Pierre Celis Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Jeżeli przyszła wam chęć na wizytę w Kornwalli, warto mym zdaniem rozważyć taki plan, który nie tylko zakłada odwiedzenie najpiękniejszych krajobrazów tego hrabstwa, ale również wizyty najciekawszych browarach tychże ziem. Powiecie banał. Nic bardziej mylnego. Zapraszam was do miasteczka St Austell, w którym to nieprzerwalnie funkcjonuje browar St Austell Brewery. Z pewnością wielu z was zna ten browar, wszak ich produkty znane są w całej Brytanii, jednakże mało kto widział ten browar. Mogło by się wydawać, że browar który produkuje ponad 170 tysięcy hektolitrów piwa rocznie, będzie wyglądał jak typowy wielkoprzemysłowy zakład. Nic bardziej mylnego. Browar zachował swoją wydatkować sylwetkę pochodzącą z końca XIX wieku. Wszelakie przeróbki, modernizację nie wpłynęły znacząco na zewnętrzną elewację. Dzięki temu browar może nadal uwodzić swoim pięknem. Podobnie jest z wnętrzem zakładu. Browar broni się na wszystkie możliwe sposoby, aby zbytnio nie odbiegać od sposobu produkcji, którą tutaj wprowadzono w latach 30-tych XX wieku. Nadal odnajdziemy tutaj otwarte kufy służące otwartej fermentacji, starą warzelnię z 1914 roku (uruchamianą obecnie incydentalnie) oraz stosowane po dziś dzień drewniane beczki, które są dystrybuowane wśród okolicznych pubów. Jakby tego było mało browar może poszczycić się wyjątkową ofertą, która może zadziwić nie jeden browar produkujący wyłącznie piwa wywodzące się tzw. Nowej fali.Mimo, że nadal większość sprzedaży generują takie piwa, jak Pale Ale (4,2% alk.), angielska IPA (4,5% alk.), lager (4,8% alk.), Strong Ale (5,0% alk.)i Best Bitter (3,5% alk oraz 3,8% alk.), coraz większą popularnością cieszą się takie wytwory, jak: Stout (4,5% alk.), APA (4,9% alk.), Session IPA (3.5% alk.) oraz AIPA (5,5%alk.). Gdyby tego mało, browar uruchomił przed kilku laty niewielką warzelnię, dedykowaną wyłącznie piwowarskim eksperymentom. Ilość wariacji jaką tutaj już uwarzono, chyba nikt nie jest w stanie policzyć. Wystarczy chyba napisać, gdy wizytowaliśmy browar zaproponowano nam ponad 10 gatunków piw pochodzacych z tej eksperymentalnej warzelni. Nowa Zelandzka IPA, Hefeweizen, Brown Ale, Fruit Ale…. Uff, było tego trochę. Przekonałem was do wizyty? Mam nadzieję, że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się