michal9890 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Witam Chciałbym podjąć próbę zrobienia piw owocowych. Nie mogłem się zdecydować jakich użyć owoców więc postanowiłem zrobić dwie warki. Warka 1 kwaśne ALE z wiśniami i czarną porzeczką ok. 14 BLG, 20l słód pale ale 3 kg słód pszeniczny 1 kg słód monachijski 0,3 kg słód karmelowy 300 0,2 kg płatki owsiane 0,5 kg Zacieranie jednotemperaturowo 66 C Dodatki chmiel magnum 20g - 60 min chmiel aromatyczny ? 15 g - 0 min chmiel aromatyczny ? 35 g - 5 dni na zimno wiśnie mrożone ok. 1kg na zimno czarne porzeczki mrożone ok. 0,5 kg na zimno Drożdże: gęstwa FM 52 Warka 2: tropikalne ALE z ananasem i mango ok. 14 BLG, 20l słód pale ale 3,2 kg słód pszeniczny 1 kg słód monachijski 0,2 kg płatki owsiane 0,5 kg Dodatki chmiel magnum 20g - 60 min chmiel aromatyczny ? 15 g - 0 min chmiel aromatyczny ? 35 g - 5 dni na zimno puree z ananasa własnej roboty ok 1 kg puree z mango własnej roboty ok 0,5 kg ksylitol 100 g curacao 20 g Zacieranie jednotemperaturowo 66 C Drożdże: gęstwa FM 52 A teraz pytania: 1. Czy te receptury mają sens? 2. Czy lepiej dodać owoce mrożone, czy też przegotować je, wystudzić i dodać na cichą? Tyczy się to też puree z ananasa i mango 3. Na ile dni dodać owoce? 4. Jakich chmieli użyć na aromat do obu piw? Z ciekawszych chmieli dostępnych w moim sklepie jest simcoe, mosaic, vic secret z 2016 oraz citra i equinox z 2015. Tak myślałem, żeby użyć 50 g citry do warki z ananasem i mango a do kwaśnego piwa nie mam pojęcia. Chyba taka ilość przy owocowym piwie wystarczy? 5. Nigdy nie używałem ksylitolu czy 100g to wystarczająca ilość żeby trochę dosłodzić to piwo? Czy może w ogóle nie trzeba go dodawać? I w jaki sposób się go używa? Dodaje się na ostatnie 15 min gotowania? Z góry dziękuję za odpowiedzi Co ja bym biedny bez was zrobił Edytowane 24 Lutego 2017 przez michal9890 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Co do pierwszego piwa, to jakoś kłóci mi się wiśnia z czarną porzeczką. O drugim pomyśle powiem coś więcej, gdy odfermentuje mi nastawione wczoraj tropical IPA z pulpą z mango ananasa i pomelo. Podobno trudno o efekt wow! z tymi owocami ogólnie. Proponuję więc trochę podbić owocowość chmieleniem. Sypnąłbym chociaż 40 gramów na 10-15 minut np 20 Vic secret 10 citry 10 equinoxa. Na zimno 60-80 gramów w podobnej proporcji. Z tym że na zimno trzymam 3 max 4 dni. P.S. Jak dasz te chmiele na 10-15 minut, to odpada Ci problem dosładzania. Chmiele o owocowym profilu dane na smak, podbijają odczucie słodkości piwa. Możesz też zacierać te 2 stopnie wyżej. W ostateczności możesz sobie przeliczyć. 100g ksylitolu w warce 20litrowej podbije cukry resztkowe o 0,5Blg Edytowane 24 Lutego 2017 przez łysy ĄĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Czy ktoś jeszcze się wypowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Łysy na jakim etapie dodawałeś pulpę owocową i w jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Czy ktoś może wie czy MALTITOL jest niefermentowalny przez drożdże piwowarskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Maltitol nie jest cukrem. Należy do polioli tak samo jak ksylitol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Napisz jak dla laika, czy drożdże to zjedzą czy nie, bo znalazłem coś takiego w sklepie a chcę dosłodzić piwo i nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Łysy na jakim etapie dodawałeś pulpę owocową i w jakiej ilości? Sory za spóźniony zapłon. Dopiero dzisiaj zajrzałem do tego wątku. Pulpę dodałem na 10 minut gotowania. Było tego ponad 1,5 litra. Efekt pod względem owocowości w piwie - mizerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Napisz jak dla laika, czy drożdże to zjedzą czy nie, bo znalazłem coś takiego w sklepie a chcę dosłodzić piwo i nie wiem. Nie jest cukrem, nie zjedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zrobiłem opcję z ananasem, mango i słodką pomarańczą. Wyszło ... co tu dużo mówić naprawdę dobrze. Wrzuciłem wszystkie owoce mrożone na 2 tygodnie. Dały sporo ciała lekkiemu piwu a przez dodatek ksylitolu jest słodkawe. Bardzo dobre piwko na upały. Jeśli ktoś ma jakieś bardziej szczegółowe pytania chętnie odpowiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja z kolei dodałem mrożoną truskawkę w ilości 250g/litr. Efekt ekstra, bardzo aromatycznie-truskawkowo. Jest to jednak aromat bardziej przypominający kompot z truskawek aniżeli świeżą truskawkę. Również dosładzałem, bo piwko wyszło raczej kwaśne ze względu na kwas z truskawek. Polecam mrożone owoce bo mrożenie nie zmienia smaku owoców aż tak bardzo jak pasteryzacja a sterylność jest zachowana. