Jump to content

Nachmielona woda zamiast chmielu na zimną


Recommended Posts

Tak na mieszadle magnetycznym. Skąd infekcja? Oczywiście woda jest porządnie przegotowana, ostudzona wszystko co mialo kontakt z kolbą było sterylizowane, ogólnie podejście jak przy drożdżach. Z tej nachmielonej wody do piwa na cichej wejdzie ok 0,5L wody więc to raczej nie HGB.

Link to comment
Share on other sites

Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. 

Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? 

 

Sposób testuje po to aby sprawdzić co z tego wyjdzie. Jeśli efekt byłby zadowalający to zyskuję ok 0,5L piwa i nie muszę się babrać z filtracją chmielin po cichej.

Link to comment
Share on other sites

 

Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. 

Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? 

 

Sposób testuje po to aby sprawdzić co z tego wyjdzie. Jeśli efekt byłby zadowalający to zyskuję ok 0,5L piwa i nie muszę się babrać z filtracją chmielin po cichej.

 

 

Aha czyli plan jest taki zeby pozniej wlac sama wode, ktora sie krecila z chmielem w kolbie.

Daj znac co z tego wyjdzie. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czemu ma to sluzyc? Bo nie kumam zamiaru zupelnie. 

Co jest nie tak w otworzeniu pokrywy wsypaniu chmielu i zamknieciu pokrywy? 

 

Sposób testuje po to aby sprawdzić co z tego wyjdzie. Jeśli efekt byłby zadowalający to zyskuję ok 0,5L piwa i nie muszę się babrać z filtracją chmielin po cichej.

 

 

Aha czyli plan jest taki zeby pozniej wlac sama wode, ktora sie krecila z chmielem w kolbie.

Daj znac co z tego wyjdzie. 

 

 

Tak. OK zdam relację.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem herbatkę chmielową, czyli w syropie do refermentacji (z cukru) gotowałem przez 15 min 20g Cascade. Syrop pachniał pięknie, początkowo piwo też, ale ten aromat szybko uciekł.

Amerykanie nazywają to "hop tea" i w ichnim internecie trochę o tym piszą. Chmielenie na zimno ma jednak więcej zwolenników.

W wiki jest napisane, że podczas ekstrakcji chmielu istotne jest kwaśne pH i obecność cukru. Dlatego podobno skuteczniejsze jest chmielenie piwa/brzeczki niż wody.

Edited by koholet
Link to comment
Share on other sites

Chyba nie mam obecnie żadnego wolnego chmielu na aromat ale mam 50g dr rudi i 50g mosaic. Jeden z tych wrzucę na ostatnie min gotowania syropu. Nie było problemów z refermentacją u ciebie?

 

Dzięki za wskazówkę :)

Edited by browarbiskup
Link to comment
Share on other sites

Refermentacja była normalna. Mimo wszystko, obecnie preferuje normalne chmielenie na zimno. Po prostu pod koniec cichej sypie granulat luzem do wiadra. Potem przy przelewaniu do wiadra z kranikiem do rozlewu zakładam nylonową siateczkę na wężyk. Efekt lepszy, pracy tyle samo. Ale trzymam kciuku, może coś ciekawego z tego wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co jest, ale zedytowałem posta i treść się nie zapisała :( Ale za to przy poście pisze: 

 

 

 

Użytkownik browarbiskup edytował ten post dziś, 18:08

 

 

Tak więc od początku... Wlałem 80ml wódki ok dwie godziny temu aby trochę tej żywicy się jednak rozpuściło. Przed chwilą wlałem sobie ok 10-15 ml do kieliszka na spróbowanie co ja w ogóle rzeźbie :) Wiec tak, w zapachu mega citra dużo dużo więcej niż z otwartej paczki, jakieś 10 razy mocniejszy aromat. Te 15ml z kieliszka czuć z 20cm. W smaku bardzo mocna goryczka( jak najbardziej chmielowa) a także taki dziwny posmak który zawsze czuje gdy przed butelkowaniem próbuje piwo które było mocno chmielone na zimno. Żywice czuć na zębach, albo to coś innego ale raczej kojarzy mi się to tylko z żywicą. Obecnie jestem przekonany że goryczka i aromat coś wniesie do piwa ale okaże się za ok 1,5ms.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak ktoś wyżej pisał na pewno ekstrakcja aromatu lepiej zajdzie w 20l niż 0,5l. Choćby z tego powodu warto pozostać przy chmieleniu na zimno i filtracji chmielin przez pończochę. ;) Takie moje zdanie.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak ktoś wyżej pisał na pewno ekstrakcja aromatu lepiej zajdzie w 20l niż 0,5l. Choćby z tego powodu warto pozostać przy chmieleniu na zimno i filtracji chmielin przez pończochę. ;) Takie moje zdanie.

 

Pewnie tak, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Sposób z pończochą znam, i oczywiście jest bardzo dobry ale jeśli efekt po wlaniu tej nachmielonej wody będzie dla mnie zadowalający to pewnie będę go stosował bo wydaje mi się po prostu wygodniejszy.

Edited by browarbiskup
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.