew i dodaje na cicha, przed butelkowaniem. Ni miałem jak inaczej tego umieścić w recepturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Masz zamiar wysładzać do końca i dłużej gotować żeby uzyskać 15L o takim ekstrakcie ? Czy tylko brzeczka przednia ? W przepisie masz 60 min gotowania. Bo ogólnie przy piwach mocniejszych wydajność dość mocno spada i mam wątpliwości czy wyjdzie Ci taki ekstrakt jaki planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jka.kawa Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Masz zamiar wysładzać do końca i dłużej gotować żeby uzyskać 15L o takim ekstrakcie ? Czy tylko brzeczka przednia ? W przepisie masz 60 min gotowania. Bo ogólnie przy piwach mocniejszych wydajność dość mocno spada i mam wątpliwości czy wyjdzie Ci taki ekstrakt jaki planujesz. 15l to zakładana ilość piwa po gotowaniu, wysładzać będę do uzyskania ok. 19l a ekstrakt podbije mi jeszcze cukier muskovado Jak z tymi ciemnymi wrzucać od poczatku? Bo troche boje się ze ten jęczmień palony moze mi masakrę zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Zależy co chcesz uzyskać. http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/Ja daję jęcznimień palony od samego początku. Jeśli chodzi o palone słody to też daję od początku, aczkolwiek używam Carafa Special. Kolejna rzecz - przy RISie ważna jest wydajność. Sugeruję użyć słodu podstawowego produkcji Weyermana. Ze Strzegomiem jest różnie, czasem wydajność jest, a czasem potrafi jej nie być. Ciemniejszych słodów z Viking Malt używam jak najbardziej, ale podstawowy to staram się zawsze,żeby było to coś lepszego, bardziej przewidywalnego. Ilość zasypu - do 10-11 kg możesz sypać, to się przefiltruje na sracz-wężyku bez problemu, nawet jak słód będzie dość drobno ześrutowany. Z tym zasypem być może da radę uzyskać około 15 litrów piwa o zakładanym ekstrakcie, ale RIS jest na tyle pracochłonny i czasochłonny, że -przynajmniej ja osobiście tak uważam - należy maksymalizować warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 To jest ris, więc daj od początku chyba że jesteś jakimś przeciwnikiem palonki, ale ris powinien być palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_z Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) No i jeszcze tak patrzę na chmielenie - z tego co walniesz na ostatnią minutę raczej nic nie zostanie, więc szkoda "prądu". Zatrzymaj Simcoe do jakiejś IPy W zasadzie z tego co dasz na 10 mnut też nie za wiele. 40g chmielu na goryczke to z kolei będzie mało. Możesz podwoić tę ilość, a piwo i tak po 4 miesiącach zrobi się słodkie. Jakaś tam goryczka będzie wyczuwalna, ale z tego co widzę w założeniach ma być bardzo gorzkie. No to takie nie będzie nawet jak przesuniesz na 60' wszystko to co chcesz dać na 10'. Edytowane 23 Lutego 2017 przez bartek_z Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się