browarbiskup Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Witam przyszedł mi do głowy pomysł aby zamiast chmielenia na zimna zrobić wodę nachmieloną i wlać ją wraz z rozpoczęciem cichej fermentacji. Obecnie woda z chmielem stoi na mieszadle: 0,8L wody i 40g citry. Robił ktoś już coś podobnego? Jakie były efekty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Moim zdaniem to zbyt mała ilość wody by odebrać aromat z chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 (edited) Na mieszadle ? Jaki efekt ? Moim skromnym zdaniem infekcja może być jednym z efektów poza tym dolewanie wody po fermentacji to w czystej formie HGB Edited February 27, 2017 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 Tak na mieszadle magnetycznym. Skąd infekcja? Oczywiście woda jest porządnie przegotowana, ostudzona wszystko co mialo kontakt z kolbą było sterylizowane, ogólnie podejście jak przy drożdżach. Z tej nachmielonej wody do piwa na cichej wejdzie ok 0,5L wody więc to raczej nie HGB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? Sposób testuje po to aby sprawdzić co z tego wyjdzie. Jeśli efekt byłby zadowalający to zyskuję ok 0,5L piwa i nie muszę się babrać z filtracją chmielin po cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? Sposób testuje po to aby sprawdzić co z tego wyjdzie. Jeśli efekt byłby zadowalający to zyskuję ok 0,5L piwa i nie muszę się babrać z filtracją chmielin po cichej. Aha czyli plan jest taki zeby pozniej wlac sama wode, ktora sie krecila z chmielem w kolbie. Daj znac co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? Sposób testuje po to aby sprawdzić co z tego wyjdzie. Jeśli efekt byłby zadowalający to zyskuję ok 0,5L piwa i nie muszę się babrać z filtracją chmielin po cichej. Aha czyli plan jest taki zeby pozniej wlac sama wode, ktora sie krecila z chmielem w kolbie. Daj znac co z tego wyjdzie. Tak. OK zdam relację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Z tej nachmielonej wody do piwa na cichej wejdzie ok 0,5L wody więc to raczej nie HGB. to jest HGB Link to comment Share on other sites More sharing options...
dwesoly Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 To jest HGB o tak małej skali rozwodnienia, że można na to przymknąć oko. Żywice mają określoną rozpuszczalność w danej objętości i im więcej płynu tym więcej się rozpuści, może dać słabą wydajność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 (edited) Robiłem herbatkę chmielową, czyli w syropie do refermentacji (z cukru) gotowałem przez 15 min 20g Cascade. Syrop pachniał pięknie, początkowo piwo też, ale ten aromat szybko uciekł. Amerykanie nazywają to "hop tea" i w ichnim internecie trochę o tym piszą. Chmielenie na zimno ma jednak więcej zwolenników. W wiki jest napisane, że podczas ekstrakcji chmielu istotne jest kwaśne pH i obecność cukru. Dlatego podobno skuteczniejsze jest chmielenie piwa/brzeczki niż wody. Edited February 27, 2017 by koholet browarbiskup 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 No to też spoko jakoś na to nie wpadłem nigdy żeby nachmielić syrop do refermentacji ale na pewno to zrobię przy obecnej warce W sumie z tego co obecnie robie w mieszadle też mogę trochę wycisnąć, cukru nie dodam bo jutro przelewam na cichą ale zastanawiam się czy nie dodać 100ml wódki. wojtuś 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Drugi raz dałbym więcej chmielu, bo to było za mało. Ewentualnie krócej gotował chmiel, jeśli nie chcesz podbić goryczki, a wzmocnić aromaty. browarbiskup 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 (edited) Chyba nie mam obecnie żadnego wolnego chmielu na aromat ale mam 50g dr rudi i 50g mosaic. Jeden z tych wrzucę na ostatnie min gotowania syropu. Nie było problemów z refermentacją u ciebie? Dzięki za wskazówkę Edited February 27, 2017 by browarbiskup Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Refermentacja była normalna. Mimo wszystko, obecnie preferuje normalne chmielenie na zimno. Po prostu pod koniec cichej sypie granulat luzem do wiadra. Potem przy przelewaniu do wiadra z kranikiem do rozlewu zakładam nylonową siateczkę na wężyk. Efekt lepszy, pracy tyle samo. Ale trzymam kciuku, może coś ciekawego z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 Nie wiem co jest, ale zedytowałem posta i treść się nie zapisała Ale za to przy poście pisze: Użytkownik browarbiskup edytował ten post dziś, 18:08 Tak więc od początku... Wlałem 80ml wódki ok dwie godziny temu aby trochę tej żywicy się jednak rozpuściło. Przed chwilą wlałem sobie ok 10-15 ml do kieliszka na spróbowanie co ja w ogóle rzeźbie Wiec tak, w zapachu mega citra dużo dużo więcej niż z otwartej paczki, jakieś 10 razy mocniejszy aromat. Te 15ml z kieliszka czuć z 20cm. W smaku bardzo mocna goryczka( jak najbardziej chmielowa) a także taki dziwny posmak który zawsze czuje gdy przed butelkowaniem próbuje piwo które było mocno chmielone na zimno. Żywice czuć na zębach, albo to coś innego ale raczej kojarzy mi się to tylko z żywicą. Obecnie jestem przekonany że goryczka i aromat coś wniesie do piwa ale okaże się za ok 1,5ms. Link to comment Share on other sites More sharing options...
drakon Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Tak jak ktoś wyżej pisał na pewno ekstrakcja aromatu lepiej zajdzie w 20l niż 0,5l. Choćby z tego powodu warto pozostać przy chmieleniu na zimno i filtracji chmielin przez pończochę. Takie moje zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
browarbiskup Posted February 27, 2017 Author Share Posted February 27, 2017 (edited) Tak jak ktoś wyżej pisał na pewno ekstrakcja aromatu lepiej zajdzie w 20l niż 0,5l. Choćby z tego powodu warto pozostać przy chmieleniu na zimno i filtracji chmielin przez pończochę. Takie moje zdanie. Pewnie tak, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Sposób z pończochą znam, i oczywiście jest bardzo dobry ale jeśli efekt po wlaniu tej nachmielonej wody będzie dla mnie zadowalający to pewnie będę go stosował bo wydaje mi się po prostu wygodniejszy. Edited February 27, 2017 by browarbiskup Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now