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Tobiasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Sterylnością to bym tego nie nazwał. Ot mniejsze ryzyko względem świeżych owoców. Mrożenie fajne rozrywa też ściany owocu dzięki czemu ten oddaje dużo więcej i szybciej do piwa. Jest jeszcze opcja płukania mrożonki starsanem (też nie jakaś powalająca ale zawsze coś). Owoc wrzucam na całą cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Witam,chciałbym poradzić się w jednej kwestii związanej z piwami owocowymi. Mianowicie: zrobiłem piwo Ale, które po burzliwej fermentacji było dosyć klarowne. Dodałem truskawki na cichą. Mimo że zastosowałem przy butelkowaniu przelanie jeszcze raz do nowego zbiornika, a wężyk zaopatrzyłem z jednej strony w druciaka a z drugiej w pończochę, piwo jest po refermentacji mętne. Jest to jednak mętność przemijająca w krótkim czasie (po ok 2 minutach po przelaniu do szklanki od góry piwo jest klarowne). Pomyślałem że może otworzę butelki i usunę jeszcze raz ten osad dodając niewielką ilość glukozy do refermentacji. Czy taki zabieg może pomóc, czy jedynie utworzę ryzyko zakażenia? Poniżej zdjęcie osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Podobno trudno o efekt wow! z tymi owocami ogólnie. w jednym z odcinków Kitchen Chemistry Heston pokazywał pewien eksperyment - doprowadzał do swej paszczy dwa roztwory: jeden cukrowy, drugi o smaku banana. dopóki szły oba smak było czuć, jak zakręcił kurek z cukrem smak znikał (znacząco malał?). cukru w piwie za wiele nie ma. Zrobiłem opcję z ananasem, mango i słodką pomarańczą. Wyszło ... co tu dużo mówić naprawdę dobrze. (...) dodatek ksylitolu może tędy droga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Podobno trudno o efekt wow! z tymi owocami ogólnie. w jednym z odcinków Kitchen Chemistry Heston pokazywał pewien eksperyment - doprowadzał do swej paszczy dwa roztwory: jeden cukrowy, drugi o smaku banana. dopóki szły oba smak było czuć, jak zakręcił kurek z cukrem smak znikał (znacząco malał?). cukru w piwie za wiele nie ma. Zrobiłem opcję z ananasem, mango i słodką pomarańczą. Wyszło ... co tu dużo mówić naprawdę dobrze. (...) dodatek ksylitolu może tędy droga? to może być dobry tip... ja dodałem ksylitolu na etapie "ratowania" warki która była prawie stracona ( ucieczka temperatury, fermentacja która trwała raptem ok 30 godzin) i bardzo sobie chwalę. Po kilku tygodniach w butelkach piwo jest ciekawie ułożone, daje aromatami i smakami jak klasyczna AIPA. Nie jest słodkie w smaku, daje odczucie pełni, mimo że niechcący samo z siebie chciało wyjść mocno wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 2. Czy lepiej dodać owoce mrożone, czy też przegotować je, wystudzić i dodać na cichą? Tyczy się to też puree z ananasa i mango Ja dodawałem mrożone wiśnie - 1,35 kg na 10 litrów. Nie czekałem na rozmrożenie. Po prostu zalałem je przefermentowanym piwem. W efekcie uzyskałem moim zdaniem bardzo dobre piwo. Spektakularny jest kolor. Jest po prostu czerwone. Nie żadne tam zabarwione czerwienią, nie brązowe. Jest czerwone i kropka. Nawet piana jest różowa. 3. Na ile dni dodać owoce? Ja dodałem na około miesiąc. 4. Jakich chmieli użyć na aromat do obu piw? Z ciekawszych chmieli dostępnych w moim sklepie jest simcoe, mosaic, vic secret z 2016 oraz citra i equinox z 2015. Tak myślałem, żeby użyć 50 g citry do warki z ananasem i mango a do kwaśnego piwa nie mam pojęcia. Chyba taka ilość przy owocowym piwie wystarczy? Chmielu na aromat nie dodawałem. Plan był taki, żeby to owoce pachniały i nie chciałem tego przykrywać. Ale oczywiście to kwestia gustu i planu. Natomiast na goryczkę, trzeba dać troszkę więcej niż planujesz, bo wiśnie wyciągnęły goryczkę. 