Jacki Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) No to lecimy dalej. Piwo w wiewiórce zostało pokonane: http://wiadomosci.onet.pl/2204698,69,wyprodukowano_najmocniejsze_piwo_swiata,item.html ps. przepraszam nie doczytałem, że już mamy ten link Edytowane 31 Lipca 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Należy zapoznać się z nazywnictwem - napoje spirytusowe czyli napoje z zawartością spirytusu. Wyżej podałem, mogą to być nalewki lub wódki gatunkowe. To uwaga do bnp. Edytowane 31 Lipca 2010 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 czekam na linki do metody rozdziału r-ru poprzez wymrażanie Już o tym dyskutowaliśmy zawzięcie. Nie ma sensu zaczynać od nowa. Wystarczy oglądnąć filmik Brewdoga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) Należy zapoznać się z nazywnictwem - napoje spirytusowe czyli napoje z zawartością spirytusu. Wyżej podałem, mogą to być nalewki lub wódki gatunkowe. To uwaga do bnp. Przypuszczam że tą metodą powstawały likiery miodowe krupnik- bo niby skąd "krupy" w nazwie? Krupy, bo sitem wybierano z beczki miodu kaszkę lodową, koncentrując miód. Z czasem zastąpiono to łatwiejszą metodą rozrabiania miodu destylatem- to moja własna teoria tu praktyka http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22905 Napewno wymrażanie piwa bywało popularne w Rosji. Edytowane 31 Lipca 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @Mimazy to kolega zrobił z piwa 5 % alkohol 40 % poprzez wymrażanie ? ciekaw jestem jak to mu się udało ? @bogdan62 kolega jest pewien tej definicji ? napoje spirytusowe w Polsce to Art. 3. Napojem spirytusowym jest płyn: 1) przeznaczony do spożycia; 2) zawierający alkohol etylowy w ilości nie mniejszej niż 15% obj., z wyjątkiem likieru jajecznego (advocaat) o zawartości alkoholu etylowego nie mniejszej niż 14% obj.; http://lex.pl/serwis/du/2002/1362.htm @jacer jest sens, muszę mieć naukowe wyjaśnienie tego zjawiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @bogdan62 kolega jest pewien tej definicji ? . Ogólnie tak, poszczególnych wyrazów dokładnie nie pamiętam, nie pamiętam też procentowych zawartości. Natomiast całkowicie jestem pewny zakazu wytwarzania spirytusu na własne potrzeby, bez względu na sposób wytwarzania - źródło Prokuratura Rejonowa w Rzeszowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @Mimazy to kolega zrobił z piwa 5 % alkohol 40 % poprzez wymrażanie ? ciekaw jestem jak to mu się udało ? Jeśli to było pytanie czy ja przeprowadziłem proces wymrażania to odpowiem że nie, nie eksperymentowałem w ten sposób. Znam tylko z opisów i relacji. Teoretycznie to zrobienie z 5%- 40% wymagałoby ośmiokrotnego zmniejszenia objętości, czyli z 8 litrów wybrać 7 litrów lodu. Pewnie nieco łatwiej zrobić piwo o mocy 10% wtedy redukcja objętości byłaby tylko czterokrotna i z 8 litrów trzeba by wybrać tylko 6 l lodu;) oczywiście to model teoretyczny, bo w lodzie uwięzione będzie też piwo, a więc i nieco alkoholu, ale powtarzając czynności... można dojść do wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 @bogdan62 kolega przeczytał mego ostatniego posta ? tam podałem definicję z ustawy @Mimazy a właśnie to teraz kolega się udaje po piwo lub wino i wstawia do zamrażarki. czekam na rezultaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 (edytowane) przedstawiłem przecież http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22905 PS to trochę tak jakby komuś powiedzieć masz garstkę słodu, szczyptę chmielu i uwarz mi 0,5l piwa. Myślę że bez kilkunastu litrów alkoholu niskoprocentowego i kilkunastu stopni poniżej zera nie warto liczyć na jakiekolwiek sensowne rezultaty. Edytowane 31 Lipca 2010 przez Mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2010 oni nie