PawelW Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Jeśli chodzi o nazwę to może oznaczać moje inicjały bądź skrót od "Wymyslę później", nie ma to dla mnie znaczenia Sprzęt w jakim warzę to Catering RCBM-40n Spis warek: # 2017 # 1. Nowozelandzka IPA 14°blg 2. American IPA 15,5°blg 3. Grodziskie 8°blg 4. Marcowe 12,5°blg 5. Dry Stout 12°blg 6. Pils 12°blg 7. Czeski pils 13°blg 8. American IPA 16°blg 9. Hefewaizen 12°blg 10. Dry Stout 12°blg 11. Foreign Extra Stout 14°blg 12 American IPA 16°blg 13 Summer Ale 10°blg 14. Malinowy Summer Ale 15. Bożonarodzeniowy Ale 17°blg 16. Tasmanian Red Ale 13° blg 17. Kolsch 18. Marcowe 14°blg 19. Amrican IPA 16°blg 20. Kolsch 13°blg 21. Barley Wine 24°blg # 2018 # 22. Sweet Stout 14°blg 23. Dry Stout 12°blg 24. Hefeweizen 12°blg 25. RIS 21°blg 26. Golden Ale 13°blg 27. American IPA 14°blg 28. Belgian Blond Ale 15°blg 29. Golden Ale 13°blg 30. Belgian Dubbel 16°blg 31. Grapefruit Sour Ale 13°blg 32. Sweet Stout 14°blg 33. Session Sweet Stout 9,5°blg 34. Kolsch 13°blg 35. Kolsch 13°blg 36. Milk Stout 14°blg 37. American IPA 14°blg # 2019 # 38. Kolsch 13°blg 39. Altbier 12°blg 40,41. Kolsch 12°blg 42. Guinness 9,5°blg 43. Kolsch 13°blg 44 American IPA 13°blg 45. Kolsch 12°blg 46 Sweet Stout 14°blg 47. Irish Stout - Guinness 10,5°blg 48. Session IPA 11,2°blg # 2020 # 49. Kolsch 13°blg - SMASH 50. Polskie ALE - 11,5°blg 51. Session IPA - 11,1°blg KONKURSY: W 2020r mam zamiar w końcu wysłać pierwsze piwa na konkurs. W planach: 04.2020 - VII Łódzki Konkurs Piw Domowych: - Session IPA Maj 2020 V Beergoski Konkurs Piw Domowych - Irish Stout (Warka nr 42) 08/09 maja 2020 IV Krakowski KPD - Session IPA Temat w budowie Edytowane 29 Marca 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 #1 Nowozelandzka IPA 14°blg słód Weyermann® pale ale 4,5kg słód Weyermann® Carapils® 0,3 kg chmiel Southern Cross (NZ), chmiel Rakau (NZ), chmiel Pacific Gem (NZ), drożdże Safale US-05 Burzliwa – 21.01-27.01 Cicha 27.01 – 19.02 chmielenie na zimno 04.02 butelkowanie 19.02 refermentacja-leżakowanie 19.02 - ...... Zacieranie 67°C - 60min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) #2 American IPA 15,5°blg Zestaw z BA Przepis na 10litrów słód Weyermann® pale ale 2,6 kg- śrutowany, słód Weyermann® Carared 0,2 kg - śrutowany, słód Weyermann® Carapils 0,2 kg - śrutowany, chmiel Chinook (USA) 30g chmiel Cascade (USA) 30g chmiel Citra® (USA), 30g drożdże Safale US-05, Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 20g chinook w 15' gotowania 20g cascade + 10 chinook w 70' gotowania 10g cascade i 30g citry po zakonczeniu gotowania Burzliwa – 27.01 – 19.02 butelkowanie 19.02 refermentacja/leżakowanie 19.02 - ???? Edytowane 28 Kwietnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) #3 Grodziskie 8°blg Zestaw z browar.biz Słód pszeniczny 1,40 kg Słód wędzony 0,80 kg Słód pilzneński 0,60 kg Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Drożdże Safbrew S-33 Zacieranie: 52°C - 20' 69°C - swobodny opad przez 80' (do 62°). 