5. Nigdy nie używałem ksylitolu czy 100g to wystarczająca ilość żeby trochę dosłodzić to piwo? Czy może w ogóle nie trzeba go dodawać? I w jaki sposób się go używa? Dodaje się na ostatnie 15 min gotowania? Piwo po tych wiśniach jest mocno wytrawne. Ale mi to odpowiada. Planuję powtórzyć podobne piwo, spróbować również innych owoców i nie będę niczym słodził. Piłem piwo z ksylitolem, nie swoje i mi nie smakowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nidzwiadekk Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, skoro wątek o piwie owocowym to nie zakładam nowego. Planuję zakupy na jutrzejsze warzenie do owocowego ALE MANGO, proszę o ewentualne wskazówki Zasyp na około 20lirrów piwa: słod jęczmienny pale ale- 4kg słód karmelowy EBC30- 0,2kg płatki owsiane 0,5kg pszeniczny 0,5kg posiadam jeszcze słód Biscuit EBC50 w ilości 0,2kg dodać czy będzie za dużo karmelowego? drożdże US-05, albo gęstwa z nich Chmiel? pewnie coś amerykańskiego, żeby zachować owocowy smak może Mosaic? jakieś inne propozycje Oczywiście główne skrzypce gra tutaj pulpa mango 5puszek po 850g. dodam na cichą chyba że macie inne propozycje z własnego doświadczenia aby zachować aromat mango? jak dodam owoce na cichą to drożdże zjedzą cały cukier z owoców wiec planuje zcieranie bardziej na słodko będzie 10min- 670C a pózniej 40-60min. 720C Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez nidzwiadekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 ja tak tylko od siebie dodam, zaznaczając iż nie mam żadnego doświadczenia w piwach z dodatkiem owoców, że fermentacja cicha, jeśli już ktoś stosuje, to chyba powinna służyć dofermentowaniu resztek i posprzątaniu po sobie, a kolega powyżej chce rzucić całkiem sporo wungli dokładnie wtedy gdy powinny mieć dżordże spokój. później będzie płacz że 6blg i nie spada. no chyba żeby w kegi pchać to się można nie bać i poszaleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 W tym roku planuje zrobić pierwszego Fruit Ale z wiśniami. Przeczytałem wiele na ten temat, ale w końcu nie jestem pewien jak dodać owoce, aby nie zakazić piwa a jednocześnie uzyskać fajny owocowy smak i aromat. Planuje postąpić następująco: 1. Wiśnie myje w wodzie 2. Robię roztwór pirosiarczynu potasu (jak do dezynfekcji sprzętu) i na chwile płuczę w nim owoce 3. Wiśnie dryluje z pestek - i myślałem o zamrożeniu ich przez 2-3 dni (czy to ma sens?). 4. Owoce dodaje na cichą fermentacje. Mam w związku z tym kilka pytań: 1. Czy warto mrozić owoce czy nie? 2. Planuje dodać ok 2 Kg wiśni na 20 litrów piwa - czy taka ilość jest ok ? 3. Jak długo fermentować owoce? Niektórzy piszą o tygodniu, inni o miesiącu. Myślę, że ok 10 - 14 dni wystarczy na przefermentowanie cukru z 2 kg owoców??? Nie chce gotować wiśni, chce uzyskać naturalny aromat a nie posmak "kompotowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Jeśli chodzi o wiśnie to mam z nimi doświadczenie tylko z kwaśnym piwem,które wyszło zdaniem wielu bardzo dobre. 1. Owoce kupiłem mrożone, drylowane w Tesco (nie pamiętam dobrze za ile ale bardzo tanio), nie płukałem w żadnym roztworze 2.Też dodałem ok 2 kg zamrożonych owoców na 20l i w kwasie jest ok 3. Zastanawiałem się ile zostawić na cichej z tymi wiśniami. W końcu z braku czasu leżały w piwie 14 dni. Moim zdaniem jest to za krótki czas. Przy następnym zostawię przynajmniej tydzień dłużej nie ze względu że piwo nie było odfermentowane a ze względu że, wiśnie miały w sobie jeszcze dużo aromatu Warto dodać jeszcze jakiś chmiel na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Ja do swojego Cherry Gose wrzuciłem 3kg mrożonych wiśni (prosto z paczek do fermentora) na cichą na lekko ponad 2 tygodnie, wszystko zdążyło odfermentować. A tak w ogóle to po 3h już drożdże (S-33) żarły wiśnie jak szalone pomimo tego, że temperatura wynosiła 8C. Smak i aromat świetne. Teraz planuję tak samo zrobić z porzeczką i truskawką. Tutaj dokładne info o warce: http://www.piwo.org/topic/23052-browar-nad-bugiem/?p=441257 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się