wychodzą z piwa, które ma 5% tylko fermentują tyle ile dadzą z drożdży wycisnąć, startują z poziomu powyżej 10 %. To piwo jest dodatkowo bardzo mocno chmielone, bo z kolejnymi wymrażaniami smak trochę ucieka. Bnp Ty nie możesz zrozumieć jednej rzeczy, to nie jest tak że wkładasz butelkę piwa do zamrażarki masz 50 ml spirytusu i 450 ml wody. To jest metoda mało opłacalna bo wkładasz 500 ml piwa 5% i wyciągasz kryształki które mają 2% alkoholu i roztwór który ma powiedzmy 6% i robisz tak kilka razy za każdym razem tracąc energię na zamrożenie tego i część alkoholu Ci ucieka. Tak samo przy destylacji bez kolumny nie otrzymasz od razu 96% alkoholu. Przy destylacji w cieczy wyczerpanej alkoholu zostaje z 17-18 koło 2%. Po za tym teraz są system odzysku ciepła i inne cuda na kiju żeby zmniejszyć koszty energii. A i tak najopłacalniejsza metoda to synteza bezpośrednia z CO, H2 i H20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, A i tak najopłacalniejsza metoda to synteza bezpośrednia z CO, H2 i H20. No nie wiem, ale jeśli i tak jest, to ja bym się tego nie napił. Brrrrrrry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 takie piwo pije się w pięćdziesiątkach czy w kuflach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 ' date=',,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, A i tak najopłacalniejsza metoda to synteza bezpośrednia z CO, H2 i H20.[/quote']No nie wiem, ale jeśli i tak jest, to ja bym się tego nie napił. Brrrrrrry można go oczyścić tak żeby był nie do odróżnienia od tego robionego z fermentacji i tak się otrzymuje techniczny etanol dla przemysłu, oprócz syntezy bezpośredniej jest uwadnianie etenu na kwasie siarkowym, a eten jest produkowany w dużych ilościach podczas krakingu ropy naftowej. Ale do przemysłu spożywczego używa się tego z fermentacji w celu podtrzymania tradycji i miejsc pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 A ja ma zamiar zrobić właśnie takie mocne piwo. Planuję uzyskać 35-40 % (oczywiście matodą naszych ojców). Zmieszać z pozostawioną ilością piwa, sztucznie nagazować i odstawić do dojrzewania w piwnych butlach z dębowym prętem w środku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 a będziesz podnosić ekstrakt cukrem? i użyjesz drożdży piwowarskich czy gorzelniczych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 nie wykluczone, że dodam cukru, bo nie chciałbym, żeby efekt końcowy był mulący, a cukier doda "serca". Drożdże najprawdopodobniej S-04 mocna gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 jakbyś się wahał co do użycia drożdży gorzelniczych to uważaj bo sobie ten nastaw może zrobić wycieczkę po mieszkaniu. Kiedyś chciałem śliwki zrobić na gorzelniczych i uciekły po 6 godzinach, a naczynie było napełnione nieco ponad połowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 he he. Ciekawe jak by na skam wpłynęły takie drożdżyki. Tak bardziej tradycyjnie chciałem zrobić. PIwo w założeniu miałem zamiar podkręcić góra do 10 % i zostawić z 50 l jakieś 15-20, które później zmieszać z destylatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Wczoraj w galileo widziałem, że szkoci dali ciała i że to ich piwo nie ma wcale 41% a tylko ok 29%. Cieniarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ano właśnie. Miałem pisać już w kilka dni temu ale zapomniałem. Sprawdzili ich w laboratorium w Berlinie, także wymrażanie nie daje takich efektów jak się oczekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 A zauważyłeś, że powiedzieli, że "niemieccy piwowarzy górą", ale nie powiedzieli ile to niemieckie piwo miało %. Albo przegapiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Nie no, powiedzieli, że tyle ile na etykiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się