PawelW Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) #23 Dry Stout 12°blg/25 litrów Pale Ale 5kg Monachijski 1kg Czekoladowy 0,1kg Jęczmień Palony 0,2kg CARAFA II - 0,4kg Słody pogrubione dodane po podgrzaniu do 72' Zacieranie 67°C - 90' 72°C - 10' Chmielenie (gotowanie 90') 50g Marynki na cały okres gotowania Drożdże FM13 Irlandzkie ciemności Starter 4 dni się kręcił. Wystartowały po 18h. Fermentacja w 13°C Burzliwa – 03.03.2018-17.03.2018 Zabutelkowane z cukrem 134g. Edytowane 18 Marca 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) #24 Hefeweizen - 12°blg - 24l Pilzneński 2kg Pszeniczny 4kg Zacieranie 44°C - 20' 63°C - 45' 72°C - 20' Chmielenie (gotowanie 60') 30g Lubelski - 60' Drożdże WB-06 (1l starter kręcony tylko 24h dla rozruszania drożdży) Fermentacja w 13°C - mam nadzieję, że ruszą Drożdże ruszyły Burzliwa – 17.03.2018 - 10.04.2018 Odfermentowało do 1,5 °blg Zabutelkowane z dodatkiem 240g cukru na 25litrów piwa Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) #25 Russian Imperial Stout (RIS) - 21°blg - 19l Pale Ale 4,4kg Monachijski 1,7kg Melanoidynowy 0,3kg Karmelowy 600 0,2kg Czekoladowy 400 0,4kg Czekoladowy 1200 0,35kg Jęczmień palony - 0,25kg Jest to zestaw w Twój Browar. Dorzuciłem jeszcze około 1kg Carared i carahell (razem 1kg) co mi zalegało w piwnicy. Zacieranie 66°C - 70' 78°C - 5' Wysładzanie Chmielenie (gotowanie 60') 50g Challenger - 60' 20g First Gold - 20' Drożdże FM13 - Gęstwa po Dry Stout Burzliwa – 17.03.2018 - 11.04 Cicha 11.04 - 23.04 - na cichą dodałem 50g płatków dębowych macerowanych w whiskey Odfermentowało z 21 do 5°blg Zabutelkowane z użyciem 90g cukru na 17 litrów + kilka łyżek gęstwy zebranej po cichej, przeplukanej intrzymanej w lodowce. Refermentacja w temperaturze pokojowej. Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) #26 Golden Ale - 13°blg - 25l Pilzneński 5kg Wiedeński 1kg Własna wariacja z tego co miałem akurat w piwnicy Zacieranie 67°C - 60' 78°C - mashout Wysładzanie Chmielenie (gotowanie 60') 20g Lubelski - 60' 30g Cascade - 30' Drożdże US-05 Burzliwa – 17.03.2018 - 09.04.2018 Zabutelkowane z użyciem 170g cukru. Edytowane 11 Kwietnia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) #27 American IPA 13°blg/23 litry słód Weyermann® pale ale 5 kg- śrutowany, słód Weyermann® Carared 0,5 kg - śrutowany, słód Weyermann® Carapils 0,5 kg - śrutowany, Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 40g Columbus w 15' gotowania 40g cascade + 10 columbus w 70' gotowania 10g cascade i 50g citry po zakonczeniu gotowania Drożdże US-05 Fermentacja w 18°C Burzliwa – 31.05.2018 - 21.06.2018 Edytowane 30 Czerwca 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 (edytowane) #28 Belgian Blond Ale 15°blg /21litrów Pilzneński 4,3kg Cara Blond 0,4kg Biscuit 0,3kg Aroma 0,1kg Zacieranie 63°C - 30min oraz 72°C - 40min Chmielenie (gotowanie 90') 20g marynki 70' 20g lubelskiego 20' 0,5kg cukru kandyzowanego 10' Drożdże FM28 Habit Opata - zadane ze startera Fermentacja w 18°C Burzliwa – 02.06.2018 - 03.07.2018 3g/0,5 cukru do refermentacji. Burzliwa bardzo, ponieważ drożdże zadane ze startera 02.06 o godz. 14, następnie po 40h piana wyszła z fermentora mimo napełnienia w 2/3 Edytowane 4 Lipca 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) # 29 Golden Ale - 13°blg - 25l Pilzneński 5kg Wiedeński 1kg Monachijski 1kg Zacieranie 67°C - 60' 78°C - mashout Wysładzanie