76°C - wysładzanie Burzliwa – 04.02-19.02 cicha 19.02 – 28.02 butelkowanie - 28.02 leżakowanie – 28.02 - ...... Edytowane 2 Kwietnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) #4 Marcowe Oktoberfestbier 12,5°blg Zestaw z browar.biz Słód pilzneński 1,2 kg Słód monachijski 2,45 kg Słód karmelowy jasny 0,5 kg Słód wiedeński 0,4 kg Chmiel Taurus, granulat, 15 g Chmiel Hallertauer Mittelfrüh, granulat, 15 g Drożdże S-23 Zacieranie 62°C - 20' 72°C - 40' 76°C - wysładzanie Fermentacja burzliwa w 10,5°C 26.02 - 26.03 Fermentaja cicha w 8,5°C 26.03 - 01.04 Butelkowanie/refermentacja - 01.04.2017 Edytowane 2 Czerwca 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) #5 Dry Stout Pale Ale 3kg Monachijski Typ I 1kg Słód czekoladowy jasny 0,25kg Słód karmelowy 300 0,25kg Jęczmień Prażony 0,35kg Płatki Jęczmienne (kleikowane) 0,8kg Drożdże S-04 Zacieranie 67°C - 90' 72°C -15' (dodać jęczmień prażony) 76°C - Filtracja i wysładzanie Chmielenie (60min gotowania): 30g Perle - 55' 30g Perle - 5' Fermentacja burzliwa w 21°C 01.04 - 09.04 Fermentaja cicha w 21°C 09.04 - 19.04 Butelkowanie/refermentacja - 19.04.2017 Refermentacja z dodatkiem ok. 4g glukozy na 0,5litra Piwko wyszło bardzo dobre. Ciemny smolisty kolor, ładna piana, kawowy wytrawny posmak. Edytowane 6 Listopada 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) #6 Pils 12°blg / 27litrów Pilzneński 5kg Carapils 0,8kg Zacieranie 45°C - wsypanie słodów 52°C -25' 62°C - 40' 72°C - 90' 76°C - filtracja i wysładzanie Gotowanie 75' 25g marynki w 15 minucie gotowania 25g marynki w 45 minucie gotowania 30g lubelski w 60 minucie gotowania Drożdże W34/70 Fermentacja burzliwa w 10°C 02.04 -17.04 Fermentaja cicha w 10°C 17.04 - 29.04 Butelkowanie/refermentacja - 29.04.2017 Refermentacja z dodatkiem ok. 4g suchego ekstraktu na 0,5litra Piwko bardzo dobre, czysty lagerowy posmak. Nieco przegazowane, powinienem dać mniej ekstraktu do refermentacji i może ciut więcej chmielu na goryczkę i smak. Edytowane 1 Września 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) #7 Czeski Pils 13°blg / 27litrów Pale Ale 5kg Monachijski Typ I 0,2kg Zacieranie 64°C - 30' 72°C -30' 76°C - filtracja i wysładzanie Gotowanie 60' 30g Saaz po rozpoczęciu wrzenia 15g Saaz w 50 minucie 10g saaz po wyłaczeniu gotowania (przez całe chłodzenie) Drożdże W34/70 Fermentacja burzliwa w 10°C 23.06 - Edytowane 1 Września 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 27 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) #8 American IPA 16°blg/25 litrów słód Weyermann® pale ale 5 kg- śrutowany, słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany, słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany, Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 40g Columbus w 15' gotowania 40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania 10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania Drożdże US-05 Fermentacja w 18°C Burzliwa – 26.06 - 06.07 Cicha 06.07-13.07 Zabutelkowane 8g/litr (glukoza, syrop) (2°blg) 18.07 - pierwsza próba - piwko super. Czuć aromat citry, ale goryczka nie bije bardzo po policzkach. Żona powiedziała, że moja AIPA lepsza niż z Pravdy we Lwowie, więc chyba jest dobrze. Edytowane 1 Września 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) #9 Hefewaizen 12°blg/30 litrów słód Pilzneński 1,8kg słód Pszeniczny 4,2kg Zacieranie 45°C - 15' 55°C - 15' 62°C - 40'. 