Skocz do zawartości

Browar domowy WP


Rekomendowane odpowiedzi

#23 Dry Stout 12°blg/25 litrów

 

  • Pale Ale 5kg
  • Monachijski 1kg
  • Czekoladowy 0,1kg
  • Jęczmień Palony 0,2kg
  • CARAFA II - 0,4kg

Słody pogrubione dodane po podgrzaniu do 72'

 

 

Zacieranie
67°C - 90'
72°C - 10'

Chmielenie (gotowanie 90')
50g Marynki na cały okres gotowania

Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności
Starter 4 dni się kręcił. Wystartowały po 18h.

Fermentacja w 13°C

Burzliwa – 03.03.2018-17.03.2018

Zabutelkowane z cukrem 134g.

 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#24 Hefeweizen - 12°blg - 24l

 

  • Pilzneński 2kg
  • Pszeniczny 4kg

 

Zacieranie
44°C - 20'
63°C - 45'

72°C - 20'



Chmielenie (gotowanie 60')
30g Lubelski - 60'

Drożdże WB-06 (1l starter kręcony tylko 24h dla rozruszania drożdży)

Fermentacja w 13°C - mam nadzieję, że ruszą :D
Drożdże ruszyły ;)
Burzliwa – 17.03.2018 - 10.04.2018

Odfermentowało do 1,5 °blg

 

Zabutelkowane z dodatkiem 240g cukru na 25litrów piwa

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 Russian Imperial Stout (RIS) - 21°blg - 19l

 

  • Pale Ale 4,4kg
  • Monachijski 1,7kg
  • Melanoidynowy 0,3kg
  • Karmelowy 600 0,2kg
  • Czekoladowy 400 0,4kg
  • Czekoladowy 1200 0,35kg
  • Jęczmień palony - 0,25kg

Jest to zestaw w Twój Browar. Dorzuciłem jeszcze około 1kg Carared i carahell (razem 1kg) co mi zalegało w piwnicy.

 

Zacieranie
66°C - 70'
78°C - 5'

Wysładzanie



Chmielenie (gotowanie 60')
50g Challenger - 60'

20g First Gold - 20'

Drożdże FM13 - Gęstwa po Dry Stout

 

Burzliwa – 17.03.2018 - 11.04

Cicha 11.04 - 23.04 -  na cichą dodałem 50g płatków dębowych macerowanych w whiskey

Odfermentowało z 21 do 5°blg

 

Zabutelkowane z użyciem 90g cukru na 17 litrów + kilka łyżek gęstwy zebranej po cichej, przeplukanej intrzymanej w lodowce. 

Refermentacja w temperaturze pokojowej. 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#26 Golden Ale - 13°blg - 25l

 

  • Pilzneński 5kg
  • Wiedeński 1kg

Własna wariacja z tego co miałem akurat w piwnicy ;)

 

Zacieranie
67°C - 60'
78°C - mashout

Wysładzanie



Chmielenie (gotowanie 60')
20g Lubelski - 60'

30g Cascade - 30'

Drożdże US-05

 

Burzliwa – 17.03.2018 - 09.04.2018

Zabutelkowane z użyciem 170g cukru.

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#27 American IPA 13°blg/23 litry

 

  • słód Weyermann® pale ale 5 kg- śrutowany,
  • słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany,
  • słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany,

 

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

40g Columbus w 15' gotowania

40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania

10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania

 

Drożdże US-05

 

Fermentacja w 18°C

 

Burzliwa – 31.05.2018 - 21.06.2018
Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Belgian Blond Ale 15°blg /21litrów

 

  • Pilzneński 4,3kg
  • Cara Blond 0,4kg
  • Biscuit 0,3kg
  • Aroma 0,1kg

 

Zacieranie 63°C - 30min oraz 72°C - 40min

 

Chmielenie (gotowanie 90') 

20g marynki 70'

20g lubelskiego 20'

0,5kg cukru kandyzowanego 10'

 

Drożdże FM28 Habit Opata - zadane ze startera

 

Fermentacja w 18°C

 

Burzliwa – 02.06.2018 - 03.07.2018
3g/0,5 cukru do refermentacji.
 