Chmielenie (gotowanie 60') 25g Lubelski - 60' 25g Cascade - 30' Drożdże US-05 Burzliwa – 21.06.2018 -08.07.2018 Zabutelkowane na vol. 2.5 Edytowane 8 Lipca 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) #30 Belgian Dubbel 16°blg Pale Ale 3,8kg Monachijski 0,7kg Special B 0,3kg Crystal 400 0,25kg Aroma 0,2kg Zacieranie 63°C - 40' 73°C - 30' 78°C 0 mashout Chmielenie (gotowanie 90') 40g Saaz 70' Cukier kandyzowany płynny 200ml - 15' Cukier trzcinowy 0,25kg 15' Drożdże FM28 gęstwa po Belgian blond ale Burzliwa – 03.07.2018 - 27.08.2018 Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) #31 Grapefruit Sour Ale 13°blg Pilzneński 2,7kg Pszeniczny 0,7kg Karmelowy 30 0,1kg Zacieranie 66°C - 60' 80°C - 5' Brzeczka wystudzona do 30°C i zadane bakterie l.plantarum 5g do zakwaszenia brzeczki Kiszone przez 20h Następnie: Chmielenie (gotowanie 60') 20g Lubelski 60' 15g Lbelski 20' Dodano 2kg koncentratu grejpfrutowego Drożdże US-05 Burzliwa – 06.07.2018 27.07 Cicha - 27.07 - 04.08 - dodałem 50g chmielu cascade na zimno Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 (edytowane) #32 Sweet Stout 14°blg Zestaw z Twójbrowar Zasyp: 4,6kg Pale Ale 0,5kg Karmelowy ciemny 0,4kg Czekoladowy 0,25kg jęczmień palony Zacieranie 67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody) 78°C - 5' Chmielenie (70') 30g Northdown - 60' Wyszło 27l 14°blg Do fermentora poszło 20l 14°blg Drożdże Danstar Notthingam Burzliwa 06.07.2018 - 27.08.2018 Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 8 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2018 #33 Session Sweet Stout 9°blg Jako, że w warce 32 wydajność wyszła bardzo dobra, nie chciałem ryzykować 27l w fermentorze 30l. Odlałem 7litrów, dolałem czystej wody i zadałem drożdże S-04 w ramach eksperymentu. Do fermentora poszło 10,5l 9,5° blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) #34 Kolsch 13°blg Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 55°C - 10' 66°C - 40' 73°C - 20' 78°C -> filtr. Chmielenie: 25g Tettnanger + 20g marynka - 60' 25g Tettnanger - 30' Drożdże S-33 Do fermentora poszło 27 litrów 13°blg. Burzliwa 31.07 - 20.08 Cicha 20.08-09.09 Edytowane 9 Września 2018 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) #35 Kolsch 13°blg Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 66°C - 60' 78°C -> filtr. Chmielenie: 45g Tettnanger - 60' 30g Tettnanger - 30' Drożdże Wyeast 2565 Do fermentora poszło 25l 13°blg Fermentacja w 14,5°C Burzliwa - 14.12.2018 - 05.01.2018 Zabutelkowane na v2,5 Edytowane 7 Stycznia 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) #36 Sweet Stout 14°blg Zestaw z Twójbrowar Zasyp: 5kg Pale Ale 0,5kg Karmelowy ciemny 0,5kg Czekoladowy 0,25kg jęczmień palony Zacieranie 67°C - 80' (w 70' wsypane ciemne słody) 78°C - 5' Chmielenie (70') 35g Mieszanka Admiral + EKG - 60' Wyszło 28l 13°blg Drożdże Danstar Notthingam Burzliwa 15.12.2018 - 05.01.2018 Zabutelkowane na v2,5 Edytowane 7 Stycznia 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) #37 American IPA 14°blg słód pale ale 5 kg słód Carahell 1 kg słód Cara clair 1 kg Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 50g EL Dorado w 15' gotowania 80g cascade + 10 columbus w 70' gotowania 50g citry po zakonczeniu gotowania Drożdże M42 Fermentacja w 14,5°C Burzliwa – 15.12.2018 - 05.01.2019 Zabutelkowane na v2,5 Edytowane 29 Marca 2020 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 3 godziny temu, PawelW napisał: słód Carafa 1 kg Whoa! Powiedz coś więcej o tym piwie. AIPA czy Black AIPA czy pomyłka w pisaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 11 godzin temu, zasada napisał: Whoa! Powiedz coś więcej o tym piwie. AIPA czy Black AIPA czy pomyłka w pisaniu? Jasne, że pomyłka poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ok. Teraz masz 2 kg jasnego karmelu (czyli jakieś 28% zasypu). Nadal brzmi intrygująco. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) #38 Kolsch 13°blg Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 66°C - 60' 78°C -> filtr. Chmielenie: 33g hallertauer hersbrucker - 60' 33g hallertauer hersbrucker - 30' Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po poprzednim kolschu Do fermentora poszło 25l 13°blg Fermentacja w 13,5°C Burzliwa 05.01.2019 - 15.02.2019 Zabutelkowane na vol.2,5 Edytowane 15 Lutego 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 (edytowane) #39 Altbier 12°blg Zasyp: 3kg monachijski 1,7kg wiedeński 50g barwiący (dodany na 10' w 78°C) Zacieranie 63°C - 40' 72°C - 20' 78°C - 10' (dodany barwiący) Chmielenie: 69g perle - 60' 25g hallertauer hersbrucker - 30' Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po Kolschu Do fermentora poszło 25l 12°blg Fermentacja w 13,5°C Burzliwa 05.01.2019 - 15.02.2019 Zabutelkowane na vol.2,5 Edytowane 15 Lutego 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 15 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) #40,41 Kolsch 12°blg 2 identyczne warki, typowa masówka na wesele Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 66°C - 60' 78°C -> filtr. Chmielenie: 25g tettnanger + 20g marynka - 60' 25g tettnanger - 30' Drożdże Wyeast 2565 - gęstwa po altbier Do fermentora poszło 2x 24l 12°blg Fermentacja w 14°C Burzliwa 15.02.2019 - 20.03.2019 Zabutelkowane na vol. 2,5 Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) #42 Guinness 9,5°blg Receptura z youtube, w ramach eksperymentu Zasyp: 2kg pale ale maris otter 1kg płatki jęczmienne 0,4kg jęczmień palony Zacieranie 67°C - 60' Chmielenie: 50g fuggles - 60' Drożdże WLP004 Irish Ale Do fermentora poszło 19l 9,5°blg Fermentacja w 14°C Burzliwa 27.03.2019 - 01.05.2019 Zabutelkowane na delikatne vol 2.2 Edytowane 1 Maja 2019 przez PawelW Ryland 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 (edytowane) #43 Kolsch 13°blg Zasyp: 7kg Pilzneński 0,7kg pszeniczny Zacieranie 66°C - 60' 78°C -> filtr. Chmielenie: 50g tettnanger - 60' 50g tettnanger - 30' Drożdże Wyeast 2565 Do fermentora poszło 30l 13°blg Fermentacja w 14°C Burzliwa 1.04 - 18.04 Edytowane 1 Maja 2019 przez PawelW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 #44 American IPA 13°blg słód pale ale 5 kg słód Carahell 0,5kg słód Cara clair 0,5 kg Zacieranie 66°C - 60min. Chmielenie (gotowanie 75') 50g Columbus w 15' gotowania 50 cascade w 70' gotowania 50g citry po zakonczeniu gotowania Drożdże M42 Fermentacja w 14,5°C Burzliwa – 01.04 - 01.05.2019 Zabutelkowane na vol. 2.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelW Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 #45 Kolsch 12°blg Zasyp: 5kg Pilzneński 0,5kg pszeniczny Zacieranie 66°C - 60' 78°C -> filtr. Chmielenie: 25g tettnanger - 60' 25g tettnanger - 30' Drożdże Wyeast 2565 Burzliwa 01.04-01.05.2019 Zabutelkowane na vol. 2.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się