72°C - 40' Chmielenie (gotowanie 60') 40g Lubelskiego na cały okres gotowania Drożdże Mangrove Jack's Bavarian Wheat M20 Fermentacja w 18°C Burzliwa – 11.07 - 22.07 (3,5°blg) Cicha - 22.07 - 27.07 Kontrolnie - 18.07 3,5°blg Piwo wyszło bardzo dobre w smaku, ale....niestety nie ma w ogole piany. Nagazowanie, aromaty i smak - ok, ale ogolić się pianą nie da. Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 19 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 (edytowane) #10 Dry Stout 12°blg/25 litrów Pale Ale 4kg Monachijski 1kg Czekoladowy 0,3kg Jęczmień Palony 0,4kg (dodany w 90' zacierania po podgrzaniu do 72°C) Zacieranie67°C - 90'72°C - 10'Chmielenie (gotowanie 60')50g Marynki na cały okres gotowaniaDrożdże Wyeast 1028 London AleStarter 5 dni się kręcił. Wystartowały po 10-12h, bardzo intensywna praca.Fermentacja w 18°CBurzliwa – 18.07 - 03.08Cicha 03.08-16.08 Zabutelkowane 16.08 140g cukru / 25litrów piwa Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) #11 Foreign Extra Stout 14°blg / 25litrów słód Pilzneński 5kg słód Caraaroma 0,5kg Słód Carafa I 0,1kg Płatki Jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Jęczmień Palony - 0,2kg Zacieranie 64°C - 30min. 72°C - 30min. Chmielenie (gotowanie 60') 50g marynki - 50' 50g lubelskiego - 10' Drożdże Wyeast 1028 Gęstwa po czarnuchu #10 Fermentacja w 20°C Burzliwa – 16.08 - 09.09 Cicha - 09.09 - 21.09 Zabutelkowane 23l + 130g glukozy. Niestety za dużo wysłodziłem i za mało odparowało, przez co bardziej przypomina Dry Stouta niż FES, ale juz zostało. Edytowane 21 Września 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) #12 American IPA 16°blg/25 litrów słód Weyermann® pale ale 6 kg- śrutowany, słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany, słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany, Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 40g Columbus w 15' gotowania 40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania 10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania Fermentacja w 18°C Drożdże US-05 ofc Burzliwa – 17.08 -02.09 Cicha 02.09 - 09.09 Zabutelkowane z użyciem 160g glukozy / 22 litry Edytowane 10 Września 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 (edytowane) #13 Summer Ale 10°blg/26 litrów Pilzneński 3kg Wiedeński 0,5kg Pszeniczny 0,5kg Carahell 0,5kg Zacieranie 45°C - 20' 62°C-45' 72°C-15' Chmielenie Cascade - 30' Citra - 10' Gotowanie - 60' Drożdże US-04 Dodatki Cukier kandyzowany 5' przed końcem Mech irlandzki 15' przed końcem Fermentacja w 19°C Burzliwa 18.08- 29.08 Cicha 29.08 - 02.09 Zabutelkowane na poziom CO2 2,5 Lekkie, pijalne z delikatną pianą, delikatną goryczką i chmielowym posmakiem. Super klarowne (nie wiem czy to zasługa mchu czy po prostu tego, że jest dosyć słabe). Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 (edytowane) #14 Malinowy summer ale Z warki nr. #13 po przelaniu na cichą odlałem 6litrów, dolałem 6 litrów wody, 2x 400ml syropu malinowego (40% soku, więcej nie znalazłem w sklepie) oraz kilka łyżek gęstwy. Póki co fermentuje, zobaczymy jaki będzie efekt Burzliwa 29.09 - nie pamiętam Piwko wyszło super. O ile ja nie przepadam za dodawaniem soku do piwa, o tyle mojej żonie i mamie smakuje bardzo. Piwko mimo wyraźnej maliny jest dość wytrawne co jak dla nas jest na +. Kolor niewiele ma wspólnego z maliną i piany nie ma prawie w ogóle, ale jest super smaczne. Przy następnym summer ale również zrobię część z sokiem, tym razem prawdziwym 100%. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 (edytowane) #15 Bożonarodzeniowy ALE Zasyp: 4kg pilzneński 1kg pszeniczny 0,4kg płatki owsiane błyskawiczne 0,3 karmelowy jasny 0,2 karmelowy ciemny 0,1 jęczmień palony 0,1 słód barwiący (1000+) Zacieranie: -64°C - 30' -73°C - 30' -76°C i wysładzanie Warzenie 60' 30g' marynki na cały okres warzenia 10' przed końcem: 20g East Kent Goldings (granulat) 300g cukru kandyzowanego 2x 16g cukru wanilinowego 8g cynamonu 5g gałki muszkatołowej 200g śliwek suszonych posiekanych dwie paczki suszonej skórki pomarańczy (chyba 40g jedna) 5 goździków 100g suszonej żurawiny 50g świeżego imbiru pokrojnego w plastry laska wanili Drożdże: gęstwa po #12 Burzliwa - 13.09 - 10.10 Zabutelkowane 10.10 (19l.) z dodatkiem 100g glukozy. No cóż - delikatnie przegazowane (nie wychodzi z butelki, ale ciężko nalać żeby piana nie wyszła) Ładny aromat, bardzo smaczne i dość mocno klepie Nie czuć konkretnych przypraw, więc chyba proporcje dobrane w miare dobrze. Może delikatnie imbir i cynamon, reszta tworzy ładną kompozycję zapachową i póki co wszystkim pasuje, aczkolwiek częstuję bardzo niechętnie, ponieważ zostawiam na święta. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) #16 Tasmanian Red Ale Piwko na lenia, czyli bez myślenia wg. gotowego przepisu z Twojbrowar.pl Zasyp Pale Ale 4,8kg Czerwony 0,5kg Karmelowy 300 0,25kg Barwiący 38g (trzydzieści osiem gram) Zacieranie Do 72°C wsypane wszystko poza barwiącym. Temperatura spada do 68 i tak trzymam 90' Podgrzanie do 78, wrzucenie słodu barwiącego, przerwa 10' 80°C i wysładzanie Wyszło ok. 28 litrów (zestaw przewidywał 25l i 13°blg Gotowanie 60' Chmiel Topaz 7g - 60' Chmiel Topaz 18g - 10' Chmiel Topaz 25g - 5 ' Chmiel Topaz 20g - 1' Drożdże US-05 Poszło 25l. 13°blg Burzliwa - 14.10 - 06.11 Zabutelkowane z 120g glukozy. NIestety RED to ono nie wyszło, bardziej light brown, a dalej to po prostu zwykły ALE o ciekawym kolorze. Delikatnie nagazowane (po przegazowaniu FES'a stałem się ostrożniejszy, aż polubiłem słabe nagazowanie). Bardzo pijalne, ładny zapach i ładna piana. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) #17 Kolsch 13°blg Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 55°C - 10' 66°C - 40' 73°C - 20' 78°C -> filtr. Chmielenie: 30g Tettnanger - 60' 30g Tettnanger - 30' Drożdże Wyeast 2565 Do fermentora poszło 27 litrów 13°blg. Wyszła bardzo dobra wydajność (ok. 89%) aż dziwne. Brzeczka schłodzona lodem i zadane drożdże z zdekantowanego startera po 5 dniach kręcenia, więc liczę na szybki start. Burzliwa 17.10 - 24.11 Zabutelkowane z 160g cukru Piwko bardzo pijalne, niskie nagazowanie, dosyć słodkie i dosyć słodowe. Chmiel wyczuwalny w smaku, słabo wyczuwalny w goryczce (za mało jak dla mnie). Kolor żółciutki, pianka delikatna. Można pić litrami Mimo wszystko dobre i skorzystam na pewno jeszcze z drożdży. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 31 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 (edytowane) 18. Marcowe 14°blg Zasyp: 3kg Pilzneński 1,5kg Wiedeński 1kg Monachijski 0,5kg Carahell 100g Czekoladowego (wrzucony przed wysładzaniem) Zacieranie: 53°C - 10' 63°C - 20' 72°C - 40' 78°C - >wysładzanie Chmielenie 25g Marynka - 60' 35g Tettnanger - 10' Drożdże W34/70 Do fermentora poszło 26litrów 14°blg Burzliwa 31.10 - 08.12.2017 Mimo początkowych pierwszych dwóch dni w 12° temperatura w piwnicy skoczyła mi do piątnastu, więc lager to to nie będzie, nie mniej jednak poszło w butelki i zobaczymy jaki będzie efekt. Edytowane 10 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 A jak chmieliłeś? Dnia 27.06.2017 o 21:06, PawelW napisał: #5 Dry Stout Pale Ale 3kg Monachijski Typ I 1kg Słód czekoladowy jasny 0,25kg Słód karmelowy 300 0,25kg Jęczmień Prażony 0,35kg Płatki Jęczmienne (kleikowane) 0,8kg Drożdże S-04 Zacieranie 67°C - 90' 72°C -15' (dodać jęczmień prażony) 76°C - Filtracja i wysładzanie Fermentacja burzliwa w 21°C 01.04 - 09.04 Fermentaja cicha w 21°C 09.04 - 19.04 Butelkowanie/refermentacja - 19.04.2017 Refermentacja z dodatkiem ok. 4g glukozy na 0,5litra Piwko wyszło bardzo dobre. Ciemny smolisty kolor, ładna piana, kawowy wytrawny posmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 O stary musisz mi sie przypomniec w niedziele, bo jestem na wyjezdzie ale mam przepis wydrukowany w teczce wiec jak mi napiszesz prywatna wiadomosc w niedziele wieczorem to Ci podesle calosc 4 minuty temu, Maciu napisał: A jak chmieliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) #19 American IPA 16°blg/17 litrów słód Weyermann® pale ale 5 kg- śrutowany, słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany, słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany, Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 40g Columbus w 15' gotowania 40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania 10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania Drożdże US-05 Fermentacja w 16°C Burzliwa – 12.11 - 11.12 Zabutelkowane z 120g cukru. Edytowane 11 Grudnia 2017 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) #20 Kolsch 13°blg Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 66°C - 60 78°C -> filtr. Chmielenie: 25g Tettnanger + 20g marynka - 60' 25g Tettnanger - 30' Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po poprzednim Kolschu Do fermentora poszło 25 litrów 13°blg. Po poprzednim Kolschu który jest troche dla mnie zbyt słodki i słodowy, a za mało goryczowy wprowadziłem małą modyfikację. Zrezygnowałem z przerw w 55 i 72° na rzecz jednej długiej przerwy w 66°C oraz dodałem 20g marynki na goryczkę - zobaczymy jaki będzie efekt Burzliwa (15°C) 09.12.2017 - 09.01.2018 Zabutelkowane 24l z użyciem 160g cukru. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) #21 Barley Wine 24°blg Zasyp: 5kg Pale Ale 2kg monachijski Zacieranie 66°C - 60' 72°C - 20' Chmielenie (90') 35g Admiral - 90' 50g EKG - 30' Do fermentora poszło 14l ~24°blg Burzliwa 11.12.2017 - 09.01.2018 Cicha 09.01.2018 (dodałem 30g płatków macerowanych w 100ml bourbona Jim Beam) - 05.02.2018 Zabutelkowane z 52g cukru. Refermentacja w 14°C Edytowane 7 Lutego 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) #22 Sweet Stout 14°blg Zestaw z Twójbrowar Zasyp: 4,6kg Pale Ale 0,5kg Karmelowy ciemny 0,4kg Czekoladowy 0,25kg jęczmień palony Zacieranie 67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody) 78°C - 5' Chmielenie (70') 30g Northdown - 60' Do fermentora poszło 25l ~14°blg Burzliwa 17.02 - 03.03 Edytowane 14 Marca 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się