Burzliwa bardzo, ponieważ drożdże zadane ze startera 02.06 o godz. 14, następnie po 40h piana wyszła z fermentora mimo napełnienia w 2/3 :)
Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

# 29 Golden Ale - 13°blg - 25l

 

  • Pilzneński 5kg
  • Wiedeński 1kg
  • Monachijski 1kg

 

 

Zacieranie
67°C - 60'
78°C - mashout

Wysładzanie



Chmielenie (gotowanie 60')
25g Lubelski - 60'

25g Cascade - 30'

Drożdże US-05

 

Burzliwa – 21.06.2018 -08.07.2018

Zabutelkowane na vol. 2.5

 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 Belgian Dubbel 16°blg

 

 

  • Pale Ale 3,8kg
  • Monachijski 0,7kg
  • Special B 0,3kg
  • Crystal 400 0,25kg
  • Aroma 0,2kg

 

 

Zacieranie
63°C - 40'
73°C - 30'

78°C 0 mashout



Chmielenie (gotowanie 90')
40g Saaz 70'

Cukier kandyzowany płynny 200ml - 15'

Cukier trzcinowy 0,25kg 15'

Drożdże FM28 gęstwa po Belgian blond ale

 

Burzliwa – 03.07.2018 - 27.08.2018

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 Grapefruit Sour Ale 13°blg

 

 

  • Pilzneński 2,7kg
  • Pszeniczny 0,7kg
  • Karmelowy 30 0,1kg

 

 

Zacieranie
66°C - 60'
80°C - 5'

 

Brzeczka wystudzona do 30°C i zadane bakterie l.plantarum 5g do zakwaszenia brzeczki

Kiszone przez 20h

 

Następnie:

Chmielenie (gotowanie 60')
20g Lubelski 60'

15g Lbelski 20'

 

Dodano 2kg koncentratu grejpfrutowego

 

Drożdże US-05

 

Burzliwa – 06.07.2018 27.07

Cicha - 27.07 - 04.08 - dodałem 50g chmielu cascade na zimno

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Sweet Stout 14°blg

 

Zestaw  z Twójbrowar

 

Zasyp:

4,6kg Pale Ale

0,5kg Karmelowy ciemny

0,4kg Czekoladowy

0,25kg jęczmień palony

Zacieranie

 

67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody)

78°C - 5'

 

Chmielenie (70')

30g Northdown - 60'

 

Wyszło 27l 14°blg

 

Do fermentora poszło 20l 14°blg

 

Drożdże Danstar Notthingam

 

Burzliwa 06.07.2018 - 27.08.2018

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Session Sweet Stout 9°blg

 

Jako, że w warce 32 wydajność wyszła bardzo dobra, nie chciałem ryzykować 27l w fermentorze 30l.

Odlałem 7litrów, dolałem czystej wody i zadałem drożdże S-04 w ramach eksperymentu.

 

Do fermentora poszło 10,5l 9,5° blg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#34 Kolsch 13°blg

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

55°C - 10'

66°C - 40'

73°C - 20'

78°C -> filtr.

 

 

Chmielenie:

25g Tettnanger + 20g marynka - 60'

25g Tettnanger - 30'

 

Drożdże S-33

 

Do fermentora poszło 27 litrów 13­°blg.

