Jump to content

[Piwny turysta] St Austell Brewery z St Austell


Pierre Celis

Recommended Posts

Jeżeli przyszła wam chęć na wizytę w Kornwalli, warto mym zdaniem rozważyć taki plan, który nie tylko zakłada odwiedzenie najpiękniejszych krajobrazów tego hrabstwa, ale również wizyty najciekawszych browarach tychże ziem. Powiecie banał. Nic bardziej mylnego.

dsc04770
Zapraszam was do miasteczka St Austell, w którym to nieprzerwalnie funkcjonuje browar St Austell Brewery.

Z pewnością wielu z was zna ten browar, wszak ich produkty znane są w całej Brytanii, jednakże mało kto widział ten browar. Mogło by się wydawać, że browar który produkuje ponad 170 tysięcy hektolitrów piwa rocznie, będzie wyglądał jak typowy wielkoprzemysłowy zakład. Nic bardziej mylnego. Browar zachował swoją wydatkować sylwetkę pochodzącą z końca XIX wieku. Wszelakie przeróbki, modernizację nie wpłynęły znacząco na zewnętrzną elewację. Dzięki temu browar może nadal uwodzić swoim pięknem. Podobnie jest z wnętrzem zakładu. Browar broni się na wszystkie możliwe sposoby, aby zbytnio nie odbiegać od sposobu produkcji, którą tutaj wprowadzono w latach 30-tych XX wieku. Nadal odnajdziemy tutaj otwarte kufy służące otwartej fermentacji, starą warzelnię z 1914 roku (uruchamianą obecnie incydentalnie) oraz stosowane po dziś dzień drewniane beczki, które są dystrybuowane wśród okolicznych pubów.

Jakby tego było mało browar może poszczycić się wyjątkową ofertą, która może zadziwić nie jeden browar produkujący wyłącznie piwa wywodzące się tzw. Nowej fali.
Mimo, że nadal większość sprzedaży generują takie piwa, jak Pale Ale (4,2% alk.), angielska IPA (4,5% alk.), lager (4,8% alk.), Strong Ale (5,0% alk.)i Best Bitter (3,5% alk oraz 3,8% alk.), coraz większą popularnością cieszą się takie wytwory, jak: Stout (4,5% alk.), APA (4,9% alk.), Session IPA (3.5% alk.) oraz AIPA (5,5%alk.). Gdyby tego mało, browar uruchomił przed kilku laty niewielką warzelnię, dedykowaną wyłącznie piwowarskim eksperymentom. Ilość wariacji jaką tutaj już uwarzono, chyba nikt nie jest w stanie policzyć. Wystarczy chyba napisać, gdy wizytowaliśmy browar zaproponowano nam ponad 10 gatunków piw pochodzacych z tej eksperymentalnej warzelni. Nowa Zelandzka IPA, Hefeweizen, Brown Ale, Fruit Ale…. Uff, było tego trochę.

Przekonałem was do wizyty? Mam nadzieję, że tak </div></body></html>

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.