 

Burzliwa 31.07 - 20.08

Cicha 20.08-09.09

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#35 Kolsch 13°blg

  

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

 

66°C - 60'

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

45g Tettnanger - 60'

30g Tettnanger - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565

 

Do fermentora poszło 25l 13°blg

Fermentacja w 14,5°C

 

Burzliwa - 14.12.2018 - 05.01.2018

Zabutelkowane na v2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Sweet Stout 14°blg

 

Zestaw  z Twójbrowar

 

Zasyp:

5kg Pale Ale

0,5kg Karmelowy ciemny

0,5kg Czekoladowy

0,25kg jęczmień palony

Zacieranie

 

67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody)

78°C - 5'

 

Chmielenie (70')

35g Mieszanka Admiral + EKG - 60'

 

Wyszło 28l 13°blg

 

Drożdże Danstar Notthingam

 

Burzliwa 15.12.2018 - 05.01.2018

Zabutelkowane na v2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 American IPA 14°blg

 

  • słód pale ale 5 kg
  • słód Carahell 1 kg
  • słód Cara clair 1 kg

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

50g EL Dorado w 15' gotowania

80g cascade + 10 columbus w 70' gotowania

50g citry po zakonczeniu gotowania

 

Drożdże M42

 

Fermentacja w 14,5°C

 

Burzliwa – 15.12.2018 - 05.01.2019

Zabutelkowane na v2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#38 Kolsch 13°blg

  

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

 

66°C - 60'

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

33g hallertauer hersbrucker - 60'

33g hallertauer hersbrucker - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po poprzednim kolschu

 

Do fermentora poszło 25l 13°blg

Fermentacja w 13,5°C

 

Burzliwa 05.01.2019 - 15.02.2019

Zabutelkowane na vol.2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Altbier 12°blg

  

Zasyp:

3kg monachijski

1,7kg wiedeński

50g barwiący (dodany na 10' w 78°C)

Zacieranie

 

63°C - 40'

72°C - 20'

78°C - 10' (dodany barwiący)

 

Chmielenie:

69g perle - 60'

25g hallertauer hersbrucker - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po Kolschu

 

Do fermentora poszło 25l 12°blg

Fermentacja w 13,5°C

 

Burzliwa 05.01.2019 - 15.02.2019

Zabutelkowane na vol.2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#40,41 Kolsch 12°blg

  

2 identyczne warki, typowa masówka na wesele ;)

 

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

66°C - 60'

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

25g tettnanger + 20g marynka - 60'

25g tettnanger - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po altbier

 

Do fermentora poszło 2x 24l 12°blg

Fermentacja w 14°C

 

Burzliwa 15.02.2019 - 20.03.2019

Zabutelkowane na vol. 2,5

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#42 Guinness 9,5°blg

  

Receptura z youtube, w ramach eksperymentu ;)

 

Zasyp:

 

2kg pale ale maris otter

1kg płatki jęczmienne

0,4kg jęczmień palony

 

Zacieranie

67°C - 60'

 

Chmielenie:

50g fuggles - 60'

 

Drożdże WLP004 Irish Ale

 

Do fermentora poszło 19l 9,5°blg

Fermentacja w 14°C

 

Burzliwa 27.03.2019 - 01.05.2019

Zabutelkowane na delikatne vol 2.2

 

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Kolsch 13°blg

  

Zasyp:

7kg Pilzneński

0,7kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

66°C - 60'

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

50g tettnanger - 60'

50g tettnanger - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565

 

Do fermentora poszło 30l 13°blg

Fermentacja w 14°C

 

Burzliwa 1.04 - 18.04

Edytowane przez PawelW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#44 American IPA 13°blg

 

  • słód pale ale 5 kg
  • słód Carahell 0,5kg
  • słód Cara clair 0,5 kg

Zacieranie 66°C - 60min.

 

Chmielenie (gotowanie 75') 

50g Columbus w 15' gotowania

50 cascade w 70' gotowania

50g citry po zakonczeniu gotowania

 

Drożdże M42

 

Fermentacja w 14,5°C

 

Burzliwa – 01.04 - 01.05.2019
Zabutelkowane na vol. 2.5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Kolsch 12°blg

  

Zasyp:

5kg Pilzneński

0,5kg pszeniczny

 

Zacieranie

 

66°C - 60'

78°C -> filtr.

 

Chmielenie:

25g tettnanger - 60'

25g tettnanger - 30'

 

Drożdże Wyeast 2565

 

Burzliwa 01.04-01.05.2019

Zabutelkowane na vol